Politiebericht Friesland: Friesland 29-08-2001
Politieberichten van 28/8 (13.00) t/m 29/8 (07.00)

Dokkum: poging oplichting
Dinsdag omstreeks 10.40 probeerden twee mannen 1800 DM om te wisselen tegen Nederlands geld in een bank aan de Vleesmarkt. Omdat de zaak niet werd vertrouwd (het ging om vals geld) werd om een legitimatie gevraagd. Men is daarop vertrokken om een paspoort uit de auto te halen, maar omdat men waarschijnlijk onraad rook, niet meer teruggekeerd. Het geld is in beslag genomen. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoonster van Oentsjerk.

Heerenveen: winkeldiefstal
Dinsdag omstreeks 13.30 stopte een 15-jarige inwoonster van Tijnje van de stelling buiten een winkel aan de Dracht een sweater in haar tas. Daarna ging ze naar binnen, waardoor het alarm afging. Vervolgens wilde de verdachte er vandoor gaan. Zij werd daarop buiten de winkel aangehouden door de aangeefster, een 25-jarige inwoonster van Heerenveen. De vrouw is overgedragen aan de politie.

Drachten: inbraak woning
Tussen vrijdag en maandag 12.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Stationsweg. Men kwam binnen door een raam. Ontvreemd werden een afstandsbediening, twee sleutels, een aantal shirts, een tas en zes videobanden. Aangifte is gedaan door een 28-jarige inwoner van Drachten.

Joure: inbraak school
Uit een school aan de Boeresingel is tussen woensdag 22 augustus en zondag 26 augustus ingebroken. Ontvreemd werden twee radiocd-spelers, koekjes, frisdrank, poppenkleertjes en een doos lego. Het is nog onduidelijk hoe men is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 55-jarige inwoner van Joure.

Gerkesklooster: hennepkwekerij opgerold
Dinsdag omstreeks 13.15 uur werd op de zolder van een woning aan de Klaarkamp een hennepkwekerij aangetroffen. Het betrof in totaal 142 volgroeide planten. De kwekerij is ontruimd. De planten zijn door de gemeente afgevoerd en vernietigd. Diverse goederen, zoals lampen, ventilatieapparatuur en verwarmingsapparatuur, benodigd voor een hennepkwekerij, zijn in beslag genomen. Een 39-jarige inwoner van Gerkesklooster is aangehouden.

Gorredijk: mishandeling
Dinsdag omstreeks 15.00 uur liep een 34-jarige inwoner van Gorredijk over de Brouwerswal. Hier werd hij bedreigd door een man die zei dat hij niet zo naar hem moest kijken. De Gorredijker is daarop weggelopen, maar hij werd gevolgd door de man. Bij een steeg stak de man de inwoner van Gorredijk met een mes in de kin. De aangever moest zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Leeuwarden; inbraak woning
Tussen zondag en dinsdag werd ingebroken in een woning aan de J.W. Frisostraat. Nog onduidelijk is hoe men is binnengekomen. Ontvreemd werden een fiets, televisie, computer, een cd-speler en vijf cds. Aangifte is gedaan door een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Langezwaag; aanrijding
Dinsdag omstreeks 14.50 uur reed een 42-jarige automobilist uit De Knipe over de Boenders. Bij de kruising met t Hou en de Lytse Wijngaarden kwam voor de automobilist gezien van links een 83-jarige man uit Langezwaag fietsen. De man fietste langzaam en de automobilist dacht dat de fietser wel zou stoppen. Die fietste echter door, waarna de automobilist krachtig remde. Met de buitenspiegel werd de fietser geraakt en hij kwam ten val. De auto schoof met geblokkeerde wielen tegen een ANWB-paal met bewegwijzering. De fietser werd met hoofdwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De auto werd afgesleept.

Joure: afvallende lading
Dinsdag omstreeks 15.15 uur moest een vrachtwagen, rijdend over de A6, komend vanuit Lemmer, stevig remmen, maar hij kon meteen weer optrekken. Hierbij verloor hij (de lading ging klotsen) een gedeelte van zijn lading, bestaande uit machinelijnvleesresidu. De vette substantie was erg glad en gevaarlijk voor het verkeer. Een schoonmaakbedrijf heeft, in opdracht van Rijkswaterstaat, het wegdek schoongemaakt. Hiervoor werd de rechterrijstrook van de A6 afgezet. Dit leidde tot een file van een kilometer of zeven. Omstreeks 18.00 uur was het wegdek schoongemaakt.

Marrum: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 01.10 uur werd een 48-jarige automobilist ui Leeuwarden aangehouden op de Ljouwerterdyk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 235 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272