Geveke N.V.

Verdere groei Geveke na goed eerste halfjaar 2001

Handhaving vooruitzichten heel 2001:
Duidelijke stijging nettowinst en wpa voor afschrijving goodwill

Eerste halfjaar 2001/2000
Resultaat na belastingen (voor afschrijving goodwill) + 4,6%
Resultaat na belastingen (excl. Cramo)+19,3%
Resultaat Cramo (genormaliseerd)+16,5%

Omzetgroei +13,6%
Autonome omzetgroei Geveke + 9,7%
Autonome omzetgroei Cramo +11,0%

NAARDEN - Dienstverlenende technische handelsonderneming Geveke heeft een goed eerste halfjaar van 2001 achter de rug. Er is succesvol voortgebouwd op de uitgangspunten van het strategisch driejarenplan uit 2000. Nagenoeg alle clusters droegen in de eerste zes maanden bij aan een stijging van zowel omzet als resultaat. De verhuuractiviteiten dragen door hun anticyclische karakter steeds belangrijker bij aan een gezonde continuïteit van de onderneming. Zeer bemoedigend zijn de ontwikkelingen op het gebied van autonome omzetgroei. Deze bedroeg in de eerste helft van 2001 9,7%, vergeleken met 2,3% in heel 2000. Door over het algemeen gunstige omstandigheden op de markten waarin Geveke actief is, zullen zowel omzet als resultaat van Geveke verder kunnen groeien. Daarom blijft voor het gehele boekjaar de eerder uitgesproken verwachting gehandhaafd: een duidelijke stijging van de nettowinst en winst per aandeel voor afschrijving goodwill.

Het resultaat na belastingen (voor afschrijving goodwill) steeg met 4,6% tot EUR 14,6 mln (2000: EUR 13,9 mln). Exclusief de resultaten van de niet geconsolideerde minderheidsdeelneming in de Scandinavische verhuurder Cramo steeg het resultaat na belastingen belangrijk (+19,3%). De operationele resultaten ontwikkelden zich bij Cramo zeer positief. De omzet nam toe met 25,6% en de autonome omzetstijging bedroeg 11,0%. De nettowinstbijdrage van Cramo aan het resultaat van Geveke was lager dan in de vergelijkbare periode van 2000. Dit werd veroorzaakt doordat in de eerste helft van 2000 slechts 1 maand rente over de acquisitieprijs werd betaald. Daarmee rekening houdend steeg de bijdrage van Cramo belangrijk (+16,5%).

De winst per gewoon aandeel (voor afschrijving goodwill) steeg met 1,1% tot EUR 2,99 (2000: EUR 2,96). De omzet nam met 13,6% toe van EUR 456,6 mln in het eerste halfjaar van 2000 tot EUR 518,8 mln in het eerste halfjaar 2001. Het bedrijfsresultaat lag met EUR 21,3 mln 16,1% hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

Acquisities
Geveke Rental Services
In de strategie wordt aan de uitbouw van de verhuuractiviteiten een vooraanstaande rol toegekend. Vandaar dat de meeste acquisities bij Geveke Rental Services plaatsvonden.

Cramo, actief op de Scandinavische verhuurmarkt, acquireerde de volgende ondernemingen:

·In Malmö (Zweden) werd op 1 november 2000 Liftcentergruppen overgenomen. Liftcentergruppen is een verhuurbedrijf op het gebied van hoogwerkers en realiseert met vestigingen in Zweden en Denemarken een jaaromzet van EUR 4,6 mln. Met deze aankoop klimt Cramo naar de vierde plaats op de ranglijst van de grootste hoogwerkervloten in Europa.

·Het Estlandse Ehitustööriist (ETR) is een business-to-business verhuurder van apparatuur en machines en werd per 1 januari van dit jaar overgenomen. ETR heeft een jaaromzet van EUR 3,5 mln en is in Estland met een marktaandeel van 30% marktleider. Door deze acquisitie is Cramo een van de grotere spelers op de verhuurmarkt in de Baltische Staten geworden.

·Kramo A/S in Noorwegen met een leidende positie op de verhuurmarkt aldaar, werd op 1 april 2001 gekocht. Deze verhuurder van machines en gereedschappen heeft een jaaromzet van ruim EUR 7,5 mln.
·Byggmaskiner i Anderstop in Zweden is eveneens op 1 april geacquireerd. Deze organisatie heeft een jaaromzet van EUR 5,5 mln en richt zich voornamelijk op verhuur van materieel voor de wegenbouw.

In Nederland werd W. Knijff bv per 1 januari van dit jaar overgenomen. Met een jaaromzet van EUR 5,5 mln verhuurt, verkoopt en verleent het bedrijf service op het gebied van onder andere meetapparatuur, gemotoriseerde werktuigen en kleinere gereedschappen.

Geveke Industrial
Binnen het cluster Geveke Industrial is per 1 januari 2001 Interscandinavia Telekom AB (Istab) in Stockholm geacquireerd. Istab is een handelsonderneming op het gebied van instrumenten voor glasvezeloptiek en telecommunicatie en heeft een jaaromzet van EUR 4,5 mln.

Resultaten
De netto-omzet steeg met 13,6% van EUR 456,6 mln tot EUR 518,8 mln. De autonome omzetgroei (exclusief acquisities en desinvesteringen) bedroeg 9,7%. De omzet productverkopen nam toe met 14,7%. De after-sales service (service en onderdelen) nam toe met 8,6%. De handelsmarge bedroeg 29,0% (2000: 29,7%). Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door een hoger aandeel productverkopen in de omzet.
De bedrijfslasten stegen met 10,2%. Exclusief acquisities en desinvesteringen bedroeg deze stijging slechts 3,3%. Het bedrijfsresultaat nam toe met 16,1% tot EUR 21,3 mln. Het resultaat niet geconsolideerde deelnemingen betreft voornamelijk het resultaat van het belang in Cramo. De op de post betrekking hebbende goodwill is separaat verantwoord om het inzicht in de samenstelling van deze post te vergroten.
Het saldo van rentebaten en -lasten nam toe met EUR 1,6 mln, vrijwel geheel als gevolg van de financiering van acquisities. De belastingdruk nam af tot 25,4% (2000: 31,0%). Deze daling is mede veroorzaakt door gebruikmaking van de fiscale faciliteiten onder de zogenaamde Fiscale Risico Reserve in Nederland.
Het resultaat na belastingen voor afschrijving goodwill steeg met 4,6%.

Werkzaam vermogen en financiering
Het gemiddeld werkzaam vermogen (totale activa minus niet-rentedragende schulden) nam met 6,5% toe (exclusief goodwill en niet geconsolideerde deelnemingen).
De voorraadtermijn is met 2,6 maanden gelijk gebleven aan die in de vergelijkbare periode vorig jaar. De krediettermijn van leveranciers en principalen over dezelfde periode daalde van 36 dagen tot 35 dagen. Het aantal debiteurendagen nam toe van 42 dagen in 2000 tot 45 dagen in 2001. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door acquisities.
De investeringen in materiele vaste activa bedroegen EUR 5,2 mln en hadden het karakter van vervangingsinvesteringen.

De solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van de totale activa) steeg van 30,0% ultimo 2000 tot 30,3% per 30 juni 2001.

Personeel
Het totale personeelsbestaand van de groep steeg met 1,2% van 3.104 ultimo 2000 naar 3.141 medewerkers per 30 juni 2001 (exclusief niet geconsolideerde deelnemingen).

Gang van zaken per kernactiviteit
Enkellijnsdealers
De omzet van de enkellijnsdealers steeg met 19,0% van EUR 271,6 mln in 2000 tot EUR 323,2 mln in 2001. Autonoom steeg de omzet 15,3%. Het bedrijfsresultaat nam toe met 20,5%.

De omzet van het cluster Geveke Power Systems nam toe met 24,2%. Er was sprake van een belangrijke verbetering van het bedrijfsresultaat.

De omzet van het cluster Geveke Construction Equipment nam met 4,6% toe. Bij dit cijfer is inbegrepen een daling van de omzet in Denemarken als gevolg van een tegenvallende markt. Hierdoor was per saldo sprake van een lichte daling van het bedrijfsresultaat.

De omzet van het cluster Geveke Production Machinery is met 67,9% gestegen, voornamelijk als gevolg van acquisities. Het bedrijfsresultaat verbeterde om dezelfde reden meer dan evenredig.

Meerlijnsdealers
De omzet van de kernactiviteit meerlijnsdealers steeg van EUR 170,7 mln in 2000 met 13,0% tot EUR 193,0 mln in 2001. Autonoom is de omzet fractioneel toegenomen. Het bedrijfsresultaat nam met 12,8% toe.

De omzet van het cluster Geveke Industrial is met 11,3% gestegen, voornamelijk als gevolg van acquisities. Het bedrijfsresultaat is licht gestegen.

De omzet en het bedrijfsresultaat van het cluster Geveke Technical Solutions zijn aanzienlijk gestegen, voornamelijk als gevolg van acquisities.

De omzet van het cluster Geveke Technical Components is slechts fractioneel toegenomen. De komende maanden zal de relatief hoge onderhanden werk portefeuille worden uitgeleverd en gefactureerd. Hierdoor bleef in het eerste halfjaar van 2001 het bedrijfsresultaat achter bij die van de vergelijkbare periode vorig jaar.

De omzet van het cluster Geveke Rotating and Rolling Equipment blijft achter bij die van vorig jaar, voornamelijk als gevolg van de verkoop van de Crown activiteiten binnen Geveke Intern Transport in de tweede helft van 2000 en de MKZ-crisis, waardoor de omzet bij Sieberg onder druk is komen te staan. Desalniettemin is het bedrijfsresultaat fors gestegen.

Verhuur
De operationele resultaten ontwikkelden zich bij Cramo zeer positief. De omzet nam toe met 25,6% en de autonome omzetstijging bedroeg 11,0%. Het genormaliseerde resultaat na belastingen (voor afschrijving goodwill) steeg belangrijk (+16,5%).

Onlangs heeft Caterpillar een belang van 25% in Cramo holding AB genomen. Het belang van Geveke is hiermee op balansdatum teruggelopen naar 24,9%, maar zal met terugwerkende kracht worden hersteld tot het oude niveau van 49,9%. De hiermee verband houdende transacties zullen op korte termijn worden afgerond.

Het bedrijfsresultaat van Knijff, verhuuractiviteit in Nederland, ligt op een goed niveau.

Verwachtingen
Op basis van de gang van zaken tot nu toe verwachten wij over het gehele jaar een duidelijke stijging van de netto winst (voor afschrijving goodwill) ten opzichte van het resultaat in 2000, exclusief de buitengewone baten in dat jaar. Dit baseren wij op de verwachte verdere succesvolle implementatie van de strategie en op de goed gevulde orderportefeuille. Bovendien voorziet Geveke voor haar activiteiten over het algemeen gunstige marktomstandigheden. Daarnaast is de verwachting dat de bijdrage van Cramo (voor afschrijving goodwill) minimaal gelijk zal zijn aan die van vorig jaar.
Voor wat betreft de winst per aandeel (voor afschrijving goodwill) handhaven wij onze eerdere uitspraak dat deze naar verwachting duidelijk zal toenemen.

Profiel
Geveke nv is een dienstverlenende handelsorganisatie. De onderneming legt zich daarbij - veelal op basis van exclusieve vertegenwoordiging
- toe op de inkoop, marketing, distributie, onderhoud en verhuur van een breed pakket van diesel- en gasmotoren, machines, elektronische componenten en technische verbruiksgoederen ten behoeve van de industrie, bouw en overheid.

Geveke realiseert een omzet van ca EUR 1.100 mln per jaar met ruim 3.100 medewerkers. De werkmaatschappijen van Geveke zijn actief in Nederland, België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, IJsland, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Moskou.

De aandelen van Geveke zijn genoteerd aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam.

Kernactiviteiten
De werkmaatschappijen van Geveke zijn organisatorisch ondergebracht in drie kernactiviteiten: enkellijnsdealers, meerlijnsdealers en verhuur. De kernactiviteit enkellijnsdealers, bestaat uit werkmaatschappijen die hoofdzakelijk één exclusieve vertegenwoordiging hebben. Bij de meerlijnsdealers voeren de werkmaatschappijen verscheidene exclusieve vertegenwoordigingen die elkaar aanvullen. De activiteit verhuur richt zich op het business-to-business verhuur van machines, apparatuur en 'modular space'. Voor alle werkmaatschappijen geldt dat ze voornamelijk op de Europese markt opereren.

Op dit halfjaarbericht is geen accountantscontrole toegepast.

Kijk hier voor een overzicht van de halfjaarcijfers van Geveke

De Directie

Naarden, 24 augustus 2001

Voor nadere informatie (na 11.30 uur i.v.m. analistenpresentatie):
ing C. Knol, CEO, tel +31 (0)35 6997 301
M.F. Nouel, CFO, (a.i.) tel +31 (0)35 6997 307
M.T.A. Beckers, COO, tel +35 (0)35 6997 317

Geveke nv, Gooimeer 6-35, 1411 DD Naarden. http://www.geveke.com