Gemeente Tilburg

22-08-2001

Nieuw beleid impuls voor sport in Tilburg

College vraagt jaarlijks ruim half miljoen euro extra voor sport

Burgemeester en wethouders hebben de sportnota met als titel "Sport daar draait het om" vastgesteld. In deze nota is het sportbeleid voor de komende jaren (2001 -2006) opnieuw vastgelegd. Hiervoor is extra geld nodig, te weten ¤ 550.000 in 2002 oplopend tot ¤ 642.000 in 2005. De gemeenteraad beslist tijdens de begrotingsvergadering in november definitief over deze bedragen. Het gemeentelijk beleid voor de periode 2001-2006 is gericht op het faciliteren van sport als doel op zich, maar ook -sterker dan voorheen- op sport als instrument om maatschappelijke doelstellingen te helpen verwezenlijken. Zoals integratie van allochtone inwoners, maatschappelijke activering van kwetsbare groepen, achterstandsbestrijding, jeugdbeleid, ouderenbeleid en gezondheidszorg. Daarnaast streeft de gemeente naar een groter en breder sportbereik. Zo wil zij minimaal 10% meer sportdeelname van de bevolking in de planperiode.

Doelstellingen
Met het oog op de toekomst van de sport in Tilburg is de nieuwe sportnota afgestemd op ontwikkelingen in de maatschappij en trends op sportgebied in het bijzonder. De centrale doelstelling van het sportbeleid is een groter en breder sportbereik. De gemeente verwacht veel van de breedtesportimpuls, die onder de noemer Tilburg Breed Sportief veel geld investeert in alle takken van sport. Specifieke doelgroepen in het sportstimuleringsbeleid, waarvoor de gemeente reeds een aantal jaren extra middelen inzet, blijven de Tilburgse jeugd, ouderen, allochtone inwoners, mensen met een handicap en ongebonden sporters (buiten clubverband). Niet alleen het aantal sporters, ook de kwaliteit van training en begeleiding verdient meer aandacht om een verantwoorde manier van sportbeoefening te kunnen waarborgen. Hoewel de breedtesportimpuls een speerpunt van gemeentelijk beleid is en blijft, is de gemeente van plan de komende jaren ook beleid te ontwikkelen om de topsport in de stad te ondersteunen. Tenslotte gaat de gemeente onderzoeken of de wijze waarop de beleidsvoorbereiding en
- uitvoering is georganiseerd voldoende aansluit bij de actuele ontwikkelingen op sportgebied.

Verbeteringen
Sporters hebben op de eerste plaats een goed gespreid aanbod van kwalitatief hoogwaardige sportaccommodaties binnen en buiten nodig. Hoewel de sportinfrastructuur de afgelopen jaren met diverse goed geoutilleerde accommodaties is versterkt, zijn er op onderdelen aanpassingen en verbeteringen nodig. Ook de tarievenstructuur is onderwerp van studie geweest met als conclusie dat er thans geen ingrijpende wijzigingen nodig zijn. Sportverenigingen, als spil van de Tilburgse sportwereld, mogen blijven rekenen op gemeentelijke ondersteuning.