GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 28 augustus 2001 20:19

Netelenbos negeert verzoek Kamer

(28 augustus 2001)

De Kamer heeft begin juli aan de minister gevraagd om aanvullend onderzoek naar een goed meetsysteem voor de geluidhinder rond Schiphol. Zonder dit advies is het onmogelijk voor de Kamer om een gefundeerd oordeel te geven over de gevolgen van de nieuwe Wet Luchtvaart. Nu lijkt dit verzoek door de minister te worden genegeerd.

Het lijkt erop dat er weinig terecht dreigt te komen van de belofte dat er met de nieuwe wet een stringent, controleerbaar en handhaafbaar stelsel van milieunormen voor de luchthaven zal komen. Koste wat kost moet voorkomen worden dat het nieuwe meetsysteem een soort 'gatenkaas' wordt waar vliegtuigen tussen de meetposten doorvliegen en de gemeten overlast nauwelijks de werkelijke overlast weergeeft. Volgens eerdere adviezen van de commissie Berkhout is dat wat met de voorstellen van de minister dreigt te gebeuren.

Daarom verzocht de Kamer op initiatief van GroenLinks de minister begin juli om de commissie Berkhout aanvullend advies te vragen over een deugdelijk meetsysteem. Professor Berkhout blijkt na bijna twee maanden nog van niets te weten. Dit terwijl de wet in september behandeld zou worden. Het lijkt erop dat de minister het verzoek van de gehele Kamer negeert. Zij stuurt daarmee aan op een confrontatie met de Kamer en vertraging van de behandeling van het wetsvoorstel.

De minister wil de wet zeer snel behandeld hebben. Zonder de door de Kamer gevraagde informatie kan er echter wat GroenLinks betreft geen sprake zijn van behandeling van de wet.

Paul Rosenmöller
Den Haag, 28 augustus 2001

bijlage:
brief aan de commissie V&W (27 juni 2001) - verzoek overgenomen door de voltallige commissie op 4 juli 2001 en doorgezonden aan de minister dd. 9 juli 2001



27 juni 2001

Aan de voorzitter van de Vaste Kamer Commissie
voor Verkeer en Waterstaat
Dhr. J.D. Blaauw

Onderwerp
Aanvullend advies van de commissie Berkhout

Geachte heer Blaauw,

Op 26 juni ontving de Kamer het tweede advies van de Commissie Berkhout. Dit advies constateert dat een toename van de geluidsoverlast in het nieuwe geluidsstelsel met een beperkt aantal handhavings-punten in één enkele ring onmogelijk te meten is. Dit zou komen door de mogelijkheid in het nieuwe stelsel van het zogenaamde "tussen punten door vliegen" en "boven punten langs vliegen" (door bijvoorbeeld even de motor uit te zetten boven een meetpunt). Het advies geeft echter geen zicht op de vraag welke dichtheid van het net van handhavingspunten, op verschillende afstanden van Schiphol dan wel nodig is om te constateren in hoeverre gebieden en bewoners worden belast door het geluid.

Het zou voor de behandeling zeer nuttig zijn als de Commissie Berkhout ook op dit punt adviseerde, aangezien dit een belangrijk onderwerp zal worden van het debat. Volledige en tijdige kennis omtrent dit punt is voor behandeling gewenst. Ik stel voor de minister te verzoeken deze vraag aan de Commissie Berkhout door te geleiden opdat het antwoord tijdig gereed is voor een spoedige behandeling van de Wet Luchtvaart.

Met vriendelijke groet,

Paul Rosenmöller (GroenLinks)

Dick Stellingwerf (Christenunie)