Carros

Mogelijk lichtgevende kentekenplaten op toekomstige Mercedes-Benz modellen

(23 augustus 2001)

Nog meer veiligheid in het donker of bij mist. Met dit doel voor ogen werken ingenieurs van Mercedes-Benz aan de ontwikkeling van een nieuwe kentekenplaat die dankzij moderne verlichtingstechnieken vanzeif oplicht en daardoor meer opvalt dan huidige kentekenplaten. Er is inmiddels een officiële aanvraag tot goedkeuring ingediend bij de betreffende instanties zodat de nieuwe platen in de toekomst wellicht in serieproductie genomen kunnen worden.

Achter de nieuwe, transparante kentekenplaat wordt een speciale ELF-folie aangebracht (Electro-Luminescent Foil). Deze slechts enkele millimeters dunne folie verlicht het gehele oppervlak. Zo ontstaat een heldere en duidelijk verlichte kentekenplaat; een belangrijk veiligheidsaspect aan de achterzijde van een auto. Bovendien is de folie waarop het kenteken gedrukt is, voorzien van een coating die het licht van achterliggende voertuigen reflecteert.

De nieuwe kentekenplaat maakt het gebruik van gloeilampjes voor de verlichting overbodig. Omdat dit minder inbouwruimte vergt, biedt dit ontwerpers nieuwe mogelijkheden voor de vormgeving van de achterzijde van de auto.