Ministerie van Justitie

28.08.01

Drie projecten genomineerd voor Hein Roethofprijs 2001

Drie projecten ter voorkoming van criminaliteit zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2001. De genomineerden zijn: het project GSM-bom van de politie Amsterdam-Amstelland, het project Vlinder in de Storm van Theater Benjamin te Groningen en het project Nachtpreventie van de Stichting Schilderswijk-West te 's-Gravenhage. Dat maakt de Commissie Hein Roethofprijs vandaag bekend in SEC, Tijdschrift over Samenleving en Criminaliteitspreventie. De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De prijs, waaraan een bedrag van 40.000 gulden is verbonden, wordt dit jaar voor de vijftiende maal uitgereikt.

GSM-bom

Sinds oktober 2000 kampt Amsterdam met een toename van het aantal straatroven. Vooral mobiele telefoons zijn een gewild object. Bij circa driekwart van de straatroven vormt een gsm het doelwit. De Amsterdamse politie bedacht een zeer originele preventieve actie: sinds eind maart bestookt ze gestolen mobiele telefoons met GSM-bommen. Om de haverklap krijgt de nieuwe bezitter een sms-bericht waarvan de boodschap luidt:

"Deze gsm is gestolen. Kopen of verkopen is strafbaar. Lever deze gsm bij de politie in."

Een normaal gebruik van het mobiele apparaat is daarmee onmogelijk geworden. De aanpak sorteert onmiskenbaar effect. Het aantal aangiften van straatroof is fors gedaald; het aandeel geroofde mobieltjes daarin daalde naar zo'n 15% tot 20%.

Vlinder in de Storm

Het project Vlinder in de Storm van het Groningse Theater Benjamin bestaat uit een theatervoorstelling over zinloos geweld en een educatief lespakket voor scholieren vanaf de derde klas van het voortgezet onderwijs. De theatermakers kozen voor de invalshoek van de toeschouwer, omdat in het dagelijkse leven het grootste deel van het publiek tot deze groep behoort. Sinds maart 2000 heeft Theater Benjamin 224 voorstellingen gegeven, die door zo'n 22.000 jongeren zijn bijgewoond. Het lespakket, afgestemd op de niveaus vmbo, havo en vwo, draagt ertoe bij dat de jongeren actief nadenken over het onderwerp en een mentaliteitsverandering ondergaan. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft uitgewezen dat de jongeren de voorstelling waarderen. Van de deelnemers zegt 43% door deelname aan het project anders te zijn gaan denken over zinloos geweld.

Nachtpreventie

De Schilderswijk behoort tot de meest problematische buurten van Den Haag. De grote bevolkingsdichtheid, de gebrekkige samenhang en de concentratie van lage inkomens trekken een zware wissel op de wijk. Verpaupering, overlast en criminaliteit zijn het gevolg. In de zomer van 1992 maakten enkele bewoners de politie deelgenoot van hun onbehagen. Ze mochten een avondje mee op surveillance om zelf te zien hoe zeer de politie haar best deed. Dat maakte indruk en ze besloten de politie te helpen. Sindsdien surveilleren ze regelmatig door de buurt. Het is een beproefd recept gebleken. De sociale structuur is versterkt, het contact met de politie is verbeterd en de veiligheid is er bij gebaat. Zeven jaar nachtpreventie heeft 136 arrestaties opgeleverd, onder andere van inbrekers en geweldplegers. In sommige maanden blijft de teller van het aantal autokraken en woninginbraken op nul steken, tegenover eertijds 1.250 per maand.

Op maandag 29 oktober 2001 maakt juryvoorzitter mevrouw drs. M.W.M. Vos-van Gortel (lid van de Raad van State en oud-burgemeester van Utrecht) bekend welke van deze projecten wordt gekozen tot winnaar van de Hein Roethofprijs 2001.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 28-08-2001