Ingezonden persbericht


De Minister van Landbouw
Natuurbeheer en Visserij
KOPIE Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Ref. MLJB.LNV-NO

Onderwerp: klachtschrijven (kenbaarheidvereiste) Nationale Ombudsman

Breda, 24 augustus 2001

Zeer geachte heer Brinkhorst,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, een groep die zich tot doel stelt misstanden in onze samenleving te bestrijden, wend ik mij tot U met het volgende:

Uw misplaatste uitlatingen tijdens het interview in de serie ' Langs de feministische meetlat ' in het vrouwenblad Opzij aan het adres van de boeren die betrokken zijn bij MKZ-crisis, geven voldoende aanleiding mij ter zake met een klacht tot de Nationale ombudsman te wenden, waarbij ik met nadruk wil vermelden dat het ook U zeer zeker bekend moet zijn dat de mkz-boeren door Uw beleid in ernstige psychische nood zijn geraakt en velen nagenoeg tot bedelstaf zijn gekomen.

Dit klachtschrijven komt overeen met het onderstaand commentaar in de Telegraaf van woensdag 22 augustus jl.: (kopie bijgevoegd - zie bijlage: 1)

Onnodig - Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft het weer eens verbruid bij de boeren. Ze zijn terecht woedend op deze man die het maar niet kan laten op hun tenen te staan en daaraan nog plezier lijkt te hebben ook. Nadat hij de mond- en klauwzeercrisis goed had aangepakt, ruziet hij nu alleen nog de boeren. Eerst wilde hij een verplichte maandelijkse mkz-keuring voor schapen en geiten, wat hij snel weer introk. Vervolgens kreeg hij ruzie over overdreven strenge strafkortingen op de vergoeding voor geruimde dieren. Nu heeft hij zich vergaloppeerd in een interview, waarin hij de boeren ervan beschuldigt hele stallen buiten de administratie te hebben gehouden, waardoor de bestrijding van de mkz ernstig werd belemmerd. Hij verwijt boeren soms krokodillentranen te hebben geplengd over de geruimde dieren terwijl die anders enkele dagen later geslacht zouden zijn. Met deze woedeaanval overdrijft Brinkhorst schromelijk. Het is bovendien weinig tactisch van hem de boeren zich zo in het harnas te jagen en zo weinig gevoel te tonen voor hun problemen. De minister heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij zegt niemand te hebben willen kwetsen. Dat had er nog bij moeten komen ook! Hij behoeft niet het verlengstuk van de boeren te zijn, maar hun vijand te zijn is nergens voor nodig. (einde commentaar)

De onderstaande kritieken zijn uiteraard ook van essentieel belang:

Landbouwspecialist, VVD-Tweede Kamerlid Oplaat, noemt die uitspraken " zinloos verbaal geweld - Ik begrijp niet waarom de minister keer op keer de confrontatie met boeren zoekt. "

Landbouwspecialist, CDA-Tweede Kamerlid Atsma, heeft geen goed woord voor U: " Ik weet van dichtbij hoeveel pijn de boeren hebben - Ik vind dat minister Brinkhorst zich serieus moet afvragen of hij wel op de juiste plek zit. Hij is de laatste tijd in plaats van minister van Landbouw, minister tégen Landbouw ".

Boerenorganisatie LTO-Nederland is niet verbaasd over Uw interview in het vrouwenblad Opzij: " De minister is bij herhaling beledigend en schofferend voor boeren en tuinders. Het is onduidelijk waarom hij dit soort uitspraken doet. Het enige dat hij ermee bereikt, is dat hij agrariërs demotiveert, terwijl er allerlei belangrijke veranderingen op stapel staan. Minister Brinkhorst heeft zich ernstig misdragen ".

Afsluitend vraag ik Uw aandacht voor de ondersteuning vanuit de Rijksoverheid inzake de bestrijding van misstanden en verwijs ter zake naar de bijgevoegde brieven aan mijn aktiegroep van resp. de toenmalige minister van Justitie, mr. F. Korthals Altes d.d. 26 mei 1986 met het kenmerk: Staats- en Strafrecht Nr. 633/286 (zie bijlage: 2) - en de toenmalige WVC-minister, mw. H. d'Acona, d.d. 4 maart 1992 met het kenmerk: 922022 BB met de daarbij behorende bijlage (knipsel: " Actiegroep Burgerbelangen op de bres - Gevecht tegen het onrecht " in de Provinciale Zeeuwse Courant d.d. 17 februari 1992 (Zie bijlage: 3a - en 3b) en in het bijzonder de brief van de toenmalige Nationale ombudsman, dr. J. F. Rang, d.d. 7 november 1986 met het kenmerk: 86.02456 (Zie bijlage: 4)

Een afschrift van deze brief zend ik U per e-mail. (l.j.brinkhorst@kab.agro.nl)

bijlagen: 4

hoogachtend,

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Tel. 06 - 148 93 251

Postbus 4683 4803 ER Breda

p/s een kopie van deze brief aan:

Vaste Kamercie. LNV (cie.lnv@tk.parlement.nl)
Algemeen Bestuur LTO-Nederland (jluiten@lto.nl

Redactie vrouwenblad Opzij (opzij@redactie.weekbladpers.nl)

Actiecomité Burgers Steunen Boer & Dier (info@swgn.nl)

Binnenland-Redactie ANP (nieuwsdienst@anp.nl)