CDA

CDA: discussie over status Foster Parents Plan nodig

Het CDA is blij dat uit het rapport van de Onderzoekscommissie Foster Parents Plan Haïti blijkt dat er geen misbruik wordt gemaakt van donateursgelden. Wel roept het rapport opnieuw de vraag op of Foster Parents Plan wel thuis hoort in het rijtje medefinancieringsorganisaties die middelen van de overheid krijgen. Die discussie zal opnieuw gevoerd moeten worden.

De fractie deelt overigens de aanbeveling van de onderzoekscommissie dat Foster Parents naar donateurs èn donorlanden duidelijker moet laten weten hoe ze precies werkt. Het is niet juist om de indruk te wekken dat mensen daadwerkelijk een kind `adopteren`, terwijl het geld naar bredere doelstellingen gaat. Eerlijke informatie kan misverstanden en dus imagoschade voorkomen.

Woordvoerster Gerda Verburg: "Foster Parents Plan is een sympatieke organistatie waar ook in de toekomst plek voor zal zijn, mits er verbeteringen worden aangebracht op het gebied van informatie en controle. De organisatie bereikt meer als ze een goed en eerlijk beeld geeft van haar activiteiten. Dat is een les voor de toekomst, die FPP echt ter harte moet nemen. We rekenen erop dat ze dit zullen doen op straffe van het weglopen van nog meer donateurs."

Verburg: "Wel bevestigt dit rapport onze eerdere bezwaren tegen de status van medefinancieringsorganisatie die FPP anderhalf jaar geleden van minister Herfkens heeft gekregen. Meerdere partijen, waaronder de PvdA, deelden toen ons oordeel dat Foster Parents, hoe sympatiek ook, niet aan de criteria voor medefinancierings-organistatie (zoals structurele armoedebestrijding en maatschappijopbouw via lokale organisaties) voldoet. De minister wilde toen niet terugkomen op haar toezegging van 85 miljoen voor twee jaar. Nu is het moment gekomen van evaluatie en we verwachten dat een Kamermeerderheid, inclusief de partij van Margreet de Boer, de minister zal terugfluiten".

Het CDA zal minister Herfkens om reactie op het rapport vragen waarbij ze moet aangeven of Foster Parents gehandhaafd moet worden als MFO.

Woordvoerder: Gerda Verburg 070-318
Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509