verslag

29 aug 2001

Nieuwegein B1 - FC Utrecht C1 (2-1)

29-08-2001 Oefenwedstrijd Nieuwegein B1 FC Utrecht C1. Eindstand: 2-1

Om 14.00 gaat de zonnige wedstrijd bij Geinoord van start onder leiding van een pietje precies in het zwart. Deze bleek een soort obsessie te hebben met het stil liggen van de bal; bij iedere spelhervatting vanaf de grond moest de bal volledig maar dan ook volledig stil liggen. Dit is natuurlijk wel zoals de regels het voorschrijven maar deze scheidsrechter was daarin echt irritant. Wel hield hij de wedstrijd goed kort en dat is tegen een grotere tegenstander in principe in het voordeel van de fysiek nog veel lichtere ploeg van FC Utrecht. Onze C1 startte met de volgende spelers in de basis:

Marc Baas (Doel), Rob van der Sluys (rechtsback), Thijs Attevelt(centraal) Ronnie van der Laan(centraal inschuivend), Mick Hartman (linksback), Martijn van Heesbeen (rechtshalf). Mitchell van der Beld (midmid), Peter van Dongen (rechtshalf), Wim Wakelkamp (rechtsbuiten), Nick Stots (spits) en Abshir Abdil-gadir (linksbuiten) De ziekenboeg groeit. Geblesseerd waren: Jochem van Rijn (keeper) Ömer Özcelik (verdediger), Rick van Leijenhorst (middenvelder), en Koen Oost (verdediger).

De wedstrijd kende een grillig verloop. Utrecht kende zowel in de eerst als tweede helft goede periodes. One-touch voetbal met slim positiespel werd afgewisseld met minuten waarin ze door de fysiek grotere tegenstander volledig werden overlopen. Met name de verdediging speelde vanmiddag een goede solide partij. Thijs schakelde zijn eigen man uit en gaf daarnaast uitstekend rugdekking aan zijn backs. Hij coachte ook luid en duidelijk en dat mogen we graag zien en horen natuurlijk. Goed voorbeeld doet goed volgen. De vleugelverdedigers; Rob en Mick speelde een goede geconcentreerde wedstrijd. Kwamen beiden goed voor hun man. Rob is wat sterker in zijn agressiviteit en snelheid, Mick gaf diverse nauwkeurige dieptepassen. In de 13e minuut trok Rob zijn tegenstander binnen het strafschopgebied even aan het shirt en deze liet zich gewillig vallen. Strafschop. Deze werd gericht en droog ingeschoten. 1-0 Ronnie bleek al snel geblesseerd en toen nam Peter van Dongen zijn positie over en dat deed hij sterk. Ook in de opbouw liet hij het nodige zien. Op de vrijgekomen linkshalfplek kwam Damei erin. In de 18e minuut verzuimde spits Nick om de bal krachtig in het vijandelijke goal te koppen, terwijl hij op trainingen geregeld laat zien dat hij dat wel degelijk goed kan. Nog even geduld hebben dus. In de 20e minuut is er vanuit een centrum een prima loopactie met bal aan de voet door Peter van Dongen. Hij speelt de bal precies op het goede moment naar Nick en die kaatst hem op de inlopende Mitchell van der Beld. Deze is op volle snelheid en schiet de bal snoeihard maar helaas over. Dit was de eerste echte goeie snelle aanval over drie schijven met 1 keer raken en dat is bijna niet te verdedigen. Een genot om naar te kijken. Aan de linkerkant laat Appie zien dat hij over een fantastische techniek beschikt. Zijn balbehandeling en schijnbewegingen zijn een lust voor het oog. Nu moeten ze alleen nog meer rendement op gaan leveren. Misschien iets meer doseren? Soms haalt het pingelen namelijk de snelheid uit een aanval en als de voorzet dan eindelijk komt staan alle Utrechtaanvallers inmiddels gedekt. Komt wel goed. Onze hogesnelheidslocomotief Wim Wakelkamp aan de rechterkant is een beetje onzichtbaar vandaag. Maar uw rapporteur is er van overtuigd dat we dit seizoen weer kunnen smullen van zijn razendsnelle rushes langs de lijn en de strakke voorzetten die hij zowel met links als met rechts weet voor te geven. In de 31ste minuut is er eindelijk loon naar werken. Een voorzet van Appie wordt door Nick goed ingetikt. 1-1. Het tempo gaat omhoog. Beide ploegen gooien het in een versnelling hoger. De wedstrijd wordt er alleen maar beter van. Maar dan is het rust.

2e helft.
Wissels: Mitchell Schet (rechtsbuiten) voor Wim Wakelkamp, Jori van de Merkt (spits) voor Nick Stots, Harry van Wilgenburg (rechtshalf) voor Martijn van Heesbeen die op een redelijke geslaagde wedstrijd kon terugkijken.

Na de rust pakt Utrecht de draad weer op. Combinaties lopen vloeiend en snel. Er volgen nog meer wissels. Oud Utrechtspeler en trainer Koos van Tamelen wil iedereen die kan spelen speelminuten geven en voor hem is het belangrijk dat zijn spelers fit blijven voor de eerste echte competitiewedstrijd a.s. zaterdag in Alkmaar tegen AZ C1 . Thijs krijgt rust en Mitchell van der Beld neemt zijn plaast over. Nick keert terug en gaat op de midmidpositie spelen. Tony Tol vervangt Rob van der Sluys en debuteert in het elftal. Tony heeft pech dat hij meteen een razendsnelle tegenstander heeft maar hij weet zich aldoende goed te herstellen. Een bijter en dat is mooi. De grote hoeveelheid wissels en omzettingen komen de rust in het elftal natuurlijk niet ten goede. De selectie uit Nieuwegein neemt het intitiatief over en zet steeds meer druk op het Utrechtse doel. Er volgt gelukkig toch weer een goede aanval van Utrecht waarbij de bal via Mitchell Schet en Jori van de Merkt snel wordt doorgetikt naar Appie die de keeper eenvoudig passeert maar inmiddels in zo'n moeilijke hoek terecht is gekomen dat hij de bal in het zijnet schiet. Aan de andere kant maakt Thijs even later een iets te groffe maar noodzakelijke sliding waardoor hij tegen een gele kaart aanloopt. De wedstrijd kantelt. Utrecht is alleen nog maar aan het verdedigen. De duels worden verloren en er komt steeds meer druk. En na een afgekeurd doelpunt (let op de afvallende bal verdedigers!) volgt een zuiver doelpunt in de vorm van een afstandsschot. 2-1. In de 25ste minuut volgt nog een afstandschot dat Mark met een snoekduik knap naast het doel weet te stompen. Linksback Mick blijft strooien met prachtige diepteballen en begint eindelijk ook iets agressiever de bal te onderscheppen. Ook een back moet immers meedogenloos zijn! De scheidsrechter wil ondertussen nog steeds dat de bal stil ligt. Er volgen voor Utrecht nog wat kleine kansen die tegenwoordig mogelijkheedjes worden genoemd.Al met al een redelijke goed wedstrijd waarin hard gewerkt is en bij vlagen prachtig voetbal.Belooft veel moois a.s zaterdag. Zorg dat je zaterdag vanaf het begin vlijmscherp bent! Dat hoort ook bij een voorbereiding op een wedstrijd. Stel je in op je tegenstander; het is jij of hij en jij wil maar 1 ding en dat is WINNEN! Ieder duel!

In de wandelgangen heeft uw rapporteur gehoord dat er klein beetje onrust is onder sommige spelers omdat trainer Koos een aantal spelers heeft aangewezen om de vrije trappen te nemen terwijl niet iedereen echt de kans heeft gekregen om te laten zien hoe goed hij dat kan. Heel positief is dat een aantal 'gepasseerde' spelers gezamenlijk van plan is om de trainer daarover aan te spreken. En zo hoort het ook; we leven tenslotte niet voor niks in een poldermodel! Tot de volgende wedstrijd.

Verslag : Maxim Hartman