AFDELING ATLETIEK

PERSBERICHT

Vught, 26 augustus 2001

Yvonne Wisse uitstekend op dreef in Vughtse warmte

De Zeelandse Yvonne Wisse (AAC Amsterdam) heeft bij het Nederlands kampioenschap zevenkamp in Vught met een groot aantal goede prestaties haar Nederlandse titel bij de meisjes junioren A opgeëist. Met 5584 punten steeg het 19-jarige multitalent door naar de derde plaats allertijden in haar categorie. Belangrijker was de overmacht waarmee ze de vrouwen achter zich ligt. In deze categorie werd Deborah van den Berg (Phanos Amsterdam) Nederlands kampioen, met 5397 punten. Wisse blonk onder meer uit met een 1,81 meter op het hoogspringen, en een indrukwekkende 800 meter in 2 minuten 14.23 seconden.

De strijd bij de mannen ging tussen Jurren Valkenburg, Remco van Veldhuizen en Rick Wassenaar. Ook de Nederlands indoorkampioen op de meerkamp, Sven Ootjers, stond aan de start. Wassenaar (AV De Spartaan Lisse) trok de tienkamp naar zich toe met een goede hoogte op het polsstokhoogspringen: 4,70 meter. Valkenburg en Ootjers hadden te kampen met blessures (Valkenburg stapte na 3 onderdelen uit), en Van Veldhuizen werd verrassend voorbij gestreefd door de Rotterdammer Mark van Kints die met 444 punten Wassenaar voor moest laten gaan. Wassenaar verbeterde het baanrecord van meervoudig kampioen, en Nederlands recordhouder Robert de Wit naar 7537 punten.

Bij de jongens A (18 - 19 jaar) was Ludo van der Plaat uit Zoetermeer goed op dreef. De strijd diende hij aan te gaan met twee Canadese atleten, maar vooral op de tweede dag liep hij met bijna 400 punten uit, tot 7134 punten. De tweede Nederlander, Theo Danes moest veel toegeven op Van der Plaat (5974 punten).

Het Nederlands kampioenschap 20 kilometer snelwandelen voor mannen, gepland op zondagmorgen 26 augustus, werd -mede op advies van de bondsarts van de Atletiekunie- afgelast. De temperaturen, die op liepen naar 35°C, noopte de KNAU het evenement uit te stellen naar een nog nader te bepalen datum (en lokatie).

* Prins Hendrik-atleet Kees van Pelt (42) uit Tilburg heeft met drie medesprinters uit Nederland het Wereldrecord 4 x 100 meter estafette verbeterd. In Breda kwamen de 4 lopers uit de 40+ Categorie uit op 42.27 seconden. Daarmee verbeterden Van Pelt, Eric Roeske, Kay Schaafsma en Erik Oostwegel het record, dat in Amerikaanse handen was, met 0.52 seconden. Bij deze wedstrijd, zaterdagavond 25 augustus won Prins Hendrik-atlete Iris Waanders uit Vught het verspringen met een goede afstand van 5,40 meter. Plaats- en clubgenoot Thomas Kortbeek werd tweede op de 400 meter horden.