Ingezonden persbericht

Persmededeling van de CVP
(24 augustus 2001)

CVP KIEST BIJ IJZERBEDEVAART CONSEQUENT VOOR VLAANDEREN

De CVP zal met een delegatie onder leiding van fractieleider Eric Van Rompuy aanwezig zijn op de jaarlijkse Ijzerbedevaart van aanstaande zondag.

Het thema "Vooruit maar niet vergeten" drukt zeer goed de visie van de CVP op Vlaanderen uit: vooruitkijken door resoluut te kiezen voor Vlaanderen, met respect voor de waarden en tradities die hier geworteld zijn.

Tot voor de parlementsverkiezingen van 1999 zag het ernaar uit dat alle Vlaamse partijen naar een consensus groeiden in hun visie op de Vlaamse autonomie. Helaas bleef daar na de vorming van de paars-groene coalitie niet veel van over. Grote woorden en dure beloften werden snel vergeten en de Vlaamse regeringspartijen verzuimden het om tijdens de jongste staatshervorming belangrijke stappen vooruit te zetten.

Helemaal erg wordt het als we vaststellen dat tijdens deze vakantie Vlaamse ministers al twee maal een bijkomende regionalisering voorstelden (verkeersreglementering en bedrijfsbelasting) - uiteraard zonder kans op slagen - terwijl men dit tijdens de Lambermontonderhandelingen niet deed.

De CVP is vandaag de enige democratische Vlaamse partij die trouw is gebleven aan de afspraken die in de vorige legislatuur tot stand kwamen in het Vlaamse parlement. Vooruitkijken gaat immers goed samen met respect voor beloften uit het verleden.

Tijdens ons belangrijke congres van 28 en 29 september zullen we aan onze leden voorstellen voorleggen die meer dan ooit een radikale en consequente keuze voor Vlaanderen inhouden. We zullen kiezen voor meer Vlaanderen in Europa, voor sociale, economische en fiscale autonomie. Het uitgangspunt moet zijn dat de basisbevoegdheden bij de twee deelstaten liggen en dat zij in onderling overleg kiezen wat ze samen willen doen.

Op die manier kunnen we komen tot een duidelijke staatsstructuur, met een efficient en behoorlijk beleid, dicht bij de mensen.

Dit is een van de belangrijkste strijdpunten waarmee wij de komende maanden het verschil zullen maken met paars-groen.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter

Info: Luk Vanmaercke - lvanmaercke@cvp.be - 02 238 38 76