Gemeente Leiden

Evenementen schoner dankzij recyclebare glazen

Tijdens het Rapenburgconcert op zaterdag 25 augustus a.s. kunnen de horecaondernemers, de organisatoren en de bezoekers kennis maken met een voor Leiden nieuw fenomeen, het ECO-glas. ECO-glazen zijn vrijwel onbreekbaar, herbruikbaar en gemaakt van 100% recyclebaar materiaal en dus uitstekend geschikt voor gebruik bij evenementen in de openbare ruimte.

Voorproefje
Een betere locatie om het ECO-glas te introduceren dan het Rapenburg, vaak geroemd als de mooiste gracht van Nederland, is nauwelijks denkbaar. De gemeente Leiden stelt het erg op prijs dat de organisatie van het Rapenburgconcert en de deelnemende horeca-bedrijven de ECO-glazen tijdens dat evenement in Leiden willen introduceren. Als voorproefje worden de eerste ECO-glazen dan ook feestelijk geheven door wethouder Rogier van der Sande (Veiligheidsbeleid), vertegenwoordigers van de organisatie en de eigenaars van de café's Barrera, l'Espérance en 't Keizertje op vrijdag 24 augustus a.s. om 16.30 uur op het ponton in het Rapenburg. De organisatie zorgt voor muzikale ondersteuning.

ECO-glazen
Het gebruik van ECO-glazen levert niet alleen schonere evenementen op waardoor de schoonmaakkosten worden verminderd, het geeft de stad en ook het evenement een beter imago. Daarnaast hebben omwonenden minder overlast van zwerfvuil en bevordert het de veiligheid. Ook het milieu is erbij gebaat, omdat er minder afval wordt geproduceerd. De ECO-glazen zijn voorzien van een 'retour-BAR' logo waarmee wordt aangegeven dat het geen wegwerpglazen zijn maar dat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Het publiek wordt hierdoor gestimuleerd de glazen mee terug te nemen naar de 'bar' (of buitentap). Horecaondernemers kunnen ook besluiten statiegeld te heffen op het eerste glas. Dit bedrag wordt bij teruggave van het glas geretourneerd. Vooral bij grotere evenementen is dit belangrijk; bij kleinschalige evenementen met een beperkt aantal buitentaps is dit minder noodzakelijk.