Verbond van verzekeraars

Financiële bijsluiter (nog) onvoldoende uitgewerkt Wij staan positief tegenover de inspanningen van het ministerie van Financiën en de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) om de voorlichting aan consumenten van financiële diensten crosssectoraal te verbeteren. Echter, de adviesnota Op weg naar de financiële bijsluiter die de RFT begin vorige maand heeft aangeboden aan de Minister van Financiën (en inmiddels is vertaald in concept-regelgeving) zal die gewenste helderheid nog niet brengen. Vooral omdat de regelgeving kwantitatief op diverse punten nog te wensen overlaat.

Dat schrijft het Verbond in een reactie op de concept-regelgeving en de adviesnota, waarin een uiteenzetting wordt gegeven van de inhoud van de financiële bijsluiter en de overwegingen van de RFT over risicos, rendementen en kosten. Daarnaast wordt in het rapport een aantal knelpunten gesignaleerd. En ten slotte adviseert de RFT de verplichting tot het verstrekken van een financiële bijsluiter uit te stellen tot 1 juli 2002. Dit om de instellingen voldoende tijd te geven voor de invoering

Level playing field
Het Verbond heeft in een brief aan de RFT, waarin hij reageert op de regelgeving, aandacht gevraagd voor onder meer het ontbreken van een level playing field. Volgens deze regelgeving vallen alle levensverzekeringen onder de verplichting van de financiële bijsluiter, terwijl vergelijkbare producten van banken en beleggingsinstellingen zijn vrijgesteld. Daarnaast vreest het Verbond dat de huidige concepten uiteindelijk zullen leiden tot uitgebreide teksten, waardoor de bijsluiter zijn doel weer voorbijschiet. En ten slotte heeft het Verbond in zijn brief benadrukt er een groot voorstander van te zijn om zowel de invoering als de verplichting van de financiële bijsluiter per 1 juli 2002 te laten gelden, zodat eventuele misverstanden en onduidelijkheden voor consument en financiële instelling worden voorkomen.

Bondig, Augustus 2001

Ga een pagina terug