Korps: Groningen, plaats: Diverse 24-08-2001
Politiebericht Groningen
Vrijdag 24 augustus 2001

Dagelijkse berichten

Veendam/ Leek: gordelcontrole
Op de van Beresteijnstraat en de Lloydsweg in Veendam werd donderdagavond een gordelcontrole gehouden. Vijftien bestuurders droegen geen gordel en kregen een bekeuring van 90 gulden. Ook in Leek werd op de draagplicht gelet. Op de Auwemalaan en het Boveneind werden 136 autos gecontroleerd. Acht bonnen werden uitgeschreven.

Appingedam: auto tegen boom
De brandweer van Appingedam bevrijdde donderdagavond een automobilist uit Appingedam op de Alberdaweg die in zijn wagen bekneld zat. De man was door nog onbekende oorzaak tegen een boom aangereden. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en zijn wagen afgesleept.

Appingedam: inbraak in supermarkt
Een getuige zag donderdagnacht na een luid alarm bij een supermarkt aan de Focco Ukenalaan de deur openstaan en een man weg fietsen. De deur bleek geforceerd en uit de supermarkt werden tientallen pakjes rookwaar weggenomen. Een onderzoek is ingesteld.

Steendam: varen zonder bewijs
Bij een bootsurveillance van de politie werd donderdag op het Schildmeer bij Steendam gecontroleerd op het varen zonder vaarbewijs. Vier bootbezitters bleken niet in het bezit van het papiertje en kregen een proces-verbaal.

Snelheidscontroles
Op de Meenteweg in Schildwolde werd donderdagmiddag en avond gecontroleerd op snelheid. Van de 447 gecontroleerde voertuigen reden er 102 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km per uur daar waar 50 km de limiet is. In Uithuizermeeden werd de snelheid gemeten in de Hoofdstraat. 13 van de 201 passerende voertuigen reden harder als de toegestane 50 km per uur. Op de Eemshavenweg bij St. Annen werden donderdagochtend 1057 voertuigen aan een controle onderworpen. 13 reden te snel waarbij de snelste overtreder 122 km per uur reed waar 100 km per uur de grens is. Op dezelfde weg werd s avonds bij Stedum opnieuw gecontroleerd. 66 van de 1120 gecontroleerde voertuigen reed te snel. De overtredingen lagen tussen de 108 en 149 km per uur. De videoauto van de politie betrapte een 20-jarige automobilist uit Kropswolde op De Haspel Boven in Zevenhuizen met een snelheid van 142 km per uur. Zijn rijbewijs werd direct ingevorderd. De man verklaarde dat zijn snelheidsmeter niet goed werkte.

Holwierde: aanrijding met motorrijder
Een 33-jarige automobiliste uit Delfzijl lette donderdagochtend op de kruising Hogelandsterweg met de Uiteinderweg bij Holwierde onvoldoende op. Zij zag te laat dat een voor haar rijdende 38-jarige motorrijder uit Scheemda snelheid verminderde en veroorzaakte een aanrijding. De motorrijder werd met licht letsel naar het ziekenhuis in Delfzijl gebracht. Beide voertuigen werden afgevoerd door een sleper.

Eemshaven: aanhanger en materiaal weggenomen van terrein Donderdagochtend werd geconstateerd dat er vanaf een locatie van het waterschap op de Eemshaven een aanhanger en een tiental aluminium hekken was weggenomen. Het hek dat toegang geeft tot het terrein was kapot getrokken. De hekken zijn vermoedelijk vervoerd op de gestolen aanhanger.

Alcoholcontroles
Op diverse plaatsen in de provincie werden donderdag automobilisten en bromfietsers betrapt op het rijden onder invloed. Op de Provincialeweg bij Appingedam werd donderdagavond een 48-jarige bromfietser uit Groningen met 1.2 promille betrapt. In dezelfde plaats reed nog een bromfietser met een slok teveel op. Een 45-jarige man uit Appingedam scoorde 1.7 op het ademanalyseapparaat. In Zuidwolde werd op de Eemshavenweg een 43-jarige automobilist uit Groningen gecontroleerd en hij blies een promillage van 0.95. Op de Roegeweg in Steendam liep een 58-jarige automobilist uit Schildwolde tegen de lamp. Zijn score was
1.45 en hij kon zijn rijbewijs inleveren. Alle overtreders kregen een dagvaarding.

Groningen: verkeersovertreding leidt tot drugsvangst Een 28-jarige man uit Groningen is donderdagmiddag op de Bloemsingel door de politie aangehouden, nadat in de buddyseat van zijn bromfiets verdovende middelen werden aangetroffen. De man werd door politieagenten staande gehouden, omdat de bromfiets niet was voorzien van gele vlakken. Toen de agenten ook het framenummer wilden controleren, troffen ze in de buddyseat 100 gram heroïne en 97 gram cafeïne aan. De man werd voor nader verhoor ingesloten. Bij onderzoek in de woning van de verdachte werd later nog een kleine hoeveelheid aan verdovende middelen en een weegschaaltje aangetroffen.

Groningen: bromfietser opstandig bij controle
Een 26-jarige bromfietser uit Groningen is donderdagmiddag in de Gelkingestraat door de politie aangehouden. De man werd gecontroleerd omdat hij geen helm droeg. De Groninger gedroeg zich direct recalcitrant door weg te lopen en in de richting van de politieagenten te schreeuwen. Toen duidelijk werd dat de bromfietser geen enkele medewerking wilde verlenen, werd de man aangehouden. Bij de aanhouding stuitten de agenten op hevig verzet. Met gepast geweld kon de verdachte in de boeien worden geslagen. Bij het fouilleren van de man werd een vuurwapen aangetroffen, waarna hij in het politiebureau werd ingesloten. Op grond van de Wet Wapens en Munitie werd tevens een onderzoek in de woning van de verdachte ingesteld. Hierbij werd o.a. munitie en twee weegschaaltjes aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in

Groningen: vernieling
Op de Kerklaan heeft de politie donderdagavond een 43-jarige stadjer aangehouden. De man trapte een lantaarnpaal kapot en bedreigde bezoekers van het Noorderzonfestival. Toen agenten de man aanspraken bleek hij zwaar onder invloed van alcohol. De man is ter ontnuchtering ingesloten. Hij krijgt een proces verbaal voor vernieling en baldadigheid.

Groningen: alcohol
Een 33-jarige man uit Midlaren op de Oosterstraat aangehouden. De man reed in verboden richting door de straat. Toen agenten hem aanspraken bleek hij onder invloed van alcohol. Een blaastest wees uit dat de man bijna 2 promille alcohol in zijn bloed had. Het rijbewijs van de man is ingenomen in verband met een eerder proces verbaal voor alcohol gebruik.

Groningen: achtervolging met botsing
Op het Damsterdiep heeft de politie donderdagavond een 26-jarige Groninger aangehouden. De man veroorzaakte een aanrijding nadat hij door de politie werd achtervolgd. Agenten zagen hem rijden op de Rijksweg terwijl zijn uitlaat veel lawaai maakte. Toen de gegevens van de man werden nagetrokken bleek de auto niet verzekerd te zijn, terwijl de bestuurder ook geen rijbewijs bezat. Nadat de man zijn auto had stil gezet wilden agenten hem aanspreken. Op dat moment ging de verdachte er met grote snelheid van door, richting het Damsterdiep. Op het Damsterdiep omzeilde hij een personenauto en een politieauto, waarna hij ter hoogte van het Slachthuisstraatje met een tegenligger in botsing kwam. De bestuurder bleek geen rijbewijs te bezitten, de auto was niet verzekerd en hij had alcohol gebruikt. Bij de aanhouding gedroeg de man zich zeer recalcitrant. Hij is ingesloten. De beide autos die bij de aanrijding waren betrokken liepen zware schade op. Er vielen geen gewonden.

Groningen: inbreker betrapt
Een 35-jarige man uit Groningen brak afgelopen nacht in bij een woning aan de Stephensonstraat. Getuigen zagen de man de woning uitkomen met twee videospelers. Agenten zochten de omgeving af en troffen de man later op de Oliemuldersweg aan, nog in het bezit van beide recorders. Hij trachtte bij het zien van de politieagenten te vluchten, maar kon snel worden gepakt. De man is ingesloten.

Groningen: overlast veroorzakers
In het Noorderplantsoen heeft de politie afgelopen nacht een 33-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De verdachte bleek de gehele avond met enkele kornuiten bezig te zijn bezoekers lastig te vallen. Bovendien werden door hem en zijn kornuiten bierglazen kapot gegooid. Toen de man met zijn auto wilde vertrekken konden agenten hem aanhouden. Hij bleek nog zeven dagen celstraf tegoed te hebben. De man is ingesloten. Zijn kornuiten werden van het terrein verwijderd.

Groningen: winkeldief met straf
Een 30-jarige stadjer werd donderdagmiddag betrapt bij de diefstal van een pot zure haring in een supermarkt aan de Hereweg. Personeelsleden konden de man aanhouden en aan de politie overdragen. Aan het bureau bleek dat hij nog zeven dagen gevangenisstraf moest uitzitten. De man is ingesloten.

Groningen: vechtpartij
Afgelopen nacht hield de politie drie mannen, 23, 24 en 27 jaar uit Hoogezand en Groningen aan. De drie hadden in de Poelestraat ruzie gekregen met een 27-jarige vrouw uit Groningen en haar vriend. Een van de verdachten bleek een ex.-vriend van de vrouw. Hij sloeg de vrouw op straat en werd daarbij vervolgens door de nieuwe vriend van de vrouw ook geslagen. Hierop belaagden de drie de nieuwe vriend van de vrouw en sloegen hem in elkaar. De politie kon de drie in de omgeving aanhouden. Ze werden voor verhoor ingesloten.

Inlichtingen. Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 c/m)