CSS Holding

Persbericht

CSS 1E HALFJAAR 2001:
NETTOWINST STIJGT MET 27% TOT ¤ 10,5 MILJOEN


Highlights:
·       Omzet stijgt met 24% tot ¤ 107,4 miljoen                        (H1 2000: ¤ 86,4 miljoen)
·       EBIT stijgt met 28% tot ¤ 14,6 miljoen                  (H1 2000: ¤ 11,4 miljoen)
·       Winst per aandeel stijgt met 15% tot ¤ 0,53             (H1 2000: ¤ 0,46)
·       Brutomarge neemt toe met 20% tot ¤ 70,9 miljoen         (H1 2000: ¤ 59,1 miljoen)
·       Nettowinst stijgt met 27% tot ¤ 10,5 miljoen            (H1 2000: ¤ 8,3 miljoen)
·       Netto marge ten opzichte van omzet stijgt naar 9,8%     (H1 2000: 9,6%)
·       Verbeterde positie door nationale dekking divisie Telecom
·       Verbetering naamsbekendheid en imago
·       Toename aantal klanten van 26.000 naar circa 30.000
·       Aandeel dienstverlening in brutomarge bedraagt 72%

DEN BOSCH IT- en Telecom dienstverlener Computer Services Solutions Holding N.V. (CSS) heeft ondanks een aarzelende ICT-markt een bevredigend eerste halfjaar van 2001 achter de rug. De onderneming realiseerde een stijging van de winst per aandeel van 15% tot ¤ 0,53, tegen ¤ 0,46 in dezelfde periode in 2000.

Het eerste halfjaar van 2001 stond in het teken van het realiseren van kostenbesparingen bij het combineren van bestaande operaties en acquisities, waardoor in moeilijke marktomstandigheden een teruggang bij telecomoperators en financiële instellingen werd gecompenseerd. Met name de sterk uitgebreide divisie Telecom behaalde goede resultaten. Dit resulteerde in een verbeterde nettowinst (+27%). Acquisities en autonome groei zorgden voor een totale groei van de brutomarge met 20%

Gang van zaken algemeen
In de eerste zes maanden van 2001 werd succesvol voortgebouwd op de uitgangspunten van het strategisch plan uit 2000:
- opbouw van een nationale leverancier van geïntegreerde telecomoplossingen.
- outsourcing van de logistiek rondom ICT-producten met een geringe toegevoegde waarde (Atcostplus). CSS heeft haar aanwezigheid in de regio verder gerationaliseerd. Daartoe heeft CSS de vestigingen Den Haag, Rotterdam en Schiedam samengevoegd tot één nieuwe vestiging in Delft. Tevens is een aantal vestigingen toegevoegd als gevolg van acquisities. De kracht en naamsbekendheid van het CSS-merk zijn sterk toegenomen, hetgeen heeft geleid tot een brede acceptatie van de onderneming in vooral de grootzakelijke markt.

Het totaal aantal klanten is gegroeid van 26.000 per 31 december 2000, naar 30.000 per ultimo juni 2001. De autonome groei bedroeg in het eerste halfjaar 3%.

Gang van zaken per business unit

De business unit CSS Telecom (levering en implementatie van geïntegreerde telecommunicatie oplossingen) droeg sterk bij aan de omzet- en resultaatverbetering. De omzet steeg met 50%, onder meer door het effect van overnames in 2000 en 2001, terwijl de brutomarge steeg met 80%. De integratie van de diverse acquisities verloopt volgens plan, waarbij verdere kosten- en schaalvoordelen kunnen worden gerealiseerd. Alle ondersteunende activiteiten, waaronder de serviceorganisatie, worden centraal georganiseerd. De toename van het aantal klanten in de grootzakelijke markt, met name in de bank- en verzekeringssector en de gezondheidszorg, biedt kansen voor sterke autonome groei. Voor de bestaande klanten van CSS Telecom wordt in toenemende mate bemiddeld bij het onderbrengen van hun telefoon- en dataverkeer bij de telecom operators. Gezien de grote klantenbasis van CSS heeft deze activiteit een veelbelovend omzetpotentieel. Het beleid in deze business unit is gericht op forse groei van zowel omzet als winstgevendheid, alsmede van het klantenbestand en het dienstenpakket.

De business unit CSS System Integration (infrastructurele ICT- en applicatie- oplossingen) realiseerde een stijgende omzet (+8%) mede als gevolg van acquisities en een nagenoeg onveranderende brutomarge (0%). In het afgelopen half jaar was stagnatie merkbaar van de vraag, aan de klantenkant vooral bij de telecomoperators en financiele instellingen, en aan de oplossingenkant vooral bij infrastructuren. Er is een aantal oplossingen, cq producten gedefinieerd met groeikansen die de teruggang in andere segmenten moeten opvangen. Het gaat daarbij om oplossingen op het gebied van Infrastructure & Security, Starage, Thin Clients & Server Based Platforms, E-Business Solutions, Software Development, Network Management, Education en Desktop Automation. Het beleid in deze divisie is gericht op behoud van winstgevendheid in een moeizame markt.

De business unit CSS Professional Resources (detachering van automatiseringspersoneel) liet een sterke groei zien van de omzet (+27%) en brutomarge (+22%). Dit was voornamelijk het gevolg van acquisities. De daling bij telecomoperators wordt gecompenseerd door uitbreiding van raamovereenkomsten bij klanten in de grootzakelijke markt. Het beleid in deze divisie is gericht op verdere verbetering van de positie in de grootzakelijke markt, mede door acquisities en concentratie van gespecialiseerde diensten georganiseerd in 'competence centers'.

In de business unit CSS Solutions (ontwikkeling, implementatie en beheer van logistieke en financiële softwareoplossingen van Enterprise Resource Planning (ERP) software) daalde de omzet (-6%), terwijl de brutomarge daalde met 17%. In het tweede halfjaar wordt herstel van omzet- en brutomargebijdrage verwacht van de naderende invoering van de euro. Het beleid in deze divisie is gericht op consolidatie van de leidende positie in de Exact-markt (boekhoudkundige software voor het midden- en kleinbedrijf).

Ook in de Belgische markt wist CSS haar resultaten te verbeteren. In deze markt zal nu invulling worden gegeven aan een Telecomstrategie overeenkomstig die in Nederland. Voor de realisatie daarvan is de vandaag aangekondigde acquisitie van Belcom een belangrijke stap. Het beleid is gericht op uitbouw van deze activiteiten, mede door acquisities.

De begin 1999 uit CSS verzelfstandigde elektronische marktplaats Atcostplus, waarin CSS thans een 49% belang heeft, maakte in april van 2001 bekend samen met KPN Inkoop en Logistiek voornemens te zijn een joint venture op te richten die moet uitgroeien tot een vooraanstaande marktplaats in Europa. Partijen streven naar afronding van deze onderhandelingen gedurende het derde kwartaal.

Vooruitzichten
Voor het tweede halfjaar van 2001 ziet de Directie groeikansen voor de business units Professional Resources en Telecom door de toename van het aantal raamovereenkomsten met grootzakelijke klanten. Voorts zal CSS in het tweede halfjaar in het MKB-segment kunnen profiteren van opdrachten die samenhangen met de komende invoering van de euro. Daarnaast wordt een positieve invloed voorzien van de geplande afronding van de joint venture tussen Atcostplus en KPN. Dit alles overziend verwacht de Directie van CSS, mits de economische omstandigheden niet verder verslechteren, over heel 2001 een stijging van de nettowinst per aandeel van 15%.

Den Bosch, 29 augustus 2001

Computer Services Holding N.V.
De Directie