Gemeente Apeldoorn


Gemeente Apeldoorn gaat forensenbelasting heffen

Het College van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor vanaf 2002 forensenbelasting in te voeren. Deze belasting wordt geheven op recreatiewoningen van personen die niet in Apeldoorn wonen, maar wel meer dan negentig dagen per jaar gebruik maken van hun tweede woning. De forensenbelasting gaat bestaan uit een vast bedrag van 1000 Euro(f 2.203,71) per woning. Tegelijkertijd worden de tarieven voor toeristenbelasting voor de recreatieondernemers nagenoeg op nul geplaatst.

De reden voor de herinvoering is dat meer en meer gebruik gemaakt wordt van tweede woningen voor langdurig verblijf. Het aantal recreatieve woningen voor verhuur door meerdere gebruikers is sinds 1999 sterk afgenomen. Dat kan op den duur nadelig zijn voor de toeristische functie van en de recreatieve mogelijkheden in Apeldoorn. Tegelijkertijd profiteren de forensen van de gemeentelijke voorzieningen zonder daarvoor belasting te betalen en zonder dat de gemeente daarvoor een tegemoetkoming binnen het Gemeentefonds ontvangt. Naar schatting zijn er nu ongeveer 200 recreatiewoningen en 1500 stacaravans die in aanmerking komen voor de forensenbelasting. De opbrengst van de belasting bedraagt naar schatting 1.75 miljoen Euro(f 3,75 miljoen) en komt ten goede aan de algemene middelen van de gemeente.

Belastbaar zijn gemeubileerde woningen, die meer dan negentig dagen per jaar ter beschikking staan aan een zelfde huishouden. Daar vallen ook stacaravans, woonboten en -arken onder. Criterium is of het onderkomen voor duurzame bewoning geschikt is. Belastingplichtig zijn personen die hun hoofdverblijf niet in Apeldoorn hebben. Inschrijving in het bevolkingsregister kan daar uitsluitsel over geven, maar doorslaggevend is dat niet. Gekozen wordt voor een belasting waarbij alle woningen, onafhankelijk van de omvang, voor een zelfde bedrag worden aangeslagen. Dit werkt beter en praktischer dan het hanteren van een economische waarde, omdat de waarde van dit soort woningen sterk kan fluctueren en ook eerder leidt tot verschil van inzicht over de waarde.

Voor de invoering van de forensenbelasting en het onderzoek naar de tweede woningen is dit jaar een bedrag van f 150.000,- nodig. Voorstel aan de raad is om dit voorbereidingskrediet uit de post onvoorzien te bekostigen. De structurele kosten per jaar, geraamd op 115.000 gulden, worden gedekt uit de bruto belastingopbrengst. Eind 1998 heeft de gemeente Apeldoorn de forensenbelasting nog afgeschaft. Reden daarvoor was dat die ook voor stacaravans zou gaan gelden. In die tijd stonden tegenover de hoge kosten die de gemeente daarvoor moest maken te lage opbrengsten. Niet lang na de afschaffing is echter het gebruik van de tweede woning flink toegenomen, waardoor de forensenbelasting nu weer terugkomt.
Einde persbericht

28 aug 01 17:28