Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Competentieprofiel beleidsmedewerker Lokaal zorg- en gezondheidsbeleid

Nieuwe publicatie Meer dan ik dacht

24 augustus 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Meer dan ik dacht verschenen. Hierin staat beschreven welke twaalf competenties beleidsmedewerkers lokaal zorg- en gezondheidsbeleid nodig hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Op basis van dit competentieprofiel kan de individuele medewerker voor zichzelf nagaan welke competenties hij voldoende in huis heeft en op welke competenties hij zich nog kan ontwikkelen.

Gemeenten worden tegenwoordig sterker dan voorheen aangesproken op hun verantwoordelijkheid op het terrein van zorg en gezondheid op lokaal niveau. Wettelijke en nationale beleidsontwikkelingen zoals de modernisering van de AWBZ, de vermaatschappelijking van de zorg, het actieprogramma Versterking Gemeentelijk Gezondheidsbeleid, het nationale contract Openbare Gezondheidszorg en wijziging van de Wet collectieve preventie volksgezondheid (WCPV) vragen van gemeenten concrete acties op dat terrein.

Lokale opgave
Het is een nationaal streven om een samenhangend en toegankelijk vraaggericht aanbod op het gebied van wonen, zorg en welzijn te bieden tezamen met programma's van preventie en een aanpak van gezondheidsproblemen, maar het wordt hoe langer hoe meer een lokale opgave. Een opgave die veel vraagt van het beleidsmatig vermogen van gemeenten. Competente beleidsmedewerkers Lokaal zorg- en gezondheidsbeleid zijn daarvoor een basisvoorwaarde.

Beoordelingsformulier
Het competentieprofiel is in nauwe samenspraak met vertegenwoordigers uit het veld opgesteld. In Meer dan ik dacht is tevens een beoordelingsformulier competenties beleidsmedewerker Lokaal zorg- en gezondheidsbeleid opgenomen dat kan worden gebruikt om competenties van individuele medewerkers inzichtelijk te maken en een dialoog daarover te starten.

Bestellen
Meer dan ik dacht. Competentieprofiel beleidsmedewerker Lokaal zorg- en gezondheidbeleid (35 blz.) is geschreven door Dries Willems en kost f 24,50. ISBN 90-5050-901-0 en E 43144. Verkrijgbaar via de boekhandel en te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 24 augustus 2001