Van Lanschot Bankiers


Hogere winst Van Lanschot eerste helft 2001

´s-Hertogenbosch, 24 aug 2001


- Bedrijfsresultaat na belastingen stijgt met 14,5% tot 46,4 miljoen

- Winst per gewoon aandeel (exclusief buitengewone baten) stijgt met 13,1% tot 1,55


- Daarnaast buitengewone bate van 10,8 miljoen

- Sterke stijging rente-inkomsten; effectenprovisies onder druk

- Balanstotaal boven 10 miljard


- Verwachting 2001: bij mogelijk verdere verslechtering beursklimaat een winst per gewoon aandeel (exclusief buitengewone baten) toch enigszins hoger dan die van 2000

Het bedrijfsresultaat na belastingen van Van Lanschot NV is in het eerste halfjaar van 2001 met 14,5% toegenomen tot 46,4 miljoen (eerste helft 2000: 40,6 miljoen). Daarnaast werd een buitengewone bate van 10,8 miljoen gerealiseerd door de verkoop van het belang van de bank in de Kas-Associatie NV. De totale nettowinst over het eerste halfjaar is hierdoor uitgekomen op 57,3 miljoen. De winst per gewoon aandeel (exclusief buitengewone baten) nam in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar toe van 1,37 naar 1,55, een stijging van 13,1%. Het balanstotaal kwam, met een toename van 9,7 miljard ultimo 2000 naar 10,3 miljard per 30 juni 2001, voor het eerst uit boven de 10 miljard.

Het renteresultaat ontwikkelde zich met een stijging van 32,2% tot 94,7 miljoen zeer gunstig. Dit was vooral te danken aan de sterke volumegroei van vorig jaar die nu voor het volle jaar doorwerkt, alsmede aan de dit jaar behaalde volumegroei in met name de zakelijke markt. De provisiebaten namen evenwel met 16,9% af tot 82,5 miljoen door een forse daling van de effectenprovisies.

De teleurstellende ontwikkeling van de aandelenkoersen leidde vooral bij de particuliere beleggers tot een terughoudende opstelling, resulterend in minder effectenorders. In totaal namen de baten met 1,6% toe tot 188,1 miljoen. De bedrijfslasten daalden met 3,7% tot 113,8 miljoen als gevolg van lagere automatiseringskosten, waardoor de efficiency ratio (bedrijfslasten als percentage van de baten) in het eerste halfjaar een flinke verbetering liet zien.

Het aantal particuliere doelgroeprelaties in Nederland is in het eerste halfjaar met 2,7% gestegen tot ruim 43.700. Daarmee bleef de groei achter bij die van vorig jaar, wat in belangrijke mate het gevolg was van een minder sterke aanwas van het aantal hypotheekrelaties. De nieuw verworven cliënten behoren evenwel voor een groot deel tot het topsegment van de markt. Ondanks een netto instroom van nieuw vermogen is het totaal bewaarde vermogen toch licht gedaald tot 16,3 miljard vanwege de daling van de effectenkoersen. Het aantal zakelijke doelgroeprelaties steeg met 6,8% tot ruim 4.700, hetgeen resulteerde in een flinke groei van de kredietverlening aan (familie)bedrijven.

In Nederland werd de portefeuille van Assurantiecombinatie Vijverberg BV overgenomen. De buitenlandse dochters in België, Luxemburg, Zwitserland en op Curaçao sloten, ondanks de druk op de effectenprovisies, toch alle het halfjaar met een positief resultaat af. Nieuwe behuizingen werden betrokken in Nijmegen, Almere, Brussel en Kortrijk. Het personeelsbestand bleef het eerste halfjaar met 1.909 nagenoeg constant.

Verwachting

Ook voor de tweede helft van het jaar verwacht Van Lanschot een verdere groei van het bedrijf, met name voor wat betreft particuliere doelgroeprelaties en (familie)bedrijven. Toch zijn de vooruitzichten voor het resultaat over de tweede jaarhelft met onzekerheden omgeven. Bij een mogelijk blijvende verslechtering van het beursklimaat ten opzichte van het eerste halfjaar onder invloed van een neergaande conjunctuur zullen de effectenprovisies verder onder druk komen. Dit kan dan tot gevolg hebben dat de door de bank gehanteerde middellangetermijndoelstelling voor een groei van 12% van de winst per gewoon aandeel (exclusief buitengewone baten) voor het jaar als geheel niet zal worden gehaald. Vanwege de voortgaande gunstige ontwikkeling van de rente-inkomsten verwacht Van Lanschot wel dat de winst per gewoon aandeel (exclusief buitengewone baten) voor 2001 als geheel toch enigszins hoger zal zijn dan die van vorig jaar. Daarnaast realiseert de bank dit jaar een buitengewone bate van 10,8 miljoen.

Zie het origineel http://www.vanlanschot.nl/ite...&ipOnd=4&ipSub=14 . Kerngegevens
Gang van zaken
Balans
Winst- en verliesrekening
Aandeelhoudersinformatie