Korps: Groningen, plaats: Diverse 25-08-2001
Politiebericht Groningen
Zaterdag 25 augustus 2001

Groningen: auto uitgebrand
Op de Metaallaan in Groningen is vrijdagnacht een personenauto uitgebrand. Een buurtbewoner ontdekte het vuur en waarschuwde de brandweer. Deze kon niet meer voorkomen dat de auto grotendeels uitbrandde. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Groningen: getuige loodst politie naar fietsendief Door een oplettende buurtbewoner kon de politie vrijdagnacht een fietsendief en een meehelper aanhouden. De knaap, een 16-jarige inwoner van Groningen, gaf de diefstal toe. Hij had de fiets, die niet op slot stond, weggepikt voor een woning aan de Gerard ter Borghstraat in Groningen Tevens bleek, dat hij nog een gestolen fiets bij zich had, waar een vriendje van hem op reed. Beiden zijn voor verhoor meegenomen naar het bureau. De politie kon de jongens aanhouden omdat ze via de GSM door de getuige naar de plaats werden gepraat waar de jongens zich op dat moment bevonden.

Groningen: alcomobilisten veroorzaken brokken
Twee Groninger automobilisten veroorzaakten vrijdagnacht brokken. Een 34-jarige Stadjer reed op het Hoendiep in Groningen tegen een geparkeerd staande auto aan. Hij bleek 1.7 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Tevens bleek dat hij nog een straf van 8 dagem moest uitzitten. Hij is met onmiddellijke ingang ingesloten. Op de Zaagmuldersweg botste een 30-jarige inwoonster van Groningen tegen een andere personenauto toen ze deze wilde inhalen. Hierdoor verloor ze de macht over het stuur en botste vervolgens nog tegen twee geparkeerde voertuigen. Een inzittende van haar auto moest zich onder doktersbehandeling stellen. De vrouw reed aanvankelijk door, maar kon even later in de omgeving in een huis worden aangehouden. Ze bleek overigens 0.8 promille alcohol in haar bloed te hebben.

Groningen: vechtpartij in café
Drie Stadjers zijn vrijdagnacht aangehouden, nadat ze betrokken waren geweest bij een vechtpartijen een café aan de Poelestraat in Groningen. De mannen (21, 23 en 24 jaar) kregen om onduidelijke reden trammelant onder elkaar en mogelijk met anderen. Daarbij vlogen de barkrukken door de lucht. De gewaarschuwde politie slaagde erin de drie vrij snel onder controle te krijgen Ze zijn voor verhoor meegneomen naar het politiebureau.

Ter Apel: keukenbrand; twee bewoners met ademhalingsproblemen naar ziekenhuis
Door een keukenbrand in een appartementencomplex aan de Kloosterveenweg in Ter Apel zijn vrijdagnacht twee bewoners met ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis. De brand werd omstreeks 2.30 uur door een andere bewoner ontdekt. Hij constateerde dat in het appartement van een 29-jarige medebewoner de keuken in brand stond. Hij vernielde vervolgens de ruit van de toegangsdeur en bracht de bewoner in veiligheid. De inmiddels gewaarschuwde brandweer kon voorkomen dat de rest van het gebouw ook vlam vatte. De schade bleef beperkt tot de keuken die geheel uitbrandde In het gebouw ontstond verder veel rookschade. Het andere slachtoffer woonde in een naastgelegen appartement. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een oververhitte frituurpan.

Musselkanaal: lastige klanten in zwembad
De politie moest vrijdagavond bemiddelen bij een groep jongelui die zich zeer vervelend gedroeg in het zwembad in Musselkanaal. Badpersoneel had hen geregeld gewaarschuwd en op een gegeven moment gesommeerd het bad te verlaten. Hier voldeden ze niet aan, waarna de politie ter plaatse verscheen. Ook ten opzichte van de politie gedroegen de jongeren zich vervelend. Twee 17-jarige knapen uit Musselkanaal meenden de politieagenten nog te moeten beledigen, waarna ze werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De anderen dropen toen af, waarna de rust terugkeerde. De politie maakt proces-verbaal op.

Nieuwe Pekela: duopassagier gewond
Een 22-jarighe inwoonster van Groningen die als duopassagier meereed op een motor van een 28-jarige inwoner van Scheemda, is vrijdagmiddag met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat de motor op de Provincialeweg bij Nieuwe Pekela in botsing kwam met een vrachtauto. De vrachtautochauffeur, een 33-jarige inwoner van Onstwedde had de motorrijder niet gezien en reed plotseling vanaf de Zuidwendingerweg de kruising op. De motor werd aan de voorzijde geschampt, waardoor beide passagiers hard op de rijbaan terechtkwamen. De motor raakte daarbij tevens beschadigd.

Snelheid
Op de A28 tussen Groningen en Assen is vrijdagmiddag een 28-jarige automobilist uit Erm bekeurd voor te hard rijden. Op de teller van de achtervolgende politieauto bleek dat de man ruim 181 echte kilometers per uur reed, hetgeen een overschrijding bertekende van ruim 60 km/u. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. In Sebaldeburen werden op de Woldweg vrijdag middag 477 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 26 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 km/u waar maximaal 80 was toegestaan. Op de Marneweg bij Lauwersoog werden op een gedeelte waar eveneens een maximumsnelheid gold van 80 km/u 349 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 31 te hard. De hoogst gemeten snelheid was hier 111 km/u.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (30 ct/min).