Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Embargo tot zaterdag 25 augustus 2001 17.00 uur

24 augustus 2001

LET OP! EMBARGO TOT ZATERDAG 25 AUGUSTUS 2001 OM 17.00 UUR

Persbericht nummer 114

RUIM ZEVENTIG PROCENT SCHOLEN VRAAGT CKV-BONNEN AAN VOOR

BASISVORMING

Ruim zeventig procent van de scholen voor voortgezet onderwijs (in totaal 822 scholen) heeft CKV-bonnen aangevraagd voor de basisvorming. Met deze bonnen kunnen scholen kaartjes kopen bij onder andere theaters, musea, bioscopen en centra voor beeldende kunst. Op deze manier kunnen leerlingen vanaf half september in de basisvorming nog beter kennismaken met kunst en cultuur. Dit garandeert een goede aansluiting en voorbereiding op het vak Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) dat zij in de bovenbouw krijgen. De staatssecretaris voor Cultuur, dr. F. van der Ploeg, maakt dit zaterdag bekend op de Uitmarkt in Amsterdam. Voor de CKV-bonnen in de basisvorming is 5 miljoen gulden (circa 2,27 miljoen euro) op jaarbasis beschikbaar. Dit komt neer op fl. 12,50 (5,67 euro) per leerling. Daarnaast moeten scholen zelf tijd beschikbaar stellen en beleid ontwikkelen om in aanmerking te komen voor de CKV-bonnen.

Vanaf 1 mei hebben de scholen de bonnen kunnen aanvragen bij de stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Om voor de bonnen in aanmerking te komen, moeten de scholen beleid ontwikkelen op cultuur bijvoorbeeld door aandacht te beseden aan cultuur in hun werkplan. Ook moeten zij docenten of begeleiders beschikbaar stellen. De CKV-bonnen voor de basisvorming worden verstrekt op naam van de school. Dit betekent dat de leerlingen en docenten vaker groepsgewijs op stap zullen gaan. Ook kunnen scholen met de bonnen groepen inhuren om op school activiteiten te organiseren.
In de bovenbouw worden de bonnen automatisch aan elke leerling verstrekt. De bovenbouwleerlingen maken op basis van hun culturele ervaringen een examendossier CKV1. Dit dossier kan schriftelijke verslagen bevatten, maar ook videoverslagen, foto-verslagen, websites of theaterpresentaties.

Het afgelopen jaar werden ruim 200.000 CKV-bonnen verstrekt aan 2.000 docenten, 120.000 derdejaars vmbo-leerlingen en 80.000 havo-/vwo-leerlingen. De CKV-bonnen voor leerlingen waren tot nu toe steeds een jaar geldig. De bonnen voor het komende jaar zijn geldig van 15 november 2001 tot 31 december 2002. Naast de bonnen krijgen de leerlingen en docenten ook een gratis CJP/CKV-kortingspas. Als alle CKV-bonnen benut worden, dan ontvangen de culturele instellingen per jaar ruim vijftien miljoen gulden aan toegangsgelden. Culturele instellingen die willen werken met de bonnen, moeten zich aanmelden bij de stichting CJP. Op dit moment staan ongeveer 1200 instellingen als acceptant ingeschreven. Dit aantal stijgt nog steeds.

De cijfers zijn afkomstig van het CJP.
De staatssecretaris maakt dit bekend om 16.45 uur op de stand .CKV-bon. op het Museumplein, in de buurt van het grote podium.

Noot voor de redactie,