FNV BONDGENOTEN

VGB en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe CAO

Werkgevers en vakbonden hebben dinsdagavond een principeakkoord bereikt over een nieuwe eenjarige CAO voor de groothandel in bloemen en planten. De partijen werden het eens over een loonsverhoging van 3 procent per 1 juli en van nog eens 1 procent met ingang van 1 januari 2002, een eindejaarsuitkering van 0,5 procent en doorbetaling bij ziekte.

Eerder waren de onderhandelingen door de vakbonden afgebroken, omdat naar hun mening de standpunten van de partijen tever uiteen lagen. Het nu behaalde resultaat zal door hen met een positief advies aan hun leden worden voorgelegd. Voor de ondernemers werden de onderhandelingen gevoerd door de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerij- produkten (VGB).

In de nieuwe CAO, die met terugwerkende kracht van 1 juli af in werking treedt, wordt ook een ouderenregeling opgenomen. Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen niet langer tot overwerk worden verplicht en 63-jarigen krijgen in totaal acht extra vrije dagen. Gedurende de looptijd van de CAO wordt gewerkt aan kinderopvang en de invoering van een collectief pensioen per 1 januari 2004.

Onder de CAO vallen alleen werknemers met een jaarsalaris tot 57.500,- gulden. Een functiewaarderingssysteem en een daarbij behorend loongebouw worden per 1 juli 2002 ingevoerd.

De loondoorbetaling bij ziekte wordt, behalve bij medewerkers met chronische aandoeningen, verminderd met twee wachtdagen per ziektegeval. Voor de eerste ziektemelding van een kalenderjaar geldt één wachtdag. Na aftrek van de wachtdagen bedraagt de loondoorbetaling minstens 90 procent.

De partijen kwamen ook overeen dat voor kinderopvang aansluiting wordt gezocht bij de initiatieven van de veilingen op dat terrein. De ondernemingen reserveren ter dekking van de kosten daarvan 0,1 procent van de loonsom, met ingang van 1 januari 2002.

NOOT VOOR DE REDACTIE /