Gemeente Breda

29-08-2001

Veilige brandgangen in Geeren zuid

In Geeren zuid zijn de brandgangen tussen bijna 600 woningen voorzien van verlichting. Burgemeester C. Rutten heeft de verlichting vandaag officieel in gebruik genomen. Het gaat om een initiatief van de Huurderbelangenvereniging Geeren zuid laagbouw en de Bewoners- en huurdersvereniging Geeren zuid. Het idee werd vorig jaar ingezonden door een buurtbewoner en werd als één van de 18 beste gekozen voor de korte termijnaanpak Lusten en lasten. Dit maakt deel uit van het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost. Door het aanbrengen van verlichting in brandgangen verwachten de bewoners de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Voor het uitvoeren van het idee is een bedrag van 30.000,- beschikbaar gesteld.

In Geeren zuid zijn vandaag 77 lampen in brandgangen officieel in gebruik genomen. Hiervoor heeft burgemeester C. Rutten twee grote lichtarmaturen van stroom voorzien.
Het initiatief om op deze manier de veiligheid in de buurt te verbeteren, komt van twee huurdersverenigingen. Het idee is ingezonden voor de ideeënronde 2000 van het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost. Projectcoördinator en buurtbewoner, de heer J. van den Doel, heeft met andere bewoners en medewerkers van onder andere woonstichting Singelveste en huizeneigenaar AMVAS het idee voor de huurdersverenigingen verder uitgewerkt en het proces getrokken. De bewoners kozen het idee als een van de 18 beste ideeën voor het verbeteren van de leefbaarheid op korte termijn. Met de korte termijnaanpak wordt gestreefd naar nieuwe vormen van samenwerken in Noordoost tussen bewoners, organisaties en gemeente. De tussentijdse evaluatie van de KUB heeft aangegeven dat de eerste resultaten hiervan al merkbaar zijn.

Voor de uitvoering hebben de vertegenwoordigers uit de huurderverenigingen van Geeren zuid meerdere keren persoonlijk contact gezocht met de bewoners waarvan de huizen aan de brandgangen grenzen. Alle bewoners hebben kunnen aangegeven of ze het eens waren met het initiatief en daarnaast heeft een deel van hen ingestemd met het aansluiten van de verlichting op hun stroomvoorziening. Daarbij was het ook nog nodig om bij 35 woningen de stroom door te trekken van de woning naar de berging.
Bij de voorbereidingen zijn de eigenaren van de woningen (naast Woonstichting Singelveste ook maatschappij AMVAS die ongeveer 82 woningen in Geeren zuid verhuurt) nauw betrokken geweest en hebben hun bijdrage geleverd. Voor de aanleg en onderhoud van de verlichting zorgt het Energie- en Preventieteam van de BSW. Woonstichting Singelveste heeft toegezegd de verlichting na vijf jaar over te nemen voor wat betreft de woningen die bij de stichting in beheer zijn. Zo maakt het voor hun deel uit van het reguliere beheer in deze buurt.

De komende weken volgen verschillende officiële handelingen voor het uitvoeren van de ideeën 2000. Daarnaast zijn de ideewinnaars van 2001 bezig met het uitwerken van hun ideeën. In september komen ze weer bijeen om vervolgafspraken voor de uitvoering te maken.

Breda, 28 augustus 2001