Politiebericht Venlo 29-08-2001
Mediabericht 29 augustus 2001(10.15 uur)

Meijel krijgt eigen Bromsnor Pilotproject Gebiedsgebonden politiezorg

MEIJEL - De basiseenheid Nederweert van de politieregio Limburg-Noord is gestart met een project "Gebiedsgebonden Politiezorg" voor de inwoners van de gemeen-te Meijel. Hiermee wil zij bereiken dat agenten makkelijker aan-spreekbaar zijn en het vertrouwen van de bevolking in de politie en haar taakuit-oefening worden vergroot. Met name de gebiedsmentor speelt hierin een belangrijke rol.

De gemeente Meijel bestaat uit een compacte gemeenschap op enige afstand van de buurgemeenten. De bevolking geeft in een veiligheidsscan aan sterke behoefte te hebben aan politiediensten die alert en snel bereik-baar zijn. Met name wanneer er zich voor Meijel onge-bruikelijke zaken voor-doen als inbraken, jeugdoverlast, gewelds-delicten en verkeersproblemen. Om die reden is door de leiding van het district Weert, in samenspraak met de burgemeester van Meijel gekozen voor Meijel als locatie om het project Gebiedsgebonden Politie Zorg vorm te geven.

Samen met partners
Een selectie van agenten uit de basiseenheid Nederweert, gecoördineerd door gebiedsmentor Meijel, Peter de Vos, gaat aan de slag. Door een goede handhaving en regelmatig toezicht in de gemeenschap Meijel willen zij het contact met de inwoners aanha-len. Kennen en gekend worden is het motto. Samen met de partners in de veiligheidszorg, gemeente en maatschappelijke groeperingen, en de inwoners van Meijel, werken aan een leefgemeenschap die zich veilig voelt. Hiervoor staan de agenten verschillende mogelijkheden en middelen tot hun beschik-king. Naast de al aanwezige gebiedsmentor, zal een aantal poli-tiemensen Meijel als vaste werkomgeving krijgen. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van woninginbraken, verkeerszaken, jeugdproblematiek en dergelijke. Door een dagelijk-se aanwezigheid in Meijel wil de politie zichtbaar en aanspreek-baar zijn.

Solosurveillance
Naast het wekelijkse spreekuur in het gemeentehuis van Meijel, zal in januari 2002 op de nieuwe locatie in het nieuwe gemeenschapshuis een spreekuur op afspraak voor de donderdagavond gehouden gaan worden. Zo kunnen ook mensen buiten kantooruren aangiftes doen of een gesprek hebben met de gebiedsmentor. In januari zal het nieuwe gemeenschapshuis namelijk de thuisbasis gaan vormen voor de gebiedsmentor van Meijel. Daar zullen tweemaal per week spreek-uren worden gepland. Maar de solosurveillances per fiets en te voet geven de inwoners van Meijel de gelegenheid de politiemensen haast dagelijks op straat aan te treffen.

Politiezorg op maat
Omdat de fiets- of voetsurveillances beschikken over mobiele telefoons, kan het servicecentrum van de politie Limburg-Noord een beller uit Meijel zonodig direct met de patrouille doorverbin-den. Een snelle serviceverlening is dan het resultaat. Natuurlijk blijft het poli-tiebureau van Nederweert voor de Meijelnaren bereikbaar. Mochten zij niet willen of kunnen wachten op de tijden van het lokale spreekuur, dan zijn zij in de gele-genheid direct in Nederweert contact te hebben met de politie, zelfs met een telefonische aangifte. Kortom, de inwoners van Meijel krijgen politiezorg op maat, aangepast aan hun wensen en ingebed in de lokale behoefte.