Leiden, 25 augustus 2001

MECHANISCHE PECH KOST HO-PIN TUNG EREPLAATS

KNAF Talent First-winnaar Ho-Pin Tung heeft een goede race gereden op het circuit van Zolder in België, hij werd hiervoor echter niet beloond met een goede klassering. Ho-Pin vertrok van de vierde startpositie. In de race leek de Formule Ford-coureur deze plaats te consolideren, tot hij door versnellingsbakproblemen terugviel naar de zevende plaats. De race van de Landis Formule Ford, gewonnen door Tristan te Pas, telt alleen mee voor het Benelux-kampioenschap.

In de eerste kwalificatietraining van de Landis Formule Ford presteerde Ho-Pin Tung uitstekend, hij reed de tweede trainingstijd. "Het ging goed, ik had maar een paar ronden nodig om mijn tijd te zetten", vertelde hij tevreden. "Dit is mede het resultaat van de tweedaagse testsessie die ik afgelopen week met mijn team Van Amersfoort Racing hier op Zolder heb afgewerkt." In de tweede training viel de KNAF Talent First-winnaar nipt terug naar de vierde startpositie. De verschillen in de kop van het veld waren zeer gering; Ho-Pin Tung kwam maar 0,3 seconde tekort op snelste man Bas Schothorst!

Bij de start van de race kwam Ho-Pin Tung goed weg, hij behield zijn vierde plaats. Deze positie hield hij gedurende de eerste ronden vast. Vanaf de vierde ronde viel de coureur uitkomend voor Van Amersfoort Racing echter langzaam terug. "Ik kampte met versnellingsbakproblemen", aldus Ho-Pin na afloop. "In de chicanes schoot de pook uit de eerste versnelling, later had ik bovendien geen derde versnelling meer. In sommige bochten moest ik met één hand sturen en met mijn andere hand de pook vasthouden." De 18-jarige coureur uit Velp werd uiteindelijk zevende. "De snelheid is er, ik behoor tot de snelsten in het veld", concludeerde Ho-Pin Tung na de race. "Het is jammer dat ik door technische problemen ben teruggevallen, een vierde plaats had er ingezeten. Dit hoort echter ook bij de autosport. Ik ben hoe dan ook blij dat ik de race kon uitrijden, zevende ben geworden en weer de nodige punten bij elkaar heb gesprokkeld."

Jaap van Lagen, de teamgenoot van Ho-Pin Tung bij Van Amersfoort Racing, eindigde als tweede.

Uitslag Landis Formule Ford: 1. Tristan te Pas, 13 ronden in 21:28.754; 2. Jaap van Lagen, op 2,559; 3. Bas Schothorst, op 7,531; 7. Ho-Pin Tung, op 23,721.

Stand Benelux-kampioenschap na zeven meetellende races: 1. Stefan de Groot 96; 2. Jaap van Lagen 91, 3. Tristan te Pas 72; 7. Ho-Pin Tung 30.