Gemeente Tilburg

22-08-2001

Trendmatige verhoging parkeertarieven per 2002

Extra verhoging van lage tarieven parkeergarages per 1 juli 2002

Per 1 januari 2002 gaan de parkeertarieven in Tilburg omhoog. Burgemeester en wethouders hebben tot een trendmatige aanpassing besloten in verband met de gestegen exploitatiekosten van de parkeervoorzieningen. Daarnaast worden op 1 juli 2002 de lage tarieven van de parkeergarages met een Eurodubbeltje verhoogd. De extra inkomsten die deze verhoging oplevert worden gereserveerd voor investeringen in nieuwe parkeervoorzieningen. Het gaat hier om voorstellen waarover de raad bij de behandeling van de begroting 2002 een definitief besluit neemt.

Omrekening in Euro's
Per 1 januari a.s. vindt de gebruikelijke doorrekening plaats voor de gestegen kosten van lonen en prijzen. Dat gebeurt volgens de prijsindex voor materiële overheidsconsumptie van 2,8%. Daarnaast worden per 1 januari 2002 uiteraard ook de parkeertarieven in Euro's afgerekend. Alle tarieven worden daartoe omgerekend naar deze nieuwe munteenheid. De kleinste munteenheid waarop automaten en meters werken, is het Eurodubbeltje. De verhoogde en omgerekende tarieven worden daarom afgerond op een veelvoud van ¤ 0,10. Dit gebeurt zodanig dat de parkeerders noch de gemeente daarvan nadeel ondervinden. De parkeerders doordat zij tezamen duurder uit zouden zijn, de gemeente doordat zij op de parkeeropbrengsten zou inleveren.

Extra verhoging lage tarieven
Tilburg hanteert momenteel in de parkeergarages een laag tarief voor parkeren op werkdagen en op zondag. De meeste andere steden kennen zo'n lager tarief niet. Doel van deze lagere tarieven was een betere spreiding van het winkelbezoek over de week en met name een zekere ontlasting op dit punt van de zaterdag. Deze doelstelling is niet bereikt en daarom heeft het college van b&w besloten om de lage tarieven per 1 juli 2002 met een Eurodubbeltje te verhogen. Het verschil tussen normaal en laag tarief wordt hierdoor teruggebracht tot twee Eurodubbeltje. De verhoging levert op jaarbasis f 560.000 aan extra inkomsten uit parkeren op. De gemeente reserveert deze bijkomende middelen voor investeringen in parkeervoorzieningen, zoals een nieuwe parkeergarage aan de noordzijde van het centrum (als onderdeel van de plannen voor het Pieter Vreedeplein).