Gemeente Deventer

Gemeente en Sallcon helpen arbeidsgehandicapten aan werk

Sallcon gaat in opdracht van de gemeente ten minste honderd Deventenaren met een arbeidshandicap aan het werk helpen. Om dit te bereiken wordt op 29 augustus tussen de gemeente en Sallcon een prestatiecontract afgesloten.

De sector Sociale Voorzieningen is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Reïntegratie Arbeidsgehandicapten (REA). Deze wet biedt mogelijkheden mensen met een arbeidshandicap weer aan het werk te helpen. Er zijn vergoedingen en voorzieningen voor zowel werkgevers als werknemers.

Ook voor mensen die niet voor WSW in aanmerking komen, maar die wel een arbeidshandicap hebben, gaat Sallcon werken aan reïntegratie op de arbeidsmarkt. De gemeente betaalt Sallcon daarvoor een vergoeding. Daarbij is sprake van prestatie afspraken. Wanneer Sallcon er in slaagt meer mensen aan het werk te helpen, gaat de vergoeding omhoog. Blijven de resultaten echter achter bij de verwachting, dan wordt juist een lagere vergoeding betaald.

Bij het uitvoeren van dit project levert de Stichting Deventer Werkt een belangrijke bijdrage. De stichting fuseert op 1 januari met Sallcon. Deventer Werkt zal zich bezig houden met het begeleiden en bemiddelen van de deelnemers.

In het project worden mensen met een arbeidshandicap actief begeleid naar betaald werk. Er wordt nu eens niet gekeken naar de handicap en de beperkingen van de deelnemers. Door zowel groepswerk als een individuele benadering wordt aandacht besteed aan de persoonlijke kwaliteiten van de deelnemers. Er zijn veel trainings- en scholingsmogelijkheden. Op leerwerkplekken van Sallcon kunnen deelnemers werkervaring opdoen. Het uiteindelijke doel is dat elke deelnemer binnen twee jaar betaald aan het werk gaat. Dat hoeft overigens niet altijd een fulltime werkweek te zijn; dat is onder meer afhankelijk van de persoonlijke situatie.