Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Handhaving / SIOD

Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD)

Eind vorig jaar heeft het kabinet besloten meer samenhang en helderheid aan te brengen in de organisatie van de bijzondere opsporingsdiensten. In het kabinetsstandpunt van 15 december 1999 zijn daarvoor de volgende beleidskaders vastgelegd:
- Er moet een duidelijke scheiding komen tussen controle en opsporing.
- Voor het SZW-terrein moet er één centraal punt zijn dat verantwoordelijk is voor de beheersmatige en beleidsmatige aansturing.

In een brief aan de Tweede Kamer van 10 november 2000 heeft de minister van SZW de herstructurering van de bijzondere opsporingsdiensten op SZW-terrein op hoofdlijnen uiteengezet. Een van de maatregelen is de oprichting van een Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) voor de opsporing van zware strafbare feiten op het terrein van sociale zaken en werkgelegenheid. Deze opsporingsdienst wordt onderdeel van het ministerie van SZW en gaat onder directe verantwoordelijkheid van de minister vallen. Het streven is de SIOD met ingang van 1 januari 2002 van start te laten gaan.

De bijzondere opsporing bij SZW is op dit moment verdeeld over vier kolommen: de Arbeidsinspectie, de uitvoeringsinstellingen van de werknemersverzekeringen, de sociale verzekeringsbank en de gemeenten. De SIOD gaat op al deze terreinen de zware fraude opsporen. De diensten blijven zelf verantwoordelijk voor de opsporing van overige delicten. In overleg met het ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie en de betrokken instellingen wordt nader vastgesteld welke strafbare feiten de SIOD gaat opsporen. Over de gevolgen van de herstructurering van de bijzondere opsporingsdiensten voor gemeentelijke Sociale Diensten is meer informatie beschikbaar. Stand van zaken

Vacatures SIOD
Op maandag 6 augustus is de interne werving begonnen van personeel voor de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst, die 1 januari 2002 van start zal gaan. De interne wervingsprocedure is ook bestemd voor medewerkers van bijvoorbeeld gemeentelijke sociale diensten.

Circulaire over SIOD
In een circulaire aan gemeenten vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen van SIOD. Onder andere kunt u lezen welke zaken bij gemeenten en welke bij SIOD zijn komen te liggen.

Nieuwsbrief nr 3
Nummer drie van de Nieuwsbrief over de SIOD in oprichting is verschenen. U vindt er informatie over de implementatiefase die in juli van start is gegaan en de reactie van de gemeente Utrecht op SIOD.