Plant Research International

persbericht / nr. 2001-16, 29 augustus 2001

Plant Research International versterkt positie `DNA-chips'

Contract met PamGene getekend voor ontwikkeling en gebruik doorstroom-arrays
Plant Research International B.V., PamGene B.V. en de firma Whatman hebben een contract voor vier jaar getekend voor de verdere ontwikkeling van toepassingen van de zogeheten PamChip(TM). Dit nieuwe type microarray (`DNA-chip') biedt nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van microarrays. De reactietijd is aanzienlijk korter, de reactie kan in de tijd gevolgd worden, veel kleinere hoeveelheden DNA of RNA kunnen aangetoond worden en ook mutaties kunnen eenvoudig aangetoond en gebruikt worden. Met de overeenkomst beoogt Plant Research International zijn positie in de genomics-markt verder te versterken. Vanwege de eigenschappen van de MAP-microarrays zal Plant Research International in eerste instantie toepassingen gaan ontwikkelen die gericht zijn op het bepalen van de aan- of afwezigheid van ziekten en plagen in plantmateriaal.

De PamChip is afkomstig van de firma PamGene in Den Bosch. De `chip' ontleent zijn bijzondere eigenschappen zijn driedimensionale structuur. De micoarrays bestaan uit duizenden capillairs naast elkaar, van ieder een paar millimeter lang. De wanden van deze capillairs worden met een speciale printer in groepjes van duizenden capillairs voorzien van de spiegelbeelden van de DNA- of RNA-moleculen waarvan de aanwezigheid in monsters onderzocht moet worden. Door de grote hoeveelheid capillairs onstaat zo een heel groot reactieoppervlak: 500 vierkante centimeter per vierkante centimeter `DNA-chip'.

De capillairs functioneren daarna als `doorstroomcuvettes': het monster dat onderzocht moet worden, wordt door de capillairs gepompt, waarbij de DNA of RNA-moleculen uit het monster alleen blijven plakken in de capillairs waarin hun spiegelbeeld is aangebracht. Doordat de moleculen in het monster gekleurd zijn, kan na de reactie gemeten worden welke moleculen in het monster aanwezig zijn.

Door het gebruik van een driedimensionale structuur en de mogelijkheid om de reactie gedurende de tijd te volgen, kunnen zeer specifieke DNA fragmenten en zeer kleine hoeveelheden DNA worden onderzocht en aangetoond. De analyses gaan met de PamChip daarnaast veel sneller dan bij andere micro-arraytechnieken: 1 uur in plaats van 24 uur.

Met één microarray kan een monster snel en nauwkeurig worden onderzocht op de aanwezigheid van hele kleine hoeveelheden erfelijk materiaal vele verschillende ziekten en plagen zoals schimmels, bacteriën, virussen en nematoden. Plant ResearchInternational verwacht daarom dat de techniek aantrekkelijk kan zijn voor het gebruik bij

fytosanitaire toetsen in de export. Daarnaast kunnen de chips worden ingezet om in de teelt de gezondheidtoestand van grond of substraat te bepalen en eventuele ziekteverwekkers te identificeren. Daarmee kunnen telers vroegtijdig maatregelen nemen waardoor chemische bestrijding zo veel mogelijk voorkomen kan worden. De chips kunnen daarmee een belangrijk hulpmiddel worden voor de verwezenlijking van het beleid van de overheid, dat gericht is op het zo ver mogelijk terugdringen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Plant Research International zal voor deze twee toepassingen de mogelijkheden gaan onderzoeken en ontwikkelen. Daarbij zal in eerste instantie gewerkt worden aan fytosanitaire toetsen voor chrysant en tomaat.

Voor Plant Research International zijn de nieuwe microarrays ook een uitstekende tool voor het onderzoek. De analyse kan in de tijd gestuurd en gevolgd worden. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om mutaties in genen op het spoor te komen. Dat betekent dat -het ontstaan van - bepaalde mutaties bij ziekteverwekkers aantoonbaar en meetbaar worden.

De derde partner in de samenwerking, de firma Whatman , levert de technologie voor effectieve isolatie van DNA. Bij deze technologie wordt op één en dezelfde drager zowel de extractie van het DNA als de chemische opwerking van het DNA uitgevoerd.