Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

29 augustus 2001

Persbericht

CG-Raad opent Steunpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik met handicap of chronische ziekte

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) opent vandaag een telefonisch steunpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik met een chronische ziekte of lichamelijke handicap. Dit steunpunt is in het leven geroepen omdat de reguliere hulpverlening niet is toegerust op slachtoffers met een functiebeperking. Hulpverleners kunnen vaak geen adequate hulp bieden. Bovendien wordt het verhaal van slachtoffers van seksueel geweld in veel gevallen niet geloofd.

Het telefonisch steunpunt is een onderdeel van het project 'Regie in eigen handen' van de CG-Raad. De bedoeling van het project is de positie van en de hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik met een handicap of chronische ziekte te verbeteren.
De medewerkers van het steunpunt bieden een luisterend oor. Maar 'Regie in eigen handen' is meer dan alleen een telefonisch steunpunt. Projectmedewerkers wijzen slachtoffers de juiste weg en kunnen hen doorverwijzen naar dienst- en hulpverleningsinstanties. Voor mensen die behoefte hebben aan gesprekken, worden lotgenotencontacten georganiseerd. Daarnaast kunnen slachtoffers bij 'Regie in eigen handen' terecht voor juridisch advies. Ook kan het projectteam optreden als belangenbehartiger van alle slachtoffers van seksueel geweld met een handicap of chronische ziekte.

'Regie in eigen handen' hoopt met behulp van het telefonisch steunpunt meer inzicht te krijgen in de omvang en aard van seksueel misbruik van mensen met handicap of chronische ziekte.

Het telefonisch steunpunt is maandag van 15.00 uur tot 19.30 uur en woensdag van 13.30 tot 16.00 uur bereikbaar op nummer 030-2435584. U kunt ook een e-mail sturen naar: seksueelmisbruik@cg-raad.nl.
Ook zijn er folders verkrijgbaar bij de bestellijn van de CG-Raad, telefoon 030- 2916650.