Hewlett-Packard

HP introduceert Linux-beveiligingssoftware en Linux-software voor intelligente apparaten

HP benadrukt belang open systemen met een Developers portal, software tools voor beheer en hoge beschikbaarheid en nieuwe werkstations.

Amstelveen, 27 augustus Op het gebied van open systemen komt Hewlett-Packard met een aantal nieuwe producten en diensten, inclusief het eerste, volledige beveiligingsproduct gebaseerd op Linux. Met HP Secure OS Software voor Linux en het HP Chai-LX embedded Linux-platform richt HP zich op beveiliging en intelligente apparaten.

Het belang dat HP hecht aan open systemen blijkt ook uit het vrijgeven van de broncode van ChaiServer. Daarnaast komen er producten op de markt voor beheer en hoge beschikbaarheid in een Linux-omgeving. Ook komt er een Embedded Software Developers Network (devnet) en worden er twee nieuwe, op Linux gebaseerde werkstations geïntroduceerd.

HP Secure OS Software
HP Secure OS Software is het eerste, volledige beveiligingsproduct voor Linux-systemen. De software heeft verschillende beveiligingslagen voor onder meer preventie en detectie. Tevens beschermt het cruciale servercomponenten, inclusief besturingssysteem en applicatielaag. Deze oplossing voorkomt ongeautoriseerde communicatie tussen programmas, netwerken en files. Als het Linux-gebaseerde systeem toch wordt binnengedrongen, sluit Secure OS Software het programma direct af, wat schade aan het interne systeem voorkomt.

Chai-LX
Een sleutelelement van HPs Linux-strategie is het geschikt maken van Linux voor toepassing in intelligente devices. Chai-LX combineert een geoptimaliseerd embedded Linux-besturingssysteem met HPs Chai-software en geselecteerde Java-applicaties. Chai LX is geïntegreerd in een brede range consumentenproducten, zoals het HP Digital Entertainment center, een op internet gebaseerde stereocomponent waarmee het onder meer mogelijk is MP3-files te downloaden en op te slaan en cds te creëren.
HP zal de broncode van ChaiServer, de embedded Java-applicatieserver voor intelligente, onderling verbonden apparaten, vrijgeven. Op dit moment is HP ChaiSever al verwerkt in miljoenen op internet aangesloten HP- laserjetprinters, waarmee afdrukken via internet mogelijk is.

Devnet
Devnet is de internet-community voor ontwikkelaars. Via dit portal kunnen ze informatie uitwisselen over HPs Chai embedded softwareplatform en over intelligente devices. Devnet biedt tools voor het creëren van applicaties en e-services. Bij het devnet-portal zijn de bestaande communities aangesloten, zoals die van HP Chai, Cooltown en Print en Image. Daarnaast is er toegang tot het Open Source netwerk waar HPs open source projecten staan. Devnet is te vinden op http://devnet.hp.com

Tools voor beheer en hoge beschikbaarheid
HP beseft dat het beheer van Linux essentieel is voor acceptatie in de ICT-wereld. Vandaar dat HP tools heeft ontwikkeld om dat beheer te vereenvoudigen, zowel voor gebruikers die hun web- of applicatieservers willen baseren op Linux als voor diegene die bedrijfskritische applicaties willen laten draaien onder Linux. HP biedt out of the box integratie met producten van verschillende leveranciers, waaronder Aduva, Integrated Research, Network Shell, Symark Software en de TOLIS Group. Tot deze HP-tools behoren onder meer HP Toptools 5.5, HP Servicecontrol Manager 2.5, HP Proces Resource Manager en MC/Serviceguard.

Linux-werkstations
De nieuwste Linux-werkstations van HP, de x2000 en de x4000, zijn een aanvulling op de twee bestaande Linux-werkstations, de pL-class en de xL-class Intel Pentium III-systemen. De nieuwe werkstations zijn per direct leverbaar.
Aanvullende informatie is te vinden op
http://www.hp.com/workstations/products/linux/x2000/specs.html en http://www.hp.com/workstations/products/linux/x4000/specs.html

HPs Linux-strategie
HP voert een duidelijke strategie in de richting van Linux en open systemen. Linux is een belangrijk platform voor een brede doelgroep in diverse branches. Vandaar dat HP Linux-oplossingen ontwikkelt in samenwerking met de open source gemeenschap en Linux integreert en implementeert in diverse HP-producten. Zo zijn de nieuwe Itarium-systemen van HP geschikt voor Linux en onderhoudt HP de kernel voor Linux op Itarium/IA bij. Linux-gebruikers kunnen optimaal gebruikmaken van HPs netservers en bijbehorende producten, 3D-werkstations, desktop PCs , opslagsystemen, printers, intelligente devices, ontwikkeltools, systeembeheer- en beveiligingssoftware, service en support. Meer informatie is te vinden op http://www.hp.com/linux

Dit bericht is in het Engels beschikbaar via: NewsDesk