AFC AJAX

PERSINFORMATIE AFC AJAX

BETREFT: UEFA-CUP LOTING APOLLON LIMASSOL

Amsterdam, 24 augustus '01

Ajax heeft voor de eerste ronde van de UEFA Cup geloot tegen het Cypriotische Apollon Limassol. Ajax speelt op 13 september eerst thuis, op 27 september volgt de return op Cyprus.

Ajax speelde in Europees verband twee keer eerder tegen een opponent van Cyprus. Het leverde twee krankzinnige uitslagen op. In oktober 1979 won Ajax in de achtste finale van het Europa Cup 1-toernooi thuis met 10-0 van Omonia Nicosia (mede dankzij 5 doelpunten van Sören Lerby), terwijl de return in november nota bene met 4-0 naar de Cyprioten ging.

Quote Co Adriaanse
Ajax-trainer Co Adriaanse toonde zich tevreden na het horen van de loting: 'Qua speelsterkte is het inderdaad een gunstige tegenstander. Ik denk ook dat de omstandigheden beter zijn op Cyprus dan wanneer we bijvoorbeeld tegen Torpedo Moskou hadden geloot. De club is overigens voor mij niet onbekend. In januari 1999 zijn we met Willem II op Cyprus geweest. We hebben daar ook tegen Apollon gespeeld. Ik ken de omgeving, het stadion en de club.'
We weten dat Apollon zesde is geworden in de competitie en dat ze via de voorronde zijn gekwalificeerd voor de UEFA Cup. Verder begint de competitie op Cyprus pas op 15 september, de club heeft naast de voorronde tegen Tirana nog geen echte wedstrijden in de benen. Ze spelen verder alleen oefenwedstrijden, waarvan we er zeker een aantal zullen bekijken.'

Quote Nikos Machlas
Ook spits Nikos Machlas was content met de loting. Machlas: 'Zeker als we zo blijven spelen als afgelopen woensdag tegen Celtic dan mag het geen probleem zijn om de volgende ronde te halen. Ik ken het stadion van de wedstrijden die ik er met het Griekse elftal heb gespeeld. Het veld is niet fantastisch, maar het is wel het meest moderne en mooiste stadion van het eiland. Het team heeft een aantal spelers uit voormalig Joegoslavië, en Pittas, de captain is de meest ervaren speler. Ik denk dat het ook een voordeel is dat de competitie daar net als in Griekenland laat begint. Het is toch anders als je alleen twee voorronde-duels voor de UEFA Cup hebt gespeeld. Nee, we hadden het zeker een stuk slechter kunnen treffen.'

Ajax in de UEFA Cup
Ajax debuteerde in de UEFA Cup op 18 september 1974 op Victoria Ground in Stoke on Trent met een 1-1 gelijk spel tegen Stoke City, de huidige werkgever van Peter Hoekstra. Voor ruim 37000 toeschouwers maakte Ruud Krol destijds de openingstreffer.
De uitschakeling vorig seizoen door Lausanne Sports was Ajax' laatste optreden in UEFA Cup-verband. In de ArenA werd het op 9 november 2000 2-2 voor bijna 30000 toeschouwers. Shota Arveladze en Cedric van der Gun tekenden voor de treffers.
Met een winstpercentage van 54,5 procent in 66 duels is de strijd om de UEFA Cup de minste favoriete competitie voor Ajax, ondanks de winst in 1992 tegen Torino (meteen Ajax' enige UEFA Cup-finale). Toch werd de grootste Europese zege van Ajax bijgeschreven in dit toernooi. Op 3 oktober 1984 sloeg het scorebord in De Meer op hol. Had Ajax de uitwedstrijd tegen het Luxemburgse Red Boys nog op 0-0 afgesloten, thuis werden de Ajax-fans al in de 71ste minuut door Dick Schoenaker op hun wenken bediend bij het scanderen om "Tien, tien, tien?" Met 14-0 boekte Ajax zijn grootste zege, waarin Marco van Basten met het unieke totaal van vijf doelpunten een monsteraandeel had. Bovendien scoorde Ronald Koeman drie keer.
Op 22 november 1978 leed Ajax zijn grootste nederlaag toen Honved in Budapest met 4-1 over Ajax liep en alleen Ray Clarke vanaf elf meter scoorde.
Groter nog was de deceptie op 27 september 1989, een zwarte bladzijde in de Ajax-geschiedenis. Austria Wien-keeper Franz Wohlfahrt werd geraakt door een ijzeren stang en Ajax werd door de UEFA zwaar bestraft: de wedstrijd werd reglementair met 3-0 verloren verklaard, Ajax werd een jaar uitgesloten van Europees voetbal en Ajax moest voor zijn eerstvolgende drie Europese thuiswedstrijden uitwijken naar Düsseldorf. Op neutraal Duits terrein werden overigens de drie strafwedstrijden gewonnen: Orebrö en Rot Weiss Erfurt moesten er met 3-0 aan geloven, terwijl Osasuna er met 1-0 genadig vanaf kwam.

Totale balans
De totale balans van alle UEFA Cupwedstrijden slaat met 36 zeges, 10 gelijke spelen en 20 nederlagen royaal door in het voordeel van Ajax. De marge in doelpunten is al even royaal:
134-63. In eigen huis werden 21 van de 30 wedstrijden gewonnen met 77 doelpunten voor en 22 tegen. Wie de drie duels op neutraal terrein als thuiswedstrijden van Ajax wil meetellen, komt uit bij de volgende cijferlijst: 33 duels, 24 keer winst, 4 keer gelijk, 5 keer verlies, 84 doelpunten voor en 22 tegen.
Ruud Geels was namens Ajax het meest trefzeker in de UEFA Cup: hij scoorde 12 keer in 13 wedstrijden. De gedeelde tweede plaats in voor Shota Arveladze en Stefan Pettersson met elk tien treffers, waarbij aangetekend zij dat Arveladze met 13 tegen 21 aanmerkelijk minder duels nodig had om aan zijn productie te komen.
Cedric van der Gun verdient een bijzondere vermelding. Hij scoorde tot nog toe 4 keer in 3 UEFA Cupwedstrijden: 1 tegen AA Gent uit, 2 tegen AA Gent thuis en 1 tegen Lausanne Sports thuis.

Clubinformatie Apollon Limassol
Palmares: 2x kampioen ('91, '94), 5x bekerwinnaar, 6x bekerfinalist, vorig jaar zesde in de competitie en bekerwinnaar. Clubkleuren: blauw shirt ? witte broek ? oranje kousen Clubtopsocrer: Zubarev (Kazachstan), vorig jaar 15 goals. Coach: Andreas Mouskalis

Apollon bereikte het hoofdtoernooi door in de kwalificatie het Albanes Tirana te verslaan. Uit werd het 3-2 voor de Albanezen, in Limassol won Apollon met 3-1, waarna kwalificatie een feit was.

Persafdeling AFC Ajax

Erik van Leeuwen
06-53 666 742

website Apollon:
http://www.geocities.com/Colosseum/Arena/4886/apollon.html