Ingezonden persbericht


Den Haag, 29 augustus 2001

Het besluit van Wim Kok in de volgende periode niet terug te komen en af te treden als politiek leider van de PvdA heeft bij de SP-fractie geen treurnis gewekt. Hoop op betere tijden in de zin dat de Koksmaat het anders zal doen is er echter niet. Het is treurig dat de PvdA haar roots verloochend heeft; het is nog treuriger dat de partij haar fouten nog steeds niet inziet en doorgaat met een andere slippendrager van de VVD.

'Wim Kok valt veel te verwijten, met name dat hij, omdat hij zelf zijn ideologische veren had afgeschud, zich de ideologische wet heeft laten voorschrijven door de VVD. De PvdA is onder hem een stuurloos schip geworden dat deinde op de golven van wat Melkert afgelopen maandag nog 'de tijdgeest' noemde', aldus SP-fractievoorzitter Marijnissen.

De erfenis van twaalf jaar ministerschap van Kok is uit sociaal-democratisch oogpunt belabberd. De inkomensverschillen zijn groter dan ooit; de armoede bestaat nog steeds; de tweedeling waar Den Uyl zo voor heeft gewaarschuwd is onder Kok werkelijkheid geworden. Er heeft een uitverkoop plaats gevonden van de publieke sector; onderwijs en zorg verkeren in grote problemen; de verzelfstandiging van de NS is een ramp geworden. Nog meer bevoegdheden zijn aan 'Brussel' overgedragen; het gevoel van onveiligheid van burgers is groter dan ooit; de 24-uurs economie is geĂŻntroduceerd; de sociale zekerheid heeft vele deuken opgelopen; dit alles terwijl er geen solide ziektekostenverzekering voor iedereen tot stand is gebracht, net zo min als dat het aantal WAO'ers is verminderd en ook de toekomst van Schiphol in nevelen is gehuld.

'Zeker, de macro-economische cijfers zijn goed. Maar, als het vloed is gaan alle schepen omhoog', aldus Marijnissen. 'Het aantrekken van de wereldeconomie en -handel heeft paars enorm geholpen. Des te meer reden Kok en de PvdA kwalijk te nemen dat men de maatschappelijke problemen zo stiefmoederlijk heeft behandeld. Men heeft de problemen niet opgelost maar ernstig vergroot. Wie wil er nog in het onderwijs of de zorg of waar dan ook in de publieke sector werken?'

'Koksmaat Melkert is te zeer gecompromitteerd geraakt (vier jaar paars minister, drie jaar paarse vazal in de Kamer) dat hij niet bij machte is de partij in plaats van naar rechts naar links te laten kijken. Met Melkert heeft de PvdA een tweede Kok binnen gehaald. En Kok heeft zich ontpopt als een tweede Lubbers. Stevige linkse oppositie is morgen net zo nodig als vandaag. Melkert zal in plaats van de eerste weg links weer de eerste weg rechts nemen, denkend dat drie maal rechts (Lubbers 1 en Kok 1 en 2) ook links is.'

Noot voor de redaktie: Dit persbericht is geschreven door Jan Marijnissen.

Jan Marijnissen: 06-51212339
Chris Wind: 06-51389747