NOS





KONINKLIJK NOORS HUWELIJK BIJ NOS

20-08-01

NOS Actueel zendt op zaterdag 25 augustus 2001 tussen 16.10 en 17.55 uur op Nederland 2 vanuit Oslo een rechtstreeks verslag uit van het koninklijk huwelijk tussen kroonprins Haakon van Noorwegen en Mette-Marit Tjessem Høiby.

Daaraan voorafgaande zal een samenvatting te zien van feestelijkheden die aan het kerkelijk huwelijk voorafgingen. Namens Nederland wonen ondermeer kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguitta het huwelijk bij.

Kroonprins Haakon (28) is de zoon van Koning Harald V en Koningin Sonja van Noorwegen. Alhoewel Haakon een twee jaar oudere zuster heeft, is het Kroonprins Haakon die volgens de Noorse grondwet te zijner tijd het koningschap van zijn vader zal overnemen.

Eerst volgt op 25 augustus zijn huwelijk met Mette-Marit Tjessem Høiby (27). De verloving tussen beiden werd door koning Harald V op 1 december 2000 wereldkundig gemaakt.

De kroonprins en zijn bruid trouwen in de kathedraal van de Noorse hoofdstad Oslo. Voorafgaande daaraan vindt een rijtoer plaats van het koninklijk paleis naar de kathedraal.

Van beide gebeurtenissen zal NOS Actueel rechtstreeks verslag doen. Maartje van Weegen voorziet vanuit een studio in Hilversum de beelden van commentaar. Zij wordt daarbij terzijde gestaan door de Belgische journalist Jan van den Berghe, kenner van de Europese vorstenhuizen en bovendien van Noorse afkomst.

Voorafgaande aan het live-verslag zijn beelden te zien zijn van feestelijkheden rondom het huwelijk van eerder die dag en van de vorige avond.

Op de gastenlijst van de bruiloft staan vertegenwoordigers van diverse Europese landen, waaronder veel leden van de diverse koningshuizen. Nederland wordt vertegenwoordigd door kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguitta en door prins Constantijn en prinses Laurentien.
De NOS zal de uitzending van het huwelijk voor auditief gehandicapten (doven en slechthorenden) via Teletekstpagina 888 ondertitelen.