Persbericht t.a.v. de (auto)sportredactie

Geva Racing-coureur Tristan te Pas ongenaakbaar op circuit van Zolder

Zolder (B)/Oosterhout, 25 augustus 2001 Zes dagen na de zege van Stefan de Groot (Hillegom) op het circuit van Zolder in België heeft Geva Racing wederom toegeslagen op dit circuit. Tristan te Pas (Blaricum) nam vlak na de start van de race de leiding in handen en reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning. Stefan de Groot werd na een niet optimale training vierde. Hij behoudt de leiding in het tussenklassement. De race telt uitsluitend mee voor het Benelux-kampioenschap.

De race van de Landis Formule Ford werd verreden in het voorprogramma van de 24 uren van Zolder , een race die op zaterdagmiddag van start ging. De Formule Ford-coureurs reden daarom al op zaterdag hun race. Stefan de Groot begon de race als klassementsaanvoerder.

Tijdens de kwalificatietrainingen op donderdag en zaterdagochtend reed Tristan te Pas de tweede trainingstijd. "Ik was natuurlijk graag van pole position vertrokken, maar ik kwam net 0,2 seconde tekort", aldus Te Pas. "De tweede plaats is ook een mooie uitgangspositie."

Stefan de Groot vertrok van een voor zijn doen teleurstellende zesde startplaats. "Donderdag hebben we de afstelling van mijn Mygale rigoureus veranderd. Mijn auto is nu beter, ik heb het zelf laten liggen", blikte Stefan op de training van donderdag terug. "Op zaterdag was de baan langzamer door de hoge buitentemperatuur. Ik kon mijn tijd toen toch nipt verbeteren."

Bij de start van de race consolideerde Tristan te Pas zijn tweede plaats, om vervolgens al in de tweede ronde de leiding over te nemen. Daarna bouwde de Geva-coureur, rijdend voor het TOTAL/Ford Junior Team, zijn voorsprong geleidelijk uit. Hij won de race eigenlijk onbedreigd. "Dit was echt een superrace", aldus de overgelukkige winnaar. "In de slotfase heb ik het iets rustiger aan gedaan om mijn auto en banden te sparen in de verzengende hitte. Daardoor liep mijn voorsprong iets terug."

Stefan de Groot lag halverwege de race vierde en leek op weg naar een podiumplaats. Problemen met de remmen en een defecte koppeling stuitten echter zijn opmars, Stefan kon zijn vierde plaats wel behouden. "Er had zeker een podiumplek ingezeten", analyseerde de klassementsaanvoerder zijn race. "Door de remproblemen waren mijn kansen om mij verder naar voren te vechten verkeken. Ik heb echt hard moeten werken voor deze vierde plaats, ik moest steeds harder op het rempedaal trappen om de auto voldoende te vertragen."

De Groot constateerde echter tevreden dat hij wel weer veel punten bij elkaar had gesprokkeld en de leiding in het tussenklassement van het Benelux-kampioenschap behouden heeft. De strijd is wel spannend, want tweede man Jaap van Lagen is De Groot tot op vijf punten genaderd. Tristan te Pas deed goede zaken in het klassement door op te schuiven naar de derde plaats.

Uitslag Landis Formule Ford, 25 augustus, circuit van Zolder (B):

1. Tristan te Pas, 13 ronden in 21:28,754; 2. Jaap van Lagen, op 2,559; 3. Bas Schothorst, op 7,531; 4. Stefan de Groot, op 13,239.