Gemeente Leiden

Pluim voor duurzaamheid stedenbanden

Zorg voor het milieu en duurzame ontwikkeling staan hoog op de gemeentelijke agenda. Ook in de vijf stedenbanden die de stad heeft. Daarvoor is nu erkenning: Leiden staat op de eerste plaats in de Lokale Duurzaamheidsspiegel op het gebied van internationale samenwerking.

BESTUURSDIENST - Buffalo City, voorheen East London, een stad met één miljoen inwoners in het zuidoosten van Zuid-Afrika. Sinds 1998 heeft Leiden er een stedenband mee. Ambtenaren uit de stad krijgen binnenkort in Nederland een training in het opzetten van een afvalverwerkingsysteem waarbij organisch afval tot compost wordt verwerkt. Na de training komen ze enkele weken naar Leiden, waar ze van gemeentemedewerkers verdere tips krijgen.
De hoge plaats op de lijst van de Lokale Duurzaamheidsspiegel, een initiatief van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling (NCDO) is een erkenning voor dergelijke initiatieven.

Erfenis
Een bouwproject voor sociale woningen in Buffalo City heeft er waarschijnlijk ook een rol bij gespeeld. Het project draagt bij aan de afrekening met het apartheidssysteem. 'Ondanks de afschaffing van apartheid in 1994 zie je nog steeds dezelfde raciale verdelingen binnen woonwijken. Je hebt zwarte wijken, wijken voor Indiërs en wijken voor witten', heeft Edith van Middelkoop, een van de coördinatoren van de Stedenband, zelf gezien.
Om een bijdrage te leveren aan het teniet doen van die erfenis, verstrekte Leiden een lening voor sociale woningbouw in de stad. De woningen komen in nieuwe wijken, waar de verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar wonen.
In plaats van éénlaagse woningen, bouwt de uitvoerende corporatie lage flats. Het idee van woningbouwvereniging is nog nieuw. Leiden heeft ook de oprichting van zo'n vereniging ondersteund. Edith van Middelkoop: 'Door hoger te bouwen behaalt de stad veel voordeel. Eerst stonden alle huisjes naast elkaar en werden die wijken ontzettend groot. Daardoor werden voorzieningen erg duur, je had bijvoorbeeld ontzettend lange waterleidingen en rioleringen nodig. Door de concentratie zijn die kosten in de nieuwe wijken veel lager.' Inmiddels zijn ook veel andere Leidenaren betrokken bij een van de vijf stedenbanden. Ook daarin is de stedenband met Buffalo City een voorbeeld van duurzaamheid.

Betrokkenheid
Van Middelkoop: 'Via via raken steeds meer mensen erbij betrokken, zowel hier als in Buffalo City. Op die manier wordt de wisselwerking ieder jaar intensiever. Dat past perfect in onze visie van brede aanpak. Leidse scholen zetten zich in voor scholen daar, kerken helpen kerken daar. Ook de Leidse en de Zuid-Afrikaanse politie werken samen. De vier andere stedenbanden heeft Leiden met Juigalpa in Nicaragua, Torun in Polen (beide sinds 1988), Krefeld (1974) en Oxford (sinds 1946). De banden met Buffalo City en Juigalpa hebben meer het karakter van een 'hulprelatie'. De vriendschapsbanden met Torun, Krefeld en Oxford staan in het teken van gezamenlijke activiteiten.

Meer informatie: www.ncdo.nl of bel Edith van Middelkoop (071-5167643) Duurzaamheidsspiegel?
De Lokale Duurzaamheidsspiegel is een initiatief van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling (NCDO). Onder meer het ministerie van VROM en verschillende milieu-organisaties hebben de spiegel samengesteld. Aan de hand van een onderzoek kunnen lokale organisaties de duurzaamheid van het beleid in hun gemeente onderzoeken. Dit jaar kon dat op de gebieden algemeen beleid, duurzaam bouwen en afval, energie, groen en ruimte, internationale samenwerking, sociaal, verkeer en vervoer en water.

Sociale woningbouw in Buffalo City: compacte flats waar alle bevolkingsgroepen nu naast elkaar wonen. Foto: Edith van Middelkoop.