Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/08/01 Uitreiking Eremedaille in de Huisorde van Oranje

Hare Majesteit de Koningin heeft donderdag 30 augustus 2001 op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje uitgereikt aan de heer J. Jessurun. De Eremedaille is aan de heer Jessurun toegekend voor zijn bijzondere verdiensten jegens het Koninklijk Huis als adviseur en coördinator van projecten van cultuurhistorisch belang.

In het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau is de heer Jessurun sinds 1988 de vertegenwoordiger van de Minister die Cultuur in zijn portefeuille heeft. In die functie was de heer Jessurun voorzitter van de bouwcommissie voor de restauratie en uitbreiding van het Koninklijk Huisarchief (1994-1998). De leiding van dit omvangrijke project was bij hem in vaste en deskundige handen.

In de Stichting Nationaal Restauratiefonds adviseert de heer Jessurun de voorzitter van het fonds, Mr. Pieter van Vollenhoven.

Ten slotte heeft de heer Jessurun H.M. de Koningin regelmatig en met grote kennis van zaken geadviseerd bij de restauratie van de Oranjezaal (1997-2001).

De heer Jessurun was onder meer Directeur van de Rijksdienst Monumentenzorg en Voorzitter van de Raad van Cultuur.

De heer Jessurun is de tiende die deze bijzondere onderscheiding krijgt uit handen van de Koningin. De sinoloog Zürcher heeft als voorlaatste, in 2000, de onderscheiding ontvangen.

Met de toekenning van de Eremedaille worden diegenen onderscheiden die op de terreinen van de kunst en wetenschap uitzonderlijke verdiensten hebben. Aan de verlening ligt tevens een bijzondere band ten grondslag met het Koninklijk Huis.