Gemeente Westervoort


NIEUWSBERICHTEN

Spreekuur wethouders

In de maanden juli en augustus houden zowel wethouder Deuss als wethouder Van Egmond geen spreekuur.

Het eerstvolgende spreekuur is weer op maandagavond 3 september van 18.30 tot 19.30 uur.
U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kledinginzameling

Op 28 augustus wordt er een kledinginzameling gehouden door het Leger des Heils.


Herinnering prijsvraag Huize Vredenburg

Het terrein rondom Huize Vredenburg (Klapstraat 112), in de volksmond ook wel "het Kasteeltje" genoemd, is momenteel onbebouwd en bestaat hoofdzakelijk uit grasland. Voor dit gebied zijn in het verleden al meerdere plannen ontwikkeld of ideeën gelanceerd, variërend van woningbouw (seniorenwoningen) tot een heemtuin.

Wij hebben besloten om voor de ontwikkeling of inrichting van dit gebied een prijsvraag uit te schrijven. Wij nodigen hierbij een ieder, maar met name inwoners van de gemeente Westervoort, uit om ideeën voor de inrichting te beschrijven en/of te tekenen.

De ingezonden ideeën en ontwerpen zullen worden beoordeeld door een deskundige, nog samen te stellen, en onafhankelijke jury. De inzendingen worden in ieder geval beoordeeld op fantasie en originaliteit. De enige voorwaarde waaraan uw ontwerp/idee dient te voldoen is dat het gebouw Huize Vredenburg zelf blijft behouden en wordt gerespecteerd. Voor het overige stellen wij aan uw ontwerp of idee geen eisen.

De inzendingen dienen te zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders en uiterlijk 1 november bij de gemeente binnen te zijn in een gesloten envelop met daarop duidelijk vermeld "Prijsvraag Huize Vredenburg".

De door de jury gekozen winnaar krijgt een prijs die bestaat uit een bedrag van ¦ 5.000,-. Het ontwerp/idee dat in onze ogen het meest aansluit bij de Westervoortse behoefte en uiteindelijk daadwerkelijk wordt uitgevoerd, krijgt ook nog eens ¦ 5.000,-.

Contactpersoon bij de gemeente Westervoort is dhr. Van Gompel, afdeling AJZ/VROM, telefoonnummer 026-3179311. Een informatiepakket, met een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis en kaartmateriaal, is verkrijgbaar op het gemeentehuis.

Schuldhulpverlening

Geld uitgeven doen we allemaal. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een nieuwe auto; het zakgeld van de kinderen, de huur en alle mogelijke vaste lasten.

Bij veel uitgaven staan we niet stil, omdat ze bijvoorbeeld automatisch worden afgeschreven, of omdat we steeds minder met contant geld betalen en steeds meer pinnen.

Of omdat we op afbetaling zaken kopen waar we op dat moment geen geld voor hebben. Tot we merken dat we meer uitgeven dan we binnenkrijgen. En dan hebben we een probleem.

En dan?
Op de afdeling Sociale Zaken en Arbeidsvoorziening van de gemeente Westervoort kunnen de budgetconsulenten u helpen met uw schuldensituatie die u zelfstandig niet meer kan overzien en oplossen.

Naast een schuldenregeling kunt u bij de budgetconsulent terecht voor budgetadviezen, een ander woord voor het afstemmen van uw uitgaven op uw inkomen. Hierbij zet u, samen met de budgetconsulent, uw inkomsten en uitgaven op een rijtje. U krijgt hierbij een beter inzicht in uw bestedingen en zaken waar u eventueel op kunt bezuinigen.

Uw aanmelding
:
Wanneer U een aanvraag wilt doen voor schuldhulpverlening en/of budgetadvies dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Dit kan telefonisch. U kunt zich hierbij richten tot de budgetconsulenten van de afdeling Sociale zaken en Arbeidsvoorziening van het gemeentehuis. Na uw aanmelding ontvangt u een inventarisatieformulier

De budgetconsulenten zijn iedere werkdag van 09.00 tot 10.00 telefonisch te bereiken via telefoonnummer: 026-3179361.

fietstunnel onder A12

In vijf weekenden gereed
In een tijdsbestek van vijf weekenden waarbij 24 uur per dag wordt doorgewerkt wordt de fietstunnel aan de Rivierweg onder de A12 aangelegd. Vanaf het weekend van vrijdag 24 augustus wordt ieder weekend een gedeelte van de A12 opengebroken en wordt de fietstunnel erin gelegd. Er is gekozen voor de volcontinu werkzaamheden in de weekenden om daarmee de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Enige overlast

Ondanks dat deze werkzaamheden tijdelijke afsluitingen van rijstroken tot gevolg hebben wordt getracht het doorgaande verkeer over de A12 zoveel mogelijk te ontzien. Toch dienen mensen die gebruik willen maken van de A12 rekening te houden met enige overlast. Afhankelijk van de rijstroken waarop op dat moment werkzaamheden plaatsvinden moeten toe- en afritten worden afgesloten.

Aanleg fietstunnel

De fietstunnel onder de A12 maakt onderdeel uit van capaciteitsverruimende maatregelen van de Rivierweg tussen Roelofshoeve en Nieuwgraaf. Door de aanleg van een fietstunnel die het fietspad scheidt van de openbare weg, kan de weg onder het viaduct verbreed worden met een extra rijstrook. Op die manier kan er in eenzelfde tijdsbestek meer verkeer passeren en wordt de doorstroom naar en vanaf het bedrijventerrein beter. Dat is van belang, omdat het bedrijventerrein Nieuwgraaf zeer veel verkeer aantrekt en er steeds vaker files ontstonden die tot op de afrit van de A12 reikten. Dit leidde tot gevaarlijke situaties.

Aanvankelijk was het de bedoeling de fietstunnel op zon manier onder de A12 door te brengen, dat het verkeer over de A12 er weinig tot geen hinder van zou ondervinden. Vanaf de Duivense zijde zou de tunnel onder de A12 worden doorgeperst zodat er in het wegdek van de A12 zelf geen werkzaamheden behoefden plaats te vinden. Onder meer vanwege problemen in de bodemsamenstelling was verdere uitvoering van de werkzaamheden niet verantwoord.

De aannemer is vervolgens met de leverancier van de tunnelelementen gaan zoeken naar een alternatieve aanlegmethode. Tussentijds was hierover regelmatig overleg met de gemeente Duiven en de wegbeheerder van de A12, Rijkswaterstaat. De meest geschikte en de minst risicovolle oplossing was deze variant.

Open sleuf methode
Bij deze aanlegmethode wordt steeds een gedeelte van de A12 opengebroken en worden er twee rijen damwanden in de grond geslagen. De bovenzijde van deze damwanden komt ca. 1 m onder het wegdek te liggen. Hierop komt dan een soort brugdek te liggen waarop de asfaltconstructie van de A12 weer kan worden aangebracht. Als op deze wijze na deze vijf weekenden de damwanden onder de gehele breedte van de A12 zijn doorgebracht, wordt daarna vanaf de zijkanten het zand tussen de damwanden en onder het brugdek weggegraven, waarna de eigenlijke tunnel wordt aangebracht. Hiervan merkt het verkeer op de A12 dan echter niets meer.

Vijf weekenden, 24 uur per dag

Het is de bedoeling de werkzaamheden aan de A12 in vijf weekenden af te ronden, waarbij de werkzaamheden starten in het weekend van vrijdag 24 augustus. Het laatste weekend is het weekend van vrijdag 21 september.

Ieder weekend beginnen de werkzaamheden op vrijdagavond 21.00 uur en worden afgerond op maandagochtend rond 06.00 uur. Er wordt steeds 24 uur per dag in ploegen aan een wegvak gewerkt.

Verkeersmaatregelen
Omdat er steeds een ander wegvak uit de A12 wordt opengebroken, wordt het verkeer omgeleid. Dit wordt op verschillende wegen met duidelijke bebording aangegeven. In de regionale pers, op de gemeentelijke pagina en op de website kunt u hier meer over lezen.

Eindverslag inspraak GSM-antennemasten

Burgemeester en wethouders van Westervoort maken bekend dat de terinzagelegging van het concept van de beleidsnota GSM-antennemasten, welke de mogelijkheden aangeeft voor de bouw van GSM antennemasten (zowel solitair als op bestaande gebouwen), heeft geleid tot één inspraakreactie.

Het eindverslag van deze inspraakprocedure is thans vastgesteld en ligt met ingang van 16 augustus 2001 gedurende een termijn van vier weken bij de afdeling AJZ/VROM van de gemeentesecretarie, Dorpsplein 1 te Westervoort, voor een ieder ter inzage. Inzage kan worden verkregen op het gemeentehuis:

* op alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* op maandag op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur
Deze datum is tevens het officiële einde van de inspraakperiode. De mogelijkheid bestaat om ten aanzien van de uitvoering van de inspraakprocedure een schriftelijke klacht bij burgemeester en wethouders in te dienen. Dit dient te geschieden binnen uiterlijk vier weken na afloop van de inspraakprocedure.

Herziening streekplan

Derde partiële herziening streekplan Gelderland 1996 met betrekking tot windenergie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 4a, lid 8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Provinciale Staten van Gelderland op 20 juni 2001 de derde partiële herziening van het Streekplan Gelderland 1996 met betrekking tot windenergie hebben vastgesteld.

Deze herziening was nodig, niet alleen vanwege (inter)nationale afspraken om meer duurzame energie te gaan produceren, maar ook omdat het streekplan niet voorzag in beleid over dit onderwerp.

Het provinciaal ruimtelijk beleid is gericht op de realisatie van windturbineparken in de daarvoor geschikt geachte gebieden, die in de herziening zijn omschreven. In deze kansrijke gebieden wil het provinciaal bestuur de realisatie van windturbineparken stimuleren. Daarnaast is er een aantal gebieden omschreven waar plaatsing van windturbineparken slechts onder stringente voorwaarden kan geschieden. Tot slot zijn er gebieden omschreven waar plaatsing is uitgesloten. Plaatsing van solitaire windturbines is uitgesloten, met uitzondering van bedrijventerreinen in de kansrijke gebieden en bedrijventerreinen in gebieden waar plaatsing van windturbineparken slechts onder stringente voorwaarden kan worden toegestaan.

Terinzageligging
De derde partiële streekplanherziening met betrekking tot windenergie ligt vanaf 15 augustus 2001 tijdens kantooruren voor een ieder ter inzage:

* in de bibliotheek van het Huis der Provincie, Markt 9 te Arnhem;
* ter secretarie van de gemeenten in Gelderland.
Inzage bij de gemeente Westervoort, afdeling AJZ/VROM, kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).

Provinciale Staten zijn van mening dat met deze streekplanherziening geen concrete beleidsbeslissingen zijn genomen, waartegen beroep mogelijk is.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de heer H. Laagland (tel. 026-3599785) of de heer Kimmels (tel. 026-3599806).

Jaarrekening ter inzage

Vanaf heden tot en met 10 september ligt de jaarrekening 2000 voor een ieder ter inzage. Tijdens de openingstijden kunt u zich wenden tot het hoofd van de afdeling financiën. Wilt u de jaarrekening inzien buiten kantoortijden, dan kunt u een afspraak maken met de heer Van Tuijl, telefoon 026-3179400.

Goedgekeurd bestemmingsplan Hoogeind, 10e partiële herziening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken, ingevolge artikel 28, lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland bij besluit van 3 juli 2001, nr. RE2001.36816 de 10e partiële herziening van het bestemmingsplan Hoogeind hebben goedgekeurd. Deze partiële herziening heeft tot doel de agrarische bestemming van het perceel Schans 1 te wijzigen in een woonbestemming, waardoor boerderij Lentzenburg een woonbestemming krijgt en het mogelijk wordt twee nieuwe woningen te realiseren.

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland en het bestemmingsplan liggen met ingang van 26 juli 2001 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM, Dorpsplein 1 te Westervoort. Inzage kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).

Gedurende genoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te s-Gravenhage. Aangezien niemand bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten, kunnen alleen belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen tegen het goedkeuringsbesluit. Het besluit van Gedeputeerde Staten treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Goedgekeurd bestemmingsplan De Ganzenpoel, 6e partiële herziening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken, ingevolge artikel 28, lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland bij besluit van 11 juli 2001, nr. RE2001.44433 de 6e partiële herziening van het bestemmingsplan De Ganzenpoel hebben goedgekeurd. Deze partiële herziening heeft tot doel de bouw van een dubbele woning en twee vrijstaande woningen mogelijk te maken op een perceel aan de Linse Stege (voormalig manegeterrein).

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland en het bestemmingsplan liggen met ingang van 2 augustus 2001 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM, Dorpsplein 1 te Westervoort. Inzage kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).

Gedurende genoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te s-Gravenhage. Aangezien niemand bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten, kunnen alleen belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen tegen het goedkeuringsbesluit. Het besluit van Gedeputeerde Staten treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Goedgekeurd bestemmingsplan De Ganzenpoel, 7e partiële herziening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken, ingevolge artikel 28, lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Gelderland bij besluit van 11 juli 2001, nr. RE2001.44375 de 7e partiële herziening van het bestemmingsplan De Ganzenpoel hebben goedgekeurd. Deze partiële herziening heeft tot doel het kindercentrum voor kinderopvang De Kangoeroe definitief te huisvesten aan De Clossei 2 en maakt het tevens mogelijk dat de huidige vestiging wordt uitgebreid.

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland en het bestemmingsplan liggen met ingang van 2 augustus 2001 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM, Dorpsplein 1 te Westervoort. Inzage kan worden verkregen op werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur, op afspraak op maandag van 14.00 uur - 16.00 uur en van 18.00 uur - 21.00 uur, op overige werkdagen van 14.00 uur - 16.00 uur (eveneens op afspraak).

Gedurende genoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te s-Gravenhage. Aangezien niemand bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten, kunnen alleen belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen tegen het goedkeuringsbesluit. Het besluit van Gedeputeerde Staten treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Vrijstelling bestemmingsplan Het Ambacht

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken ingevolge artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat zij aan Dutchtone vrijstelling hebben verleend van het geldende bestemmingsplan "Het Ambacht" om een tijdelijke GSM-antennemast met een hoogte van 30 meter te plaatsen op een gedeelte van het perceel gemeentegrond, plaatselijk bekend A 6257.

De vrijstelling voor deze tijdelijke voorziening zal gelden voor een periode van 2 jaar. Bij de te verlenen bouwvergunning zal op grond van artikel 45 van de Woningwet een gelijke termijn worden gesteld. Na het verstrijken van deze termijn dient de situatie in overeenstemming te worden gebracht met de bepalingen van het bestemmingsplan.

Het eindverslag van de inspraak inzake het voornemen tot vrijstelling is door ons college vastgesteld.

Het besluit tot het toepassen van de vrijstelling ligt, met ingang van 19 juli 2001 gedurende zes weken bij de afdeling AJZ/VROM van de gemeentesecretarie, Dorpsplein 1 te Westervoort, voor een ieder ter inzage:

* op alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* op maandag op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur.
Tegen dit besluit kunt u of een andere belanghebbende binnen de termijn van terinzagelegging schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Westervoort, Postbus 40, 6930 AA Westervoort.

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed dient u naast het indienen van een bezwaarschrift, zo snel mogelijk schriftelijk en gemotiveerd een voorlopige voorziening te vragen bij de President van de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Werkzaamheden Zuidelijke Parallelweg

Na enkele voorbereidende werkzaamheden is de aannemer deze week met de daadwerkelijke uitvoering van de werkzaamheden begonnen. Het betreft werkzaamheden aan het gedeelte Zuidelijke Parallelweg vanaf de Liemersallee tot aan het Dorpsplein.

Volgens planning zal het werk in de tweede helft van augustus a.s. worden opgeleverd.

Gedurende deze periode is dit gedeelte van de Zuidelijke Parallelweg voor doorgaand verkeer afgesloten!

De werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het vervangen van de bestaande bestrating in de rijbaan en de parkeerstroken. Omdat dit gedeelte weg in het reeds bestaande aangrenzende 30 km-gebied wordt opgenomen zullen er op de kruisingen zogenaamde tafels worden aangebracht. Deze dienen er voor om de snelheid van het gemotoriseerde verkeer te remmen.

Gelijktijdig wordt een zogenaamd regenwaterriool aangelegd. Dit heeft tot doel om het regenwater afkomstig van de verhardingen op te vangen en af te voeren. In de toekomst is het mogelijk om het hemelwater van de aanliggende gebieden eveneens daarop aan te sluiten.

Om bovengenoemde werkzaam uit te kunnen voeren zal telkens een gedeelte van de straat voor het verkeer moeten worden afgesloten. Begonnen zal worden met een gedeeltelijke afsluiting vanaf de Liemersallee richting Dorpsplein. De aannemer zal de bewoners telkens via een brief informeren wanneer en welke gedeelten worden afgesloten.

Tijdens een op maandag 21 mei jl. gehouden informatieavond en middels een afzonderlijke brief, zijn de bewoners inhoudelijk van de uit te voeren werkzaamheden op de hoogte gesteld.

De uitvoering van de werkzaamheden zal ongetwijfeld de nodige overlast bezorgen. Dit is helaas niet te voorkomen. In een samenwerking tussen de bewoners, de aannemer en de gemeente zal getracht worden de overlast tot een minimum te beperken.

In de komende periode gaat de gemeente met een delegatie vanuit de straat overleg plegen over het herinrichten van de stroken openbaar groen. De bedoeling is dat de herinrichting daarvan in het eerstvolgende plantseizoen kan worden gerealiseerd.