Gemeente Leeuwarden

H. Drewel nieuwe voorzitter Commissie voor de rekening ¦ Parkeeralternatieven tijdens Cirque Plume ¦ Inrichting dagopvang dak- en thuislozen kan starten ¦ Uitbreiding GGD-inzet bij reintegratie werklozen ¦ Extra geld voor kinderopvang ¦ Reparatiemaatregel OZB-eigenarentarief van woningen en niet-woningen
H. Drewel nieuwe voorzitter Commissie voor de rekening Het CDA-raadslid H. Drewel is benoemd tot voorzitter van de raadsadviescommissie voor de rekening. Hij volgt in deze functie drs. M.C.M. Waanders op die onlangs werd benoemd tot wethouder. Besluit: 21 augustus 2001.
Parkeeralternatieven tijdens Cirque Plume

Als Cirque Plume in september haar tent opzet op het Oldehoofsterkerkhof zijn gedurende drie weken 244 parkeerplaatsen in het centrum niet beschikbaar. Het college is van mening dat op loopafstand van het centrum in deze periode voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn en voelt daarom niets voor de inrichting van een tijdelijke parkeerplaats op het Wilhelminaplein. Zij antwoordt dit op vragen van de VVD-fractie die hiervoor had gepleit. Het gemeentebestuur is van mening dat alleen de zaterdagmiddag mogelijk een knelpunt is, maar dat dit geen reden is om het Wilhelminaplein open te stellen voor auto's. Winkelend publiek kan op zaterdag b.v. de auto parkeren bij het FEC-gebouw en vandaar met de bus naar de binnenstad.

Besluit: 21 augustus 2001.

Inrichting dagopvang dak- en thuislozen kan starten

Binnen afzienbare tijd zal de verbouwing van het pand Zuidergrachtswal tot dagopvang voor dak- en thuislozen van start gaan, nu een bezwaar tegen het verlenen van een bouwvergunning ongegrond is verklaard door de Commissie van advies voor de Bezwaar- en Beroepschriften. Zoals bekend besloot het gemeentebestuur van Leeuwarden vorig jaar om panden aan De Tuinen en de Zuidergrachtswal in te richten tot opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Het pand aan de Zuidergrachtswal wordt nu nog gebruikt door leden van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, maar die zullen binnenkort verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Voorstreek. Na de verhuizing start de verbouwing die enige maanden duurt. Naar verwachting kan de dagopvang Zuidergrachtswal eind van dit jaar in gebruik worden genomen. De opening van de dagopvang aan De Tuinen wordt begin 2002 verwacht.

Besluit: 21 augustus 2001.

Uitbreiding GGD-inzet bij reintegratie werklozen

Er zijn uiteenlopende redenen waarom langdurig werklozen niet of slechts met moeite geplaatst kunnen worden in arbeidstrajecten. Veelal is er sprake van een combinatie van medische- en/of psychische belemmeringen die een knelpunt vormt voor betaald werk. Om deze categorie langdurig werkzoekenden een passend arbeidstraject te kunnen aanbieden heeft het college vorig jaar besloten om medische deskundigheid toe te voegen aan het team van Maatwerk dat arbeidstrajecten aanbiedt aan langdurig werklozen. Vanwege de succesvolle aanpak bij Maatwerk heeft het gemeentebestuur nu besloten om een arts beschikbaar te stellen aan het reïntegratiebedrijf Calder dat Fase-4 cliënten in traject heeft. De kosten voor medische deskundigheid bedragen max. f 284.824 (¤ 129.247,50) en worden gedekt uit de WIW-middelen, scholing en activering 2001.

Besluit: 21 augustus 2001.

Extra geld voor kinderopvang

Het Rijk heeft een aanvraag van de gemeente Leeuwarden om extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor uitbreiding van de kinderopvang en plaatsen buitenschoolse opvang gehonoreerd. Dat betekent dat in totaal f 570.711 (¤ 258.977,36) extra beschikbaar komt, bovenop de al eerder ontvangen financiële middelen voor kinderopvang. Het college heeft besloten om naast het realiseren van extra plaatsen ook een deel van het budget aan te wenden voor verbetering van de kwaliteit op het toezicht; een taak die door de GGD wordt uitgevoerd.

Besluit: 21 augustus 2001.

Reparatiemaatregel OZB-eigenarentarief van woningen en niet-woningen

Het college stelt de raad voor het OZB-eigenarentarief van de woningen en de niet-woningen te verlagen met 1 cent. De reden hiervoor is de volgende. De wettelijke verhouding tussen het gebruikerstarief en het eigenarentarief mag niet meer zijn dan 100:125. Voor de komma voldoen de Leeuwarder tarieven aan deze limiet.

Hof Arnhem heeft onlangs twee aanslagen vernietigd waarbij het eigenarentarief, evenals in Leeuwarden en nog 32 andere gemeenten, de limiet (gering) wordt overschreden. Tegen de uitspraak van Hof Arnhem is door de gemeente Harderwijk beroep in cassatie ingesteld.

Indien de Hoge Raad deze geringe overschrijding wel accepteert zal de uitspraak van het Hof geen gevolgen hebben. Wijst de Hoge raad deze overschrijding af, en Leeuwarden neemt geen maatregelen, dan bestaat ook in Leeuwarden de situatie dat een aantal aanslagen kan worden vernietigd. De voorgestelde reparatiemaatregelen beogen, bij afwijzing van de limietoverschrijding door de Hoge Raad, de ongewenste gevolgen van de limietoverschrijding tot een minimum terug te brengen.

Besluit: 23 augustus 2001.