NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht Voorzichtigheid geboden bij planontwikkeling nieuwe kantoren NVB waarschuwt voor snelle omslag kantorenmarkt

De kantorenbranche is momenteel nog springlevend, maar een marktomslag tekent zich steeds scherper af. De winstwaarschuwingen bij het bedrijfsleven en een afzwakkende groei van het aantal kantoorbanen zijn voor NVB Vereniging van projectontwikkelaars aanleiding geweest om projectontwikkelaars een voorzichtige positionering aan te bevelen. Dit advies volgt uit de Thermometer Kantoren en Kantoorgebruikers in Profiel, de jaarlijkse onderzoeken die NVB ontwikkelde in samenwerking met STOGO Onderzoek & Advies en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. De afgelopen jaren is de euforie op het gebied van investeringen in commercieel vastgoed groot geweest. Nog meer dan in voorgaande jaren zijn kantoorgebruikers op zoek naar, vooral nieuwe, gebouwen met grandeur en klasse. Toch blijkt uit de onderzoeken dat de kantorenmarkt zich nu op het hoogtepunt bevindt en mogelijk al begin volgend jaar kan gaan omslaan.

Het gaat goed met de Nederlandse kantorenmarkt. In de afgelopen jaren zijn veel bedrijven en instellingen verhuisd naar een nieuw kantoor. Ook in de nabije toekomst zal het bepaald nog niet rustig zijn op de verhuismarkt. Het aantal kantoorgebruikers dat op zoek is naar meer metrages is anno 2001 nog steeds zeer groot. Ongeveer vier op de tien kantoorgebruikers zeggen plannen te hebben om in de komende drie jaren te verhuizen of verbouwen. Geld speelt even veel minder een rol. Een kwart is op zoek naar een kantoor van meer dan 160 euro huur per vierkante meter per jaar. Vooral in de Randstad zien we een opmerkelijke stijging van de gewenste huurprijsacceptatie.

In 2000 werd voor een bedrag van bijna 2 miljard euro aan bouwvergunningen verleend ten behoeve van kantoren. Hiermee was een aantal van 2,6 miljoen vierkante meters kantoorruimte gemoeid. Kijken we naar de totale bouwprestatie over de afgelopen tien jaar, dan blijkt dat sinds 1990 in totaal liefst circa 18 miljoen nieuwe kantorenmeters zijn gerealiseerd. Een indrukwekkende prestatie en om een indruk hiervan te geven; het betekent dat ongeveer de helft van het huidige kantorenareaal in Nederland jonger is dan tien jaar.

Het is verleidelijk in zon zonnig klimaat er van uit te gaan dat we dit heerlijke weertype nog wel even houden. Maar die vlieger gaat volgens NVB helaas niet op. Uit de onderzoeken blijkt tegelijkertijd dat de kantorenmarkt zich nu op het hoogtepunt bevindt of héél binnenkort hierop zal komen. De komende maanden zullen naar verwachting nog volop in het teken staan van veel verhuizingen, maar zijn eenmaal óók deze bedrijven verhuisd, dan zal het een stuk rustiger worden op de Nederlandse kantorenmarkt. Veel bedrijven nemen bij hun verhuizing immers tevens een voorschot op economische groei. Blijft die groei vervolgens uit, dan duurt het jaren voordat de verhuistrein opnieuw in beweging komt.

NVB waarschuwt haar leden voor de combinatie van aan de ene kant een te verwachten afnemende vraag en aan de andere kant het omvangrijke aantal nieuwbouwmeters in portefeuille bij ontwikkelaars. De varkenscyclus is het noodlot van kantorenbouwers, aldus NVB. Projectontwikkelaars gaan te lang door met het maken van nieuwe plannen, óók als de marktsituatie ongunstiger wordt, en beginnen te laat als de economische opleving zich al aankondigt. Het gevolg is een wispelturige kantorenmarkt met sterke ups and downs.

In nauwelijks drie jaar tijd hebben projectontwikkelaars hun gezamenlijke nieuwbouwaanbod voor de vrije markt liefst bijna verachtvoudigd. Hiermee is volgens NVB tevens de kwetsbaarheid van de markt gegroeid.




Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor projectontwikkelaars, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04