VSNU

20 augustus 2001

KMA-opleiding door VSNU gevisiteerd
Koninklijke Militaire Academie op universitair niveau

De opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) verdient het predikaat wetenschappelijk. De commissie waardeert ook het streven tot het invoeren van een bachelor-masterstructuur. Dit stelt de visitatiecommissie onder voorzitterschap van Generaal b.d. G.L.J. Huyser, die in opdracht van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) het opleidingsprogramma van de KMA heeft beoordeeld. Het rapport van de commissie wordt op 23 augustus aangeboden aan mr. E.M. d'Hondt, voorzitter VSNU en Generaal-majoor drs. G.J.C. Roozendaal, Gouverneur KMA.

Voor de eerste keer in haar bestaan is de officiersopleiding van de KMA gevisiteerd. De visitatie gebeurde in VSNU-verband en was een eigen initiatief van de KMA.

De visitatiecommissie kwalificeert de militaire opleiding als goed. De opleiding aan de KMA verdient het predikaat wetenschappelijk. Wel moet voor de wetenschappelijke staf de koppeling met het onderzoek versterkt worden.

De commissie is enthousiast over het voornemen van de KMA om een volwaardige bachelor-masterstructuur in te voeren, waarbij in aansluiting op de huidige KMA-II-opleiding in een masteropleiding voorzien is. Bij deze masteropleiding zal, intensiever dan nu het geval is, worden samengewerkt met universiteiten in binnen- en buitenland. De commissie pleit hierbij voor het maken van heldere keuzes, mede met het oog op de waarborging en verdere profilering van het wetenschappelijke karakter en niveau van de KMA-opleidingstrajecten.