Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De WK-Special van MenSport komt vrijdag uit (24 aug.)

22/08/2001

Lochem, 22augustus 2001
Op vijf pagina's brengt Ineke Westers een ooggetuige verslag van een prachtig WK Tweespannen in Duitsland. Prachtig vanwege het resultaat; het Nederlandse team pakte zilver, maar ook prachtig in de zin van lokatie, organisatie en sportieve strijd. Riesenbeck als voorbeeld hoe mooi een WK kan zijn.

Het Camargue paard is zo'n dier waar we misschien wel van gehoord hebben, maar weinig van weten. Bijvoorbeeld dat het een `stierenpaard' is dat onder andere gebruikt wordt door de herder van de in hetzelfde gebied wonende runderen . De schimmels, die zwart worden geboren, zijn prima rijpaarden, maar ook menners lonken naar dit sobere, sterke en rustige paardje. Wie in 2003 naar Saumur afreist voor het Pony's WK kan oog in oog komen met een voor de top getraind vierspan Camargue's.Het artikel is een vertaling en bewerking van Madeleine Calkoen.

Journaliste en fotografe Meike Merks ging op bezoek bij gehandicapte menner Wim Joosten. Tijdens een rit over de Veluwe waarbij Wim zelf koetsierde vertelt hij openhartig over zijn handicap, zijn problemen daarmee en de oplossingen die hij gevonden heeft. Zijn verhaal is er een van doorzetting en ongekende wilskracht.

In de vorige MenSport werd al geschreven over het belang van de conditie van zowel menner als paard. Madeleine Calkoen interviewde fysiotherapeute Jannet van Wijk en wist veel van haar algemene kennis over het functioneren van sportpaarden toepasbaar te maken voor de mensport. Van nature zijn paarden geboren atleten, topsporters. Ze kunnen, vergeleken met de mens, tweemaal zoveel zuurstof transporteren, ze hebben meer spiermassa, ze kunnen veel beter tegen verzuring in de spieren, ze hebben een grotere longcapaciteit, kortom: ze kunnen heel veel hebben. Het gevaar is echter dat je teveel vraagt in een te snel tempo. In dit tweede deel waarschuwt Jannet ook voor onherstelbare schade die je bij je paard kunt aanrichten.

In de Horse Power Competitie vervult pittoresk Veere een prominente plaats als wedstrijdlokatie. Arjan Wijnstra maakte een foto-impressie van al het koudbloeden-moois dat daar in het eerste weekend van augustus te zien was.

Leek menseizoen 2001 door de MKZ-crisis al zo'n beetje verloren, CAI Beekbergen maakte gelukkig veel goed. Een sprankelende wedstrijd met een groot en mooi internationaal deelnemersveld, die we niet actueel konden verslaan, maar met een over vier pagina's gebrachte foto-collage van Ineke Westers als documentje in de mengeschiedenis bijschrijven.

Rij veilig of rij niet. Voor de werkgroep Historisch Gerei is elke documentatie van een collectie aangeboden rijtuigen weer een ware ontdekkingsreis. Wat is origineel, wat niet en hoe kun je het rijtuig in de historie plaatsen. Zonder een soort APK-keuring te zijn, beoordeelt de groep ook de veiligheid van het rijtuig en dat laat nog wel eens te wensen over. Een interessant artikel van Frits van Solt.