NEBAS

Mensen met een beperking overvallen Nederlands Kampioenschap

Rosmalen, 28 augustus 2001 - Maar liefst 8 handboogsporters met een beperking hebben zich gekwalificeerd voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap handboogsport. De 8 sporters zullen aanstaande zondag zij aan zij strijden met de top van handboogsportend Nederland, waaronder Olympisch bronzen medaillewinnaar Wietse van Alten. De deelname is het resultaat van een traject waarbij de Nederlandse Handboog Bond de deuren wagenwijd heeft open gezet om mensen met een beperking volledig te laten participeren in deze sporttak. Dat dit voor de huidige Nederlandse top meer concurrentie oplevert, juicht de Nederlandse Handboog Bond alleen maar toe.

Integratie
De Nederlandse Handboog Bond (NHB) heeft samen met de Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten en de Nederlandse sportbond voor mensen met een verstandelijke handicap (NEBAS/NSG) enige tijd geleden het traject ingezet om mensen met een beperking volledig te integreren. Dit betekent dat mensen met een beperking gewoon met alles meedoen en als ieder ander lid deelnemen aan de sportactiviteiten. In de handboogsport zijn er voor sporters met een beperking weinig belemmeringen. Of er vanuit een rolstoel of een leunkruk wordt geschoten is niet van invloed op het wedstrijdresultaat. Het enige verschil is dat handboogsporters met een beperking vaak zitten en de rest staat. Omdat mensen met een beperking bij elk van de 300 verenigingen terecht kunnen en met iedereen kunnen meesporten hebben velen de weg naar een handboog vereniging al weten te vinden.

Nederlands Kampioenschap
Het Nederlands Kampioenschap Outdoor FITA-ronde 2001 wordt op zondag 2 september gehouden bij Rozenjacht Baarschot, Baarschotsestraat 31 A, Diessen. Het kampioenschap wordt verschoten op basis van het Grand-Fita systeem. Om 10.00 uur wordt er gestart met een open ronde op 30, 50, 70/60, 90/70 meter. De finales worden geschoten op 70 meter en vangen om 14.00 uur aan.

Gekwalificeerde deelnemers met een beperking:
Recurve: Jappie Walstra (Joure), Wim Nales (Ruurlo), Frans Koperdraat (Hoorn), Anton Tragter (Hengelo) en Gerard Zeeman (Purmerend). Compound: Rienus Kriekaard (Yerseke), Jef Beugels (Hoensbroek) en Peter Sluis (Zeist).


---