Rijksuniversiteit Groningen

29 aug 2001

Nummer 114 29 augustus 2001

Student economie nieuwe huisdichter RUG

Nieuwkomer
Uniek fenomeen
Noot voor de pers

Gertjan Laan, vijfdejaars student economie, is benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het academisch jaar 2001-2002. Komend studiejaar zal hij zijn poëtisch commentaar geven op actuele universitaire gebeurtenissen en thema's. Zijn werk wordt gepubliceerd in de universiteitskrant UK. Komende maandag tijdens de opening van het academisch jaar in de Aula van de RUG zal de nieuwe huisdichter zijn bekroonde gedicht voordragen. Het is voor de tweede maal dat aan de Groningse universiteit een huisdichter wordt aangesteld.

De huisdichter is uitverkozen op basis van bestaand dichtwerk en een gedicht dat hij schreef over het thema 'een nieuw academisch jaar'. De jury, onder voorzitterschap van dichter en docent creatief schrijven Albertina Soepboer, koos unaniem voor het werk van Laan. Ze prees de fraaie metaforen in zijn werk en de geslaagde combinatie van zware thematiek en lichtvoetigheid. Gertjan Laan is volgens de jury een talentvol dichter.

Nieuwkomer

Gertjan Laan (Groningen 1973) studeert sinds vijf jaar economie, met als specialisatie management en organisatie, aan de RUG. Hij is een nieuwkomer in de literaire wereld en heeft nog geen officiële publicatie op zijn naam staan. Sinds een jaar schrijft hij gedichten. Al sinds zijn middelbare schooltijd is hij actief als schilder en kunstfotograaf. Zijn bekroonde, titelloze, gedicht over een nieuw academisch jaar wordt deze week gepubliceerd in de UK.

Uniek fenomeen

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK. Het project heeft de warme steun van de rector magnificus van de RUG prof.dr. D. Bosscher, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' biedt.

Het huisdichterschap van een student is een uniek fenomeen aan de (Nederlandse) universiteiten. Vorig jaar ging het aan de RUG van start met twee studentdichters: Daniël Dee en Petra Else Jekel. Zij sloten hun studiejaar onlangs af met de publicatie van de bundel 'Dubbelblind', waarin de gedichten die zij als huisdichter schreven zijn gebundeld.

Noot voor de pers


* Meer informatie over het project: Guus Termeer, hoofdredacteur UK, tel. (050) 363 6697. Een recensie-exemplaar van de bundel 'Dubbelblind' van Daniël Dee en Petra Else Jekel is verkrijgbaar bij de UK, Postbus 80, 9700 AB Groningen, tel. (050) 363 6700)
* Meer informatie over de RUG-huisdichter op de UK-site: www.rug.nl/uk