Gemeente Breda

29-08-2001

Nieuwe impuls Brede School
Een samensmelting met de wijk om zodoende nog beter te kunnen inspelen op wensen en behoeften van ouders, waarin het kind centraal staat. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom voor de Brede School nauwer aansluiting zoeken bij het project Samen werken aan leefbaarheid in District Noordoost. Gisteren nam het college kennis van de evaluatie van het Brede School-project en stemde het in met het plan van aanpak Brede School Breda 2001-2002 dat het project een nieuwe impuls geeft.

Het plan van aanpak 2001-2002 is een volgende uitvoeringsfase van het pilot-project. Er komt een nieuwe projectleider, die meer bevoegdheden krijgt, zodat sneller resultaat kan worden geboekt.

Uit de evaluatie komt duidelijk naar voren dat de totstandkoming van een Brede School een meerjarenontwikkelingstraject zal zijn. De ontwikkeling van de pilot is na een jaar geïnventariseerd. Op grond daarvan is volgens het college het moment aangebroken voor een nieuwe impuls. Uit de evaluatie blijkt het enthousiasme van de participanten voor de Brede School. Hoewel er een breed scala van activiteiten in gang is gezet en tot uitvoering gebracht, vinden de deelnemers dat sturing en voortgang in het proces verbeterd kunnen worden. Op deze manier willen de deelnemers komen tot een gezamenlijke visie voor de totale projectperiode tot 2005, daarmee samenhangende doelstellingen en structurele activiteiten.

Afgelopen schooljaar is het pilot-project Brede School in Breda werkelijk van start gegaan op de volgende scholen: t Kievitsnest/Samenloop (Breda Noordoost) en De Vlier/Hagehorst (Breda Noordwest). De kernpartners (Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs, Instituut voor Maatschappelijk Welzijn, Centrale Organisatie Kinderopvang Breda, Sprong, stichting Onderwijskansen Breda, Vertizontaal, de GGD West-Brabant en de Stichting Katholiek Onderwijs Breda Mark en Aa) hebben op 28 augustus 2000 een samenwerkingsovereenkomt getekend. Hierin was onder andere opgenomen dat jaarlijks het functioneren van de samenwerking en de voortgang van het project worden geëvalueerd. Als gevolg van deze evaluatie is gekozen voor bijstelling in de organisatie. Daarnaast komt er een meerjarenontwikkelingsvisie, die zal zijn gebaseerd op een analyse van de leerlingenpopulatie van de scholen en van de buurt. In het district Noord-Oost zal daarbij het project Samenwerken aan Leefbaarheidnadrukkelijk worden betrokken.

Breda, 29 augustus 2001