Katholieke Universiteit Nijmegen Nijmegen, dinsdag 21 augustus 2001

28 augustus - 1 september: EuroCALL Nijmegen:

RUIM 300 DEELNEMERS AAN INTERNATIONALE CONFERENTIE OVER HET GEBRUIK VAN INFORMATIE EN COMMUNICATIE TECHNOLOGIE IN HET ONDERWIJS

Van 28 augustus tot 1 september vindt aan de KU Nijmegen een grote internationale conferentie plaats over computerondersteuning in het onderwijs. Centraal thema is 'e-learning': leren met behulp van computers (electronica), zowel klassikaal, individueel, reëel als virtueel. Aspecten van e-learning in taalonderwijs worden besproken in vijf plenaire lezingen, een paneldiscussie, 96 parallellezingen, diverse demonstraties, een tentoonstelling over de rol en het gebruik van taaltechnologie in de afgelopen jaren en een 'vakbeurs' van bedrijven en instellingen in Europa, uit Australië en Canada.
De onderwerpen variëren van Web-gebruik tijdens colleges, administeren van toetsen, uitwisselen van thuiswerkopgaven, corresponderen met native speakers van de taal die de student wil leren, tot het maken van software om een vaardigheid specifiek te oefenen. Het programma van lezingen, vergaderingen, discussies, demonstraties en workshops is te raadplegen op http://www.kun.nl/eurocall
De zorgvuldig gescreende bijdragen komen niet alleen uit Europa, maar uit zes verschillende continenten en zijn geschikt voor zowel nieuwelingen op ict-gebied als ervaren docenten en computer experts. De conferentie vindt plaats in en rondom het Erasmusgebouw van de KU Nijmegen. De officiële opening is woensdagavond 29 augustus door vertegenwoordigers van de Gemeente Nijmegen, het College van Bestuur, de Letterenfaculteit en de Eurocall Association. Voorafgaand hieraan vinden vergaderingen, demonstraties en workshops plaats in het zogenaamde 'pre-conference' programma.

EuroCALL
EuroCALL (European Association for Computer-Assisted Language Learning) is in 1982 als TELL (Technology Enhanced Language Learning) opgericht in Engeland met als doel uitwisseling van expertise op het gebied van computerondersteund taalonderwijs. De organisatie breidde zich in 1993 uit naar Europa en telt nu ruim zeshonderd leden (http://www.eurocall.org). Een van de activiteiten is een jaarlijkse conferentie, de organisatie van regionale workshops rondom een specifiek thema en publicaties van onderzoek.
KUN en HAN
De conferentie en de beurs worden georganiseerd door medewerkers van zowel de KUN als de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Faculteit Economie. Op beide instituten wordt hard gewerkt om vaardigheden en kennis zowel klassikaal als digitaal aan te bieden aan vol- en deeltijd studenten, waarbij beide sinds een aantal maanden Blackboard als standaardmedium gebruiken. Organisator dr. Everhard Ditters, verbonden aan de Faculteit der Letteren: "KUN en HAN zijn al jarenlang bezig op het gebied van computerondersteund onderwijs en proberen meer en meer tot samenwerking te komen. Beiden stimuleren docenten om ook via teleleerplatforms colleges en trainingen te geven. Daarbij fungeert het MultiMedia Studiecentrum van de Faculteit van de KUN met meer dan honderd multimediacomputers nog steeds als paradepaardje. Gezien de zeer nauwe banden met Toegepast Taalkundigen van formaat op de KUN, krijgt het taalonderwijs met behulp van Informatie- en communicatietechnologie een steeds evenwichtiger kosten-baten rendement."
HEAO-studenten

Conferentie manager dr Ton Ammerlaan heeft studententeams ingeschakeld om het marketing en organisatietraject te laten onderzoeken en uitvoeren: "Deze HEAO studenten zijn getraind in projectmatig denken, zijn resultaat-gericht, en hebben een behoorlijk niveau aan kennis en vaardigheden opgebouwd op het gebied van marketing en logistiek. Het blijkt een prima keus te zijn geweest om diverse groepen aan concrete opdrachten te laten werken als de promotiestrategieën, de sponsorwerving, de logistieke planning, en het managen van de ondersteuning. Inventiviteit en creativiteit alsmede leidinggevende vaardigheden zijn door deze praktijkopdrachten veel meer ontwikkeld dan bij gelijkwaardige studenten die opdrachten uitvoerden uit een boek."
"Hoewel in de negentiger jaren 'Nederland massaal digitaal' leek te gaan, en de taaldocenten computers vooral als bedreigend voor hun werkgelegenheid zagen, zullen diverse sprekers op de conferentie aangeven dat er grenzen zijn aan de ondersteuning van computers. Wijze raad en suggesties zullen worden verstrekt voor het effectief inzetten van computers in bijvoorbeeld het oefenen van uitspraak, aanleren van grammatica, gepast gebruik van idioom en snelle toetsing van bereikte vaardigheid" aldus Ammerlaan.
--- einde bericht ---
Noot voor de pers:

Tijdens EuroCALL zal ook de tentoonstelling An Illustrated History of Speech Technology in Language Learning over computer-ondersteund talenonderwijs te zien zijn. Deze is samengesteld door Philippe Delcloque, bekend Schots ICT deskundige op taalonderwijs gebied. De officiële opening vindt plaats op dinsdagochtend (9.30 uur) op de begane grond van het Erasmusgebouw. Professor Michael Cohen (University of Santa Cruz California) zal, tezamen met zijn collega Professor Ron Cole de opening verrichten. Beide professoren zijn in the Verenigde Staten en daarbuiten vermaard vanwege hun verdiensten op het gebied van taal en computers. Daarvoor krijgen zij de eerste tweejaarlijkse InSTIL Award voor "Outstanding Lifetime Contribution to the Integration of Speech Technology in Language Learning" toegekend door hun vakgenoten. Belangstellenden en pers zijn van harte welkom.

Gedetailleerde informatie is te vinden op www.kun.nl/eurocall of verkrijgbaar bij de organisatoren:
Everhard Ditters tel. (31 24) 361 2827/email: e.ditters@let.kun.nl Tom Ammerlaan, tel. (31 26) 369 1111 /email:
tom.ammerlaan@heao.han.nl
Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via internet, in de hoofdrubriek "Nieuws" van .