Provincie Groningen

Groningen, 28 augustus 2001 Besluitenlijst nr. 26


1. GS zullen een bedrag van f 52.000,-- overmaken aan Landschapsbeheer Groningen voor het project "Herstel Ronde meer". Dit is een voorschot van 80% van het totale door de provincie toegezegde budget van f 65.000,--.

2. GS zullen een bedrag van f 6.000,-- ter beschikking stellen aan de stichting Fraeylemaborg voor de reconstructie van het bospark en het voorterrein van het landgoed Fraeylemaborg.
3. In een brief aan Rijkswaterstaat Directie Noord Nederland delen GS mee in te stemmen met het afzien van de aanleg van een opstelstrook voor lijnbussen bij het Julianaplein (Zuidelijke Ringweg Groningen), Gezien de aanleg van de OV-as Peizerweg is het logisch af zien van de opstelstrook.

4. GS zullen een bijdrage van f 12.495,-- verlenen aan de Grontmij voor het uitvoeren van een wegbeeldonderzoek op de N367 bij Winschoten ter hoogte van de overgang met de spoorweg Groningen-Nieuweschans,

5. GS zullen een bijdrage van f 1.500,-- verlenen aan de Stichting Natuur- en Milieueducatie Ekenstein voor het project "Kleine Beestjestuin".

6. GS hebben besloten Milieudefensie Groningen op grond van de afrekening van de activiteiten in 2000 de subside voor dat jaar vast te stellen op f 1150,--. Voor het jaar 2001 wordt een subside van f 1600,-- verleend voor activiteiten die gericht zijn op milieubescherming.

7. In een brief aan de colleges van B. en W. van alle Groninger gemeenten vragen GS de zienswijze van de Groninger gemeenten over de conceptnota "Integraal Provinciaal Asielzoekersbeleid". Deze nota is in mei j.l. door GS vastgesteld en wordt na bespreking in de statencommissies (in september) voorgelegd aan Provinciale Staten (oktober). De reacties van de gemeentebesturen kunnen op deze manier bij de verdere besluitvorming en invulling van het beleid betrokken worden.

8. Het college verleent een waarderingsbijdrage van f 2600,-- aan proefboerderij Ebelsheerd. De subsidie is een gevolg van de inzet en medewerking van de proefboerderij voor het provinciale project "promotor biologische landbouw".

9. GS hebben besloten een bijdrage van maximaal f 7470,-- aan Museum Stad Appingedam te verlenen uit het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen voor het project Leergangen Noord-Groningen. Het project gaat vanaf 1 oktober van start.

10. Conform de cultuurnota 2001-2004 en op basis van de toegezonden jaarstukken 2000, de jaarrekening 1999 en de begroting 2001 van de Stichting Doe Maar Dicht Maar hebben GS besloten de susidiering voor 1999 en 2000 definitief vast te stellen en de Stichting voor 2001 een subsidie van f 5000,-- toe te kennen
11. Een aantal verzoeken om subsidiering is door het college niet gehonoreerd, omdat deze niet voldoen aan de subsidievoorwaarden. Hierbij gaat het om het Provinciaal Senioren orkest voor de instandhouding van het orkest, de Operettevereniging "Amicitia" voor concerten in 2001 en de Stichting The Association voor haar project Music Masters.

12. GS hebben nu definitief de provinciale subsidie voor het Binationaal (Groningen/Drenthe/Niedersachsen) samenwerkingsproject ambulante verslavingszorg vastgesteld op f 10.000,-- Dit besluit is genomen op basis van de financiele verantwoording en inhoudelijke verslaglegging van het project. De resultaten zijn o.a. een documentatiecentrum en een WEB-site. Dit is meegedeeld aan de Ambulante Verslavingszorg provincie Groningen.
13. GS delen in een brief aan de SIG mee in stemmen met de verkoop en overdracht van het MediTech Centre aan Stichting Triade, op grond van de volgende voorwaarden:
- in de overeenkomst dient te worden vastgelegd dat de stichting Triade alle rechten en verplichtingen en voorwaarden overneemt - eventuele financiele aansprakelijkheid bij latere controles van de Europese Commissie en/of (Europese) Rekenkamer blijft voor eigen rekening en risico van het SIG.

14. GS hebben besloten om op 21 september a.s. een workshop voor statenleden te organiseren over o.m. de rol van de statenleden bij de bijeenkomsten met de bevolking over het POP in het najaar van 2001. De opzet van deze bijeenkomsten is vergelijkbaar met vorige campagnes alleen is nu niet het provinciaal bestuur maar de regio de gesprekspartner voor de burgers, Om de statenleden te betrekken bij de inhoudelijke voorbereiding van de camapgne wordt deze workshop georganiseerd.

15. GS hebben de leden van de statencommissie Economische Zaken geinformeerd over het project "Local Democracy" tussen de gemeente/provincie Groningen en de gemeente/provincie Kaliningrad in Rusland. De Kaltic Desk heeft haar verslag en financiele rekening ingediend. Op basis daarvan stemmen GS in met uitbetaling van het restantsubsidie van f 4650,--.

16. GS hebben in principe besloten een aanvullende financiele bijdrage van f 25.000,-- te verlenen aan de wielerklassieker Henk Vos Memorial. Aan de leden van de statencommissie Economische wordt gevraagd een oordeel te geven over dit principe-besluit.
17. GS hebben ingestemd met het verlenen van een voorlopig voorschot van f 22.320,-- aan de Stichting 1000 jaar Westerkwartier.
18. GS hebben ingestemd met het verlenen van een vergunning voor het ontgronden van een drietal perceelsgedeelten in de gemeente De Marne voor het (her)graven van een drietal poelen in de onmiddelijke nabijheid van dijken. Er zijn geen problemen te verwachten, omdat het slechts om een geringe hoeveelheid m3 gaat, er geen andere belangen bij betrokken zijn en Landschapsbeheer op korte termijn wil beginnen met de werkzaamheden.
19. In een brief aan het Kunstencentrum Groningen delen GS mee een bijdrage van
f 16.357,50 te verlenen voor het pilotproject voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in de gemeente Marne. Dit project is ontwikkeld in het kader van het Regionaal cultuurplan Noord-Groningen. Na de evaluatie van dit pilot-project zal het project ook in de andere deelnemende gemeenten worden uitgevoerd.

20. GS hebben de gemeenten in de provincie Groningen uitgenodigd voor een bijeenkomst op 17 september a.s. in het Provinciehuis over Gironingen 2002. De start van de Giro d'Italia 2002 komt snel dichterbij. Daarom worden de gemeenten uitgenodigd om aspecten als openbare orde en veiligheid, zorg en hulpverlening en aspecten die infrastrucureel van aard zijn op elkaar af te stemmen.
21. GS zullen een subsidie van f 21.312,50 verlenen aan de vereniging "ouderinitiatiefgroep Orka" voor de start van een woonvoorziening voor meervoudig gehandicapte kinderen.

22. GS hebben het bestemmingsplan naturistenpark Avalon (gemeente Slochteren), goedgekeurd. Tegen het bestemmingsplan - dat uitsluitend voorziet in een wijziging en aanvulling van de begripsbepalingen van het genoemde bestemmingsplan - zijn bedenkingen ingediend. GS hebben besloten deze ongegrond te verklaren.

23. GS hebben besloten "De Straat milieuadviseurs" opdracht te verlenen voor het uitvoeren van een onderzoek naar diffuse bronnen in de stroomgebieden van de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest. De provincie en de beide waterschappen willen op stroomgebiedsniveau inzicht krijgen in de herkomst van diffuse verontreinigingen en de mogelijke verontreinigingen en de mogelijke maatregelen om de diffuse bronnenproblematiek te bestrijden. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden ingestoken in het gebiedsgerichte beleid van provincie en waterschappen

24. GS hebben een verklaring van geen bezwaar verleend voor de aanleg van een fietspad langs de Wollinghuizerweg tussen Jipsinghuizen en Vlagtwedde. Dit is in een brief meegedeeld aan het college van B. en W. van de gemeente Vlagtwedde.

25. GS hebben het bureau Boersma & Van Alteren opdracht verleend tot het opstellen van een plan van aanpak voor een integraal maatregelenpakket, dat alle relevante beleidsmaatregelen en maatregelen bevat op het gebied van verkeer en vervoer in de regio Assen - Groningen.

26. GS hebben besloten een verklaring van geen bezwaar te verlenen voor de bouw van dierenkliniek op het Aquapark te Veendam namens Dierenkliniek Noord Nederland. Dit is in een brief meegedeeld aan het college van B. en W. van de gemeente Veendam.
27. GS zullen een incidentele subsidie ten bedrage van f 364.755,-- verlenen aan Landschapsbeheer Groningen.

28. GS hebben het bestemmingsplan Zandeweer - Doodstil goedgekeurd. Het plan voorziet in een integrale herziening van de verouderde planologische regelingen van de dorpen Zandeweer en Doodstil. Dit is conform het advies van de Commissie Bestemmingsplannen.
29. GS hebben besloten het Bestemmingsplan Buitengebied, gemeente Vlagtwedde, goed te keuren.

30. GS hebben besloten een wijziging in het bestemmingsplan Buitengebied, gemeente Bedum, voor een nieuw veehouderijbedrijf te Bedum goed te keuren.

31. GS hebben besloten een voorschot van f 1200,-- (dit is 80% van het totale subsidiebedrag) te verlenen aan de Stichting Euro Champ te Assen voor de Open NK Atletiek en EK-ISOD (geamputeerden) 2001 voor mensen met een handicap.

32. GS hebben besloten een subsidie van max. f 45.000,-- te verlenen aan de Vereniging Natuurmonumenten ten behoeve van de aankoop van 2.98.45 ha. bosgrond in de gemeente Uithuizermeeden.
33. GS hebben een subsidieverzoek van de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (AGOG) voor een project "Gokverslaafd ? AGOG helpt !" afgewezen omdat de aanvraag niet past binnen het provinciaal beleid op het terrein van welzijn en zorg.
34. Op grond van het inhoudelijk en financieel verslag over het jaar 2000 en de begroting 2001 van de Stichting Grunneger Toal hebben GS besloten de subsidie voor het jaar 2000 definitief vast te stellen en de subsidie van f 35.000, -- voor het jaar 2001 te verlenen.

35. In het kader van de tweede subsidieronde projectsubsidie voor het jaar 2001 hebben GS, in navolging van het advies van de Provinciale Adviesraad Beeldende Kunst, besloten 13 aanvragen voor subsidiering gehonoreerd. Het gaat hierbij om een totaalbedrag van f 61.235,--.

36. GS hebben besloten een subsidie van f 10.000,-- te verlenen aan de Stichting Toevluchtsoord voor activiteiten rond het 25-jarig bestaan van het opvangcentrum voor bedreigde en mishandelde vrouwen en kinderen.