DSM

29 augustus 2001

Siemens en DSM tekenen "ROFIRE®" overeenkomst

Vandaag tekenen Siemens N.V. België en DSM Research B.V. uit Geleen een samenwerkingsoverkomst voor het verkopen en bouwen van zogeheten "ROFIRE®" installaties.

De papierindustrie verwerkt jaarlijks grote hoeveelheden oud papier tot nieuw papier, waarbij papiervreemde stoffen vrijkomen. Deze reststroom bestaat hoofdzakelijk uit brandbare organische stoffen, zoals plastics, cellulose vezels en dergelijke. Voorheen werden deze stoffen na de recycling van het papier niet of nauwelijks gebruikt. Enkele jaren geleden heeft DSM, in samenwerking met Kappa Roermond Papier B.V., een technisch en zeer kosteneffectief proces ontwikkeld, dat het merendeel van deze reststoffen verwerkt tot brandstof.

Bekijk groter formaat 300 dpi bestand downloaden

In de "ROFIRE®" overeenkomst is onder andere vastgelegd dat beide bedrijven gaan samenwerken op het gebied van:

* Technologie voor het verwerkingsproces;
* Analyse en eigenschappen voor grondstoffen;
* Beschrijven van de milieuvoordelen;

* Support bij aanvragen voor vergunningen en subsidies;
* En verdere modellering van "ROFIRE®" installaties.
ROFIRE®

Na verwerking van de reststroom in een installatie ontstaat de kwalitatief hoogwaardig secundaire brandstof "ROFIRE®" die in plaats van vaste fossiele brandstoffen in bijvoorbeeld cementovens, kolengestookte elektriciteitscentrales en hoogovens kan worden gebruikt. Het product "ROFIRE®" blijft als naam eigendom van Kappa Roermond Papier B.V., maar Siemens heeft wel toestemming gekregen om die ook te gebruiken. Zowel het proces als de toepassingkennis van het "ROFIRE®" concept zijn en blijven eigendom van DSM. Volgens alle betrokken bedrijven levert de ontwikkeling en het gebruik van "ROFIRE®" een belangrijke positieve bijdrage aan het milieu en de economie. Dit past volledig in het gemeenschappelijk streven van bedrijven en overheid naar het verminderen van papier en kunstofafval. Siemens wenst in samenwerking met DSM Research B.V. dergelijke installaties te promoten, te verkopen en te bouwen.

Siemens

Siemens België is topspeler zo niet marktleider in de sectoren Information and Communications, Industrial Solutions and Services, Automation and Drivers, Power Generation and Power Distribution, Transportation Systems, Medical Solutions, Lighting en Household. De groep boekte in fiscaal 2000 een omzet van EUR 1,32 miljard, waarvan 52% in het domein Information and Communications. Siemens biedt zowel producten en oplossingen voor de professionele als consumentenmarkt.