Stadsdeel Zeeburg

Meer standplaatsen voor autodelen

Stadsdeel Zeeburg breidt het aantal standsplaatsen voor autodelen drastisch uit. Op 24 augustus, om 16.00 uur neemt stadsdeelwethouder Laetitia Ederveen bij de Lampenistenstraat 39 (Sporenburg) de eerste van een serie van 15 nieuwe standplaatsen in gebruik.

Op 24 augustus worden de volgende standplaatsen in gebruik genomen:
* Bankastraat t/o 66-68,

* Sumatraplantsoen t/o 121-137

* Sumatrakade 1

* Hoek KNSMlaan/Messinastraat

* KNSM-laan 891

* Lampenistenstraat 39

* Stuurmankade t/o 254

* Borneolaan 320

* Veelaan 17

Vanaf 26 oktober kunnen de bewoners van Zeeburg ook terecht op de volgende punten:

* Insulindeweg 29-32

* Niasstraat 37

* Sumatrakade 1155

* C.J.K. van Aalststraat 64

* Hoek Borneokade/Blauwpijpstraat

* Entrepothof 1

Hoe werkt autodelen?
Een standplaats voor autodelen is herkenbaar aan het bord ´P-Vergunninghouders´ met daaronder ´GreenWheels`. Autodelen begint met een telefoontje om een auto te reserveren. Dit kan tot een minuut van tevoren. Vervolgens opent de gebruiker de auto met een chipkaart en voert daarna een pincode in om te kunnen starten. Maandelijks krijgt de abonnee een overzicht van de gereden uren en kilometers. Belangstellenden kunnen zich abonneren of meer informatie aanvragen bij Greenwheels, de heer J. Borghuis, tel. (010) 4762 447 of bij www.greenwheels.nl.

Evaluatie
Al eerder zijn in Zeeburg standplaatsen voor autodelen in gebruik genomen aan het Azartplein en het Javaplantsoen. Na grondige evaluatie bleek dat er vooral in het Oostelijk Havengebied behoefte bestaat aan gedeeld autogebruik, mits er voldoende auto´s beschikbaar zijn. In de Indische Buurt bleek de behoefte aan autodelen beduidend minder. Wellicht dat de keuze van de standplaats aan de rand van de Indische Buurt bij het Javaplantsoen daarop van invloed is geweest. Later is deze verplaatst naar het Javaplein.

Beleid
Toch kan het autodelen in heel Zeeburg een succes genoemd worden. Daarom heeft het stadsdeelbestuur besloten om het aantal beschikbare standplaatsen voor autodelen drastisch uit te breiden. In totaal komen er 15 standplaatsen bij voor elk één auto. Op deze wijze wordt een nieuwe impuls gegeven aan de doelstelling van het stadsdeelbestuur om niet-noodzakelijk autoverkeer te beperken en de parkeerdruk te verminderen.