Gemeente Heumen

30-08-2001

Heumenaren goed in scheiden van afval

De inwoners van Heumen scheiden hun afval goed. Met veel van wat gescheiden kan worden aangeleverd, gebeurt dat ook. Dat blijkt uit een proef waarbij de inhoud van de huisvuilzakken werd onderzocht. Daar blijkt inderdaad overwegend restafval in te zitten, afval dus dat niet valt onder papier, glas, gft, kca, kleding, enz. Slechts 10% wat daarin wordt aangetroffen had eigenlijk bij een andere afvalsoort moeten worden aangeboden. Dat betekent dat liefst 90 % van het afval inderdaad deugdelijk gescheiden wordt ingeleverd. Dat is in landelijk opzicht een hoge score.

Dit is één van de conclusies die te lezen zijn in de milieumonitor 2000-2001, die onderdeel is van een project waar 130 gemeenten aan mee doen.
De milieumonitor doet verslag van de bevindingen over afvalverwerking, hondenpoepbeleid en de reductie van ammoniak. Er is in het kader van het project ook een monitoring (= verzamelen van ervaringsgegevens om het beleid te toetsen) voor de uitvoering van het landschapsbeleidsplan, maar die komt op een ander moment aan de orde.

huisvuilzak
Het rapport bevat enkele interessante gegevens. In het eerste jaar van de invoering van de dure bruine huisvuilzak (1996) daalde het aanbod aan huishoudelijk afval met 7%, mar een jaar later was het aanbod weer gestegen. Waarschijnlijke reden: Heumen was een van de laatste gemeentes waar grof vuil nog gratis naar de DAR in Nijmegen kon worden gebracht. Toen daarvoor vanaf 1998 moets worden betaald (er moest in het gemeentehuis vooraf een bon van f35,-- worden gekocht, werd ineens 80% minder grofvuil naar de DAR gebracht. Opmerkelijk is ook dat in Heumen erg veel groente-, fruit- en tuinafval wordt opgehaald. Daar kan wellicht wat aan worden gedaan door het zelf composteren wat meer te promoten.

ammoniak
Het hondenpoepbeleid lijkt aardig op koers te liggen. Er worden minder overtredingen gesignaleerd. Ook het aantal klachten vermindert, maar het is niet duidelijk of dat ook betekent dat er minder klachten leven. Op dit punt kan de monitoring nog wat worden verbeterd, zo staat in het rapport.
Een andere conclusie is dat het ammoniakreductieplan (arp) weinig resultaten boekt. Weliswaar nam in de periode mei 2000 tot mei 2001 de ammoniakuitstoot met ruim 724 kilo af, maar voor slechts iets meer dan 71 kilo daarvan kon dat succes worden bijgeschreven op het conto van het arp. De rest (bijna 653 kilo) werd gerealiseerd via opkoopregelingen en wijzigingen binnen bestaande rechten. Als mogelijke oorzaken worden geopperd onbekendheid van het arp als instrument of onbekendheid van de procedure.

De milieumonitor staat op de agenda van de vergadering van de commissie Milieu op 11 september.