Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht Ministerraad
24 augustus 2001

KABINET STEMT IN MET KORTINGSREGELING INZAKE DIGITALE ETHERTELEVISIE

Het kabinet wil dat consumenten die op hun televisie hinder ondervinden van de uitzendingen van digitale ethertelevisie zoveel mogelijk tegemoet worden gekomen in de kosten die zij moeten maken. Daarbij wordt gedacht aan een vergoeding in de vorm van een kortingskaart. Hiermee kunnen zij in de winkel een 'digiset' aanschaffen, een set aansluitkabels , waarmee in bijna alle gevallen de storing kan worden verholpen. De set kost volgens huidige inzichten ongeveer twaalf gulden. De consument betaalt echter nooit meer dan circa zes gulden. De vergunninghouder, die de digitale uitzendingen verzorgt, draagt de overige kosten. Dit heeft het kabinet op voorstel van staatssecretaris
Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen besloten. Hiermee geeft het kabinet grotendeels uitvoering aan de motie Wagenaar van 19 juni 2001, waarin de Kamer vraagt er voor te zorgen dat het door interferentie voorziene nadeel en ongemak van digitale ethertelevisie, niet ten koste van de consument komt.

Digitale ethertelevisie (DVB-T) is de nieuwe norm voor televisiedistributie via de ether. Als de digitale televisiezenders begin 2002 in de lucht komen, kan interferentie optreden die storing veroorzaakt op de ontvangst van sommige kanalen via de kabel. De meeste consumenten gebruiken thuis aansluitmateriaal voor de kabel dat van onvoldoende kwaliteit is om deze interferentie tegen te houden.
In het Plan van Aanpak Interferentie, dat het kabinet in juni heeft goedgekeurd, staan voorstellen om de consument zoveel mogelijk te helpen bij het oplossen van eventuele storing. In dit plan is voorgesteld om consumenten die last hebben van storing door DVB-T een korting te geven op de aanschaf van betere kabels en pluggen. Deze kortingsregeling is een uitwerking hiervan.

Volledige uitvoering van de motie is juridisch niet mogelijk. De vergunninghouder kan niet verplicht worden de kosten van het interferentieprobleem op zich te nemen. Wel kan de aanvrager van een vergunning getoetst worden op zijn bereidheid tot medewerking aan de interferentieproblematiek. Via de vergunningsvoorwaarden wordt hij daaraan vervolgens ook gehouden. De invoering van digitale ethertelevisie strekt zich uit over vele jaren, de landelijke invoering kan tot 2007 duren. De interferentieproblematiek zal zich in dit proces vanzelf oplossen.

Digitale ethertelevisie kan een aantrekkelijk alternatief worden voor ontvangst via de kabel en biedt mogelijkheden voor ontvangst op de camping, in de tuin, of aan boord van schepen. Het kabinet heeft in juni 2001 besloten om vergunningen voor digitale ethertelevisie te verlenen. De aanvraagprocedure DVB-T is op 30 juli 2001 gestart. Tot 28 september kunnen geĂŻnteresseerde partijen een aanvraag indienen.

RVD, 24.08.2001